جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

عالم برزخ از دید قرآن


عالم برزخ از دید قرآن

انسان های گنهکار در عالم برزخ آرزو می کنند همه کس, چه نزدیکان و چه غیر نزدیکان بدانند آنچه را که او دیده و یافته و این آرزو گاهی به صورت فریادها و نداها در می آید, اگر چه کسی در دنیا قدرت شنیدن و دریافت آن را ندارد

انسان‌های گنهکار در عالم برزخ آرزو می‌کنند همه کس، چه نزدیکان و چه غیر نزدیکان بدانند آنچه را که او دیده و یافته و این آرزو گاهی به‌صورت فریادها و نداها در می‌آید، اگر چه کسی در دنیا قدرت شنیدن و دریافت آن را ندارد. درک خصوصیات و شرایط عالم برزخ به دلیل اینکه از عوالم بالاتر است برای انسان دنیوی ممکن نیست. همچنین سعادت و شقاوت در حیات برزخی هم با الفاظ و کلمات برای انسان با ظرفیت ادراکی محدود قابل تشریح نیست و نمی‌شود از گرفتاری ها، خسرانها، حرمانها، عذاب‌ها و فشارهای عوالم بالاتر آنچنان که هست انسان را مطلع کرد و او را در جریان واقعیت‌های عوالم بالاتر قرار داد.

وقتی در آیات قرآن کریم هم دقت می‌کنیم و در اشارات و نکات آیات تامل می‌نماییم این حقیقت را در می‌یابیم که آنچه از عذاب‌ها و گرفتاری‌های اخروی گفته شده گوشه‌هایی است از آنچه که هست و حقیقت امر خیلی بالاتر از آن است که گفته شود و در قالب الفاظ آمده و در خور فهم انسان دنیوی گردد.خداوند متعال در آیات ۷، ۸ و ۹ سوره المطففین می‌فرماید: چنین نیست که آنها درباره قیامت می‌پندارند، به یقین نامه اعمال بدکاران در سجین است و تو چه می‌دانی که سجین چیست؟ نامه‌ای رقم زده شده و سرنوشتی حتمی‌است.همچنین خداوند تبارک و تعالی در آیات ۵ تا ۷ سوره مبارکه الهمزه می‌فرماید: تو چه می‌دانی که آتش درهم کوبنده جهنم الحطمه چیست؟ آتش سخط حق است که شعله ور است و آتشی است که بر دلهای منحرفین می‌زند.حق تعالی درآیات ۸ تا ۱۱ سوره مبارکه القارعه نیز می‌فرماید: و اما کسی که اعمال و عقاید و موازین عملی و عقیدتی او سبک وزن باشد و در مقام سنجش با حق، وزن و ارزشی نداشته باشد، پس برگشت او به سوی عالم پست و جهنم است و توچه می‌دانی که عالم پست و جهنم چیست؟ آتشی است سوزان و سوزنده.تعبیرات و اشارات این آیات به خوبی حقیقتی سخت را روشن می‌کند.

در آیات سوره الهمزه، حکایت از این معنی می‌کند که انسان دنیوی نمی‌تواند حطمه را که همان جهنم است بفهمد و آن چنانکه هست بداند و حقیقت حطمه قابل تفهیم به انسان دنیوی نیست.الحطمه که عالم جحیم و عالم منحرفین و مجرمین و اصل آن در آخرت و صورت نازله آن در برزخ است، چنانکه هست، گفتنی نیست و فقط گوشه‌هایی از آن، آن هم در قالب الفاظ و کلمات، به انسان دنیوی گفته شده است.درآیات سوره القارعه، تعبیرهاویه که به معنی پست و نازل است اشاره به جهنم و عالم منحرفین است، درعین اینکه حکایت از پست و نازل بودن عالم منحرفین و مجرمین می‌کند، در عین حال دلالت بر این معنی هم می‌کند که حقیقت جهنم و حقیقت و چگونگی عالم منحرفین چنان که هست،گفتنی نیست و همین قدر عالم پست و نازل است.

در آیه بعدی با صراحت اعلام می‌دارد که تو چه می‌دانی هاویه چیست؟ و سپس با تعبیر نارحامیه ازهاویه چنین خبر می‌دهد که آتشی است سوزان وسوزنده. هاویه که همان عالم جحیم و عالم مجرمین و منحرفین است و اصل آن درآخرت و نمونه آن در برزخ است،چنانکه هست گفتنی نیست و فقط گوشه‌هایی ازآن را به انسان دنیوی گفته اند.بنابراین انسان مجرم و منحرف با قرار گرفتن در برزخ و با مواجه شدن با صورت نازله هاویه و الحطمه و سجین و افتادن درآنها، و با روبه‌رو شدن با مسائلی که قبلا به فکر او و هیچ انسانی در دنیا نمی‌آمد، چنانکه در وضع بد و کوبنده‌ای قرار می‌گیرد که خدا می‌داند و کسی که در آن وضع افتاده باشد. آنچه را که در دنیا شنیده بود، فوق آن می‌یابد که شنیده بود و با موضوعاتی مواجه می‌گردد که اصلا نشنیده بود یا اشاره‌هایی به آنها شده و نفهمیده بود و به گرفتاری‌های جدیدی دامنگیر می‌شود که احتمال آن را نمی‌داد و بلکه احتمال آنها برایش قابل هضم نبود زیرا که ظرفیت درک آنها را نداشت.

البته انسان گنهکار در عالم برزخ آرزو خواهد کرد که ای کاش می‌شد به دوستان دنیوی خود و نزدیکان و همراهان و همفکران خود که در غفلت ازآن حقایق بوده و بی‌خبرند، ازآنچه او در آن قرار گرفته است و در انتظار دوستان و نزدیکان وی هم هست، خبر می‌داد و ای کاش می‌توانست پرده از روی مساله برداشته و آنان را از غفلت و جهل نجات می‌داد.انسان معذب برزخی قطعا نه تنها آرزو می‌کند که به دوستان و نزدیکان خود از آنچه دیده است، خبر بدهد بلکه، از بس گفتنی و خبر دادنی و دانستنی است می‌خواهد به همه خبر داده و همه را از حقایق و اسرار ناشناخته ای که با آنها مواجه گشته است مطلع کند، زیرا وقتی موضوعی به شدت غیر منتظره بود و خیلی بزرگ و تحیر آور و در عین حال، ناشناخته باشد و کسی به آن توجه نمی‌کند، در این صورت هر کسی به آن برخورد نموده و با خبر شود، می‌خواهد همه را با خبر نموده و به همه بگوید و همه را ازخصوصیات آن مطلع کند.



همچنین مشاهده کنید