پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

سردرد های ناشی از تغذیه


سردرد های ناشی از تغذیه

بسیاری از افراد طی یک دوره طولانی و به صورت مستمر از سردرد رنج می برند آنها به پزشکان مختلف هم مراجعه می کنند, اما با کمال ناباوری متوجه می شوند هیچ دلیل فیزیکی خاصی از سوی پزشکان برای سردرد آنها تشخیص داده نشده است

بسیاری از افراد طی یک دوره طولانی و به صورت مستمر از سردرد رنج می برند. آنها به پزشکان مختلف هم مراجعه می کنند، اما با کمال ناباوری متوجه می شوند هیچ دلیل فیزیکی خاصی از سوی پزشکان برای سردرد آنها تشخیص داده نشده است. پزشکان در عین حال داروهای مختلفی را برای درمان این بیماران تجویز می کنند و از آنها می خواهند تا در زمان احساس درد آن را مصرف کنند. بیماران نیز در راستای توصیه های پزشک مصرف داروها را آغاز می کنند اما در میانه راه به این نتیجه می رسند که داروهای تجویز شده فقط درد را آرام می کند که آن زمان هم پس از اتمام تأثیر دارو با بازگشت درد مواجه و چه بسا شدت سردرد دو چندان نیز خواهد شد. بدون تردید کلیه داروها دارای عوارض منفی هستند، لذا باید راه حل بسیاری از بیماریها و از جمله سردرد را در رژیم های غذایی جستجو کرد. تعجب نکنید، ممکن است غذا عامل اصلی سردردهای مزمن افراد باشد، پس بازنگری در غذاهای مصرفی و رژیم غذایی روزانه می تواند عامل مهمی در خلاصی یافتن از شر مهمان ناخوانده ای به نام سردرد باشد.

حتی اگر غذا تنها عامل اصلی سردرد نباشد یکی از عوامل مهم آن است، بویژه اگر پزشک معالج هیچ عامل فیزیکی خاصی را در بروز درد تشخیص نداده باشد.

از دیرباز فشارهای عصبی، استرس، کم خوابی، تابش نور فراوان، تغییرات آب و هوایی و بالاخره عطرهای قوی عوامل ایجاد و یا تشدید سردرد تشخیص داده شده اند، اما هنوز بسیاری از مردم نمی دانند که همان غذای معمولی مصرفی شان می تواند عامل سردرد باشد. این در حالی است که توقف مصرف برخی از موادغذایی می تواند در جلوگیری و درمان قطعی سردرد نقش داشته باشد، بدون اینکه بیمار مجبور به مصرف داروهای مختلف و درگیری با عوارض جانبی آن شده باشد. البته کارشناسان تغذیه برنامه غذایی خاصی برای درمان سردرد طراحی کرده اند که بر پایه توقف مصرف برخی از خوراکی ها تنظیم شده است. در خلال این برنامه برخی از اصول صحیح تغذیه نیز گنجانده شده است، به طوری که از طریق رعایت برنامه فوق افراد می توانند به راحتی غذاهایی که عامل سردردند را بشناسند.

● چه غذاهایی سردرد می آورند

فهرست غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد شامل مجموعه ای بزرگ و متنوع است که در این مجال تنها به آنهایی پرداخته خواهد شد که دارای بیشترین تأثیر هستند، زیرا ممکن است برخی افراد به انواع متنوعی و برخی دیگر به چند نوع جزیی از این غذاها حساسیت داشته باشند. برای اینکه فرد مبتلا به سردرد بتواند از این فهرست استفاده بهینه نماید ابتدا باید داروهای مصرفی سردرد خود را قطع کند و سپس بتدریج انواع غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد را کنار بگذارد تا بیماری او رفته رفته و به طور کامل بهبود یابد. او باید پس از این مرحله و بتدریج مصرف غذاهای ممنوع را یکی پس از دیگری آغاز کند تا بدین وسیله نوع خاص غذایی را که به آن حساسیت دارد بیابد. البته باید به هر غذایی برای اینکه تأثیرش را نشان دهد فرصت داد زیرا تأثیر آنی در ایجاد سردرد معمولاً ۷ساعت و یا بیشتر پس از زمان مصرف غذا مشخص خواهد شد. ممنوعیت هایی هم که در زیر آمده برای کسانی است که سردردهای ناشی از موادغذایی دارند، نه همه افراد؛

▪ سبزیجات ممنوع:

ـ حبوبات (عدس، لوبیا، ماش)

ـ انواع ترشی

ـ فلفل های بسیار تند

ـ زیتون.

▪ سبزیجات مجاز:

دیگر انواع سبزیجات به صورت کنسرو، خشک و یا فریزر شده، و آب این سبزیجات.

البته به خاطر داشته باشید که مصرف گوجه فرنگی و پیاز را در طول روز به نصف برسانید.

▪ میوه های ممنوع:

انواع خشکبار، بخصوص انجیر و خرمای خشک

▪ میوه های مجاز:

ـ انواع تازه دیگر میوه ها

ـ کنسرو و یا منجمد شده آنها

ـ آب میوه ها.

توجه داشته باشید مصرف نارنگی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت، موز، آناناس را به نصف فنجان در روز برسانید.

▪ انواع نان:

هر گونه محصولی که محتوی خمیر تازه بوده و مستقیماً از فر خارج شده باشد که این نوع خمیر در اغلب نانها انواع پیتزا و شیرینی ها یافت می شود.

شما می توانید نان باگت را به شرطی که یک روز کامل از پخت آن گذشته باشد مصرف کنید. همچنین مصرف نانهایی که از آرد سفید یا گندم کامل تهیه شده باشد و همچنین نان فرانسوی و ایتالیایی مجاز می باشد. همچنین گرم کردن دوباره این نانها مانعی ندارد، به شرطی که محتوی آن خامه، کره و شکلات نداشته باشند.

▪ لبنیات و تخم مرغ:

ـ انواع پنیر

ـ شیرهای پرچرب

ـ شکلاتهای شیری

ـ سرشیر سردرد می آورند.

اما شما می توانید تخم مرغ، شیر بدون چربی، پنیر خامه ای و ماست بدون چرب را به مقدار نصف فنجان در هر روز مصرف کنید.

▪ نوشیدنی ها:

مصرف آب میوه و سبزیجات نوشیدنیهای بدون کافئین و بدون قندهای صنعتی و مصرف چای، قهوه روزانه ۲ فنجان در روز مجاز است.

▪ انواع شیرینی:

ـ شکلاتها

ـ بستنی

ـ شیرینی هایی که محتوی خشکبار و یا خامه باشند

ممنوع است در عوض مصرف کیک، بیسکویت و میان وعده های شبیه به این دو، به شرطی که محتوی مواد ممنوعه نباشند بلامانع است.

توجه داشته باشید مصرف موادی مثل

ـ سس سویا

ـ سرکه بجز سرکه سیب و سرکه سفید نیز ممنوع است.

ـ همچنین مصرف جوز هندی، سس مایونز، روغن زیتون و افزودنیهای محتوی سرکه توصیه نمی شود.

ـ اما مصرف انواع مربا و عسل بلامانع است.

ـ مصرف انواع خاویار، گوشت های بسته بندی شده، دل و قلوه ممنوع است.

ـ ئانواع گوشت تازه، مرغ و ماهی چه به صورت تازه و چه کنسرو شده، بدون اشکال است.

لازم است، بدانید ذکر نکات فوق و نام بردن از انواع غذاهای ممنوع و مجاز به این معنی نیست که غذا تنها عامل سردرد است، اما مشورت با پزشک برای شناخت دلیل اصلی این عارضه بسیار اهمیت دارد.

رعایت رژیم غذایی مذکور در صورتی به شما توصیه می شود که پزشک معالج هیچ عامل خاص فیزیکی برای بیماری پیدا نکرده باشد.

متأسفانه تحلیل پزشکی مشخصی در مورد تأثیر برخی غذاها بر ایجاد سردرد وجود ندارد، لذا نمی توان چنین نظریه ای را به طور قطع اعلام کرد، اما فرد می تواند با هوشیاری و با برقراری ارتباط بین غذاهای مصرفی و نوبتهای سردردش در درمان بیماری خود موفق عمل کند.

● چرا برخی غذاها سردرد می آورند؟

در واقع تمام غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد نقطه مشترکی ندارند، اما برخی معتقدند که سردردهای ناشی از غذا از وجود حساسیت در فرد نشأت می گیرد که این نظریه مورد توافق بیشتر کارشناسان نیست.

آنان می گویند: این موادغذایی محتوی مواد خاصی هستند که عامل سردرد را نیز تشکیل می دهند که این مواد یا از طریق تغییر در مقدار سیروتین مغز و یا از راه تأثیرگذاری بر مویرگهای مغزی تأثیر خود را بروز می دهند. در مجموع اغلب کارشناسان مشروبات الکلی را از عوامل اصلی بروز سردرد تشخیص داده اند و مصرف قهوه را البته به مقدار کافی و معقول یک درمان طبی خوب و مؤثر برای سردرد می دانند که باید توجه داشت در مصرف آن زیاده روی نشود، چون زیاده روی در مصرف قهوه خود عامل سردرد می باشد. دلیل این مسأله نیز از وجود کافئین در قهوه ناشی می شود، چون کافئین به عنوان یک عامل ایجاد سردرد تشخیص داده شده است. پس باید به این جمله ایمان داشت که غذا خود درمان است، اگر مصرف آن صحیح باشد.

نویسنده : فرزانه غلامی



همچنین مشاهده کنید