شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

هرآنچه باید در مورد داعش بدانید


هرآنچه باید در مورد داعش بدانید

داعش یکی از موفق ترین گروه های تروریستی است که موفق شده است بخش هایی از عراق و سوریه را تصرف کند, خود را دولت بنامد و بر منطقه ای حکومت کند

داعش یکی از موفق ترین گروه های تروریستی است که موفق شده است بخش هایی از عراق و سوریه را تصرف کند، خود را دولت بنامد و بر منطقه ای حکومت کند.

اما سوالات زیادی در مورد این گروه ممکن است در ذهن بسیاری از افراد وجود داشته باشد. داعش چگونه به وجود آمد؟ آنها چگونه بر مناطق تحت کنترل خود حکومت می کنند؟هدف این گروه چیست؟

داعش چگونه به وجود آمد؟

داعش فعالیت خود را به عنوان القاعده عراق در سال 2004 آغاز کرد و دوسال بعد نام داعش را برای خود انتخاب کرد. این گروه در ابتدا متحد القاعده و شباهت زیادی هم به آن داشت. هر دو ضد غرب و هر دو خواستار ایجاد یک دولت اسلامی در منطقه بودند اما داعش بر خلاف القاعده که در اوایل سال 2014 رو به ضعف نهاد، ثابت کرد که از این گروه بسیار خشن تر و در اداره مناطقی که به دست آورد بسیار موثرتر است.

داعش در هر منطقه ای را که تصرف می کند به محض اینکه گرد و خاک جنگ فرو می نشیند خیلی سریع تشکیلات حکومتی را برپا می کند.

زمین و نفت: آنچه در کنترل داعش است

داعش خیلی سریع توانست اراضی وسیعی را در عراق و سوریه تصرف کند و سرانجام در ژوئن سال 2014 اعلام خلافت کرد و خود را دولتی جدید نامید.

سرزمین های تحت اشغال داعش دارای منابع نفت می باشد که درآمدهای هنگفتی برای این گروه به همراه آورده است. داعش با فروش نفت خود در بازار سیاه روزانه چیزی نزدیک به 3 میلیون دلاردرآمد به دست می آورد. خوشبختانه این گروه در سال 2016 نتوانست چندان موفق باشد و از 2 درصد اراضی تحت اشغال خود عقب رانده شد.

داعش علاوه بر این با فروش میراث تاریخی و باستانی سرزمین های تحت اشغال خود و همچنین با فروش برده و اسرا توانست درآمد بسیار هنگفتی برای خود دست و پا کند و به این واسطه پایه های قدرت خود را مستحکم تر نماید.

نام دقیق این گروه چیست؟

داعشی ها بسیار علاقه دارند با نام «دولت اسلامی» شناخته شوند اما هیچ کشوری تا به حال در کل دنیا آنها را به رسمیت نشناخته است. کلمه داعش در واقع مخفف «دولت اسلامی عراق وشام» است .

رهبر

ابوبکر بغدادی رهبر این گروه است که از زمانی که خلافت خود را اعلام نمود نام خلیفه ابراهیم را بر خورد نهاده است. او دو معاون اصلی به نام های «ابومسلم الترکمانی» و «ابوعلی الانباری» دارد که به ترتیب مسئول امور عراق و سوریه هستند. همچنین 12 حاکم محلی در عراق و سوریه به او خدمت می کنند.

داعش و جنگجویان خارجی

تخمین زده می شود که نزدیک به 27 هزار جنگجو از سال 2011 تاکنون وارد عراق و سوریه شده اند.گفته می شود حدود 20 تا 30 درصد آنها جنگ را ترک کرده و به کشورهای خود بازگشته اند و مابقی اینک در استخدام داعش هستند. جنگجویانی که به این گروه پیوسته اند از حداقل 86 کشور دنیا هستند که تونس در میان این کشورها بیشترین تعداد افراد را به خود اختصاص داده است. از جنگجویان خارجی این گروه تقریبا 6 هزار نفر از اروپا و از کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و انگلستان هستند.

هدف این گروه چیست؟

حداقل از سال 2004هدف ویژه داعش بنیانگذاری یک دولت اسلامی سنی بود. داعش در پی ایجاد خلافت اسلامی با رهبری خلیفه بود.در ژوئن سال 2014 داعش سندی را منتشر کرد که در آن مدعی شده بود که نسب ابوبکر البغدادی به حضرت محمد(ص) می رسد. و با اعلام خلافت جدید در 29 ژوئن، داعش البغدادی را به عنوان خلیفه خود معرفی کرد. او به عنوان خلیفه خواهان بیعت همه مسلمانان دیندار جهان با خودش شد. داعش اهداف خود را در نشریه رسمی اش یعنی «دبیق» آورده است. این نشریه اعلام کرده است که داعش به فعالیت های خود برای تصرف همه سرزمین ها و کل کره زمین ادامه می دهند.

استراتژی داعش

تهدید برای مرعوب کردن مردم و ترساندن آنها مهمترین استراتژی داعش در تصرف سرزمین های جدید و حفظ اراضی تحت اشغالشان است. داعش با انجام اعدام های دسته جمعی و سنگدلانه افراد تحت کنترل خود را به لحاظ روانی در هم می شکند تا از اطاعت محض آنها به واسطه ترس و وحشت مطمئن باشد. این گروه برای انجام عملیات تروریستی خارجی از ابزار تهییج طرفداران و همفکران خود استفاده می کند.

تسلیحات

داعش بیشتر بر سلاح های ضبط شده تکیه دارد که شامل سلاح های ضبط شده از زرادخانه های صدام حسین بین سالهای 2003 تا 2011 ، و همچنین سلاح های جمع آوری شده از طرفین جنگ داخلی سوریه اعم از نیروهای دولتی و نیروهای مخالف اسد و اسلحه هایی که در شورش های بعد از خروج آمریکا از عراق به دست آورده است، می باشد. سلاح های ضبط شده شامل خودرو زره پوش، تفنگ، موشک زمین به هوا و حتی هواپیماهایی بود که پیشروی ارضی و به دست آوردن تسلیحات جدید را آسان تر و سریع تر کرد.

داعش و رسانه ها

داعش توانسته است به واسطه بهره گیری از نیروهای تحصیل کرده غربی استفاده بسیار مفیدی از رسانه کند. این گروه از توئیتر برای انتشار پیام های خود بهره می گیرد. آنها علاوه بر توئیتر از از نرم افزار تلگرام و حتی بازی های رایانه ای آنلاین هم برای ارتباط برقرار کردن با یکدیگر استفاده می کنند.

ائتلاف بین المللی علیه داعش

در پی پیشروی و گسترش عملیات های نظامی داعش برخی از کشورها تصمیم به دخالت گرفتند. در اوت ۲۰۱۴ ایالات متحده یک گروه ائتلافی از همراهان برای مقابله نظامی با داعش تشکیل داد. کشورهای مختلف به صورت هوایی و کمک های نظامی و نیروهای زمینی در این ائتلاف مشارکت کردند.

نویسنده: آرین پورقدیری

منبع: اصفهان امروز



همچنین مشاهده کنید