یکشنبه, ۲ مهر, ۱۴۰۲ / 24 September, 2023
کاشت مو بهدرد شما نمیخورد، قربان!

آقای جوانی که مبتلا به بیماری لیکن پلانوپیلاریس هستند، درخواست داشتند تا با توجه به بیماری ایشان توضیح دهیم آیا امکان کاشت مو برای او وجود دارد یا نه. اما قبل از پاسخ به ایشان برای کسانی که این بیماری را نمیشناسند، توضیح مختصری میدهم...
حتما تا به حال نام بیماری لیکن پلان را شنیدهاید. این بیماری التهابی در پوست و یا دهان درگیری ایجاد میکند. برجستگیهای صاف و قرمز رنگی که خارش زیادی دارند و در بعضی موارد هاشورهای سفید هم در ضایعات قرمز تیره دیده میشود، این بیماران را رنج میدهد. این ضایعات در هر جای بدن ممکن است دیده شوند ولی روی مچ دستها و مچ پاها بیشتر دیده میشوند. روی گردن، پشت، رانها و قسمت تناسلی و البته به ندرت در پوست سر و ناخنها نیز میتوان آن را دید. متاسفانه لیکن پلان پوستی درمان قطعی ندارد و برای کنترل خارش بیمار و بهبود ضایعات یکسری درمانهای گوناگون مانند کرمها و پمادهای کورتیکواستروییدی و یا داروهای ضد التهابی خوراکی تجویز میشود.
اگر لیکن پلان، دهان، زبان و لبها را درگیر کند، درمان مشکلتر خواهد بود و هیچ درمان قطعی نداریم. وقتی پوست سر توسط این بیماری درگیر میشود، میتواند قسمتهای مودار را درگیر کند و سبب ایجاد قرمزی، تحریک و ریزش مو شود. به این بیماری، لیکن پلانوپیلاریس میگوییم.
مشکل اصلی لیکن پلان درموها، آتروفی و اسکار (جای زخم) همراه با ریزش موی دایمی است. معمولا با آنتیهیستامین خوراکی به کنترل خارش میپردازیم و در صورت گسترش ضایعات شکل تزریقی کورتیکواستروییدها میتواند مفید باشد.
درباره ریزش موی این افراد، پیوند مو چاره نیست چرا که علت اصلی ریزش مو در این افراد، بیماری زمینهای آنها است و با وجود عمل پیوند مو مشکل اصلی هنوز وجود دارد. برای درمان ریزش موها که اغلب ناشی از اسکار (محل ضایعات) هستند، مصرف کورتیکواسترویید موضعی قوی در کنترل التهاب پوست سر و ضایعات اولیه آن موثر است. در صورت وسعت بیشتر ضایعه میتوان از کورتیکواسترویید خوراکی استفاده کرد.
به هر حال این بیماری مزمن پوستی که با پاپولهای فولیکولی کوچک مشخص میشود، به مرور به شکل پلاکهای قهوهای و قرمز پوستهدار گسترش مییابد و اغلب با پوستهریزی کف دست و پا همراه است و با قرمزی اطراف فولیکولهای مو در حاشیه منطقه دارای ریزش مو مشخص میشود.