پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

موساکا برادر لازانیاست


موساکا برادر لازانیاست

در این غذای قبرسی به جای ورقه های لازانیا از ورقه بادمجان استفاده می شود

موساکا، غذای منتخب ما در این هفته است. این غذا با بادمجان تهیه می‌شود و تقریبا روش پخت آن شبیه لازانیاست با این تفاوت که به جای ورقه‌های لازانیا، از ورقه‌های بادمجان تفت داده شده در روغن زیتون استفاده می‌شود...

دستور پخت این غذا از قبرس گرفته شده و نه‌تنها خوشمزه است، بلکه ارزش غذایی بسیاری نیز دارد پس برای اطلاعات بیشتر در مورد طبخ آن با ما همراه شوید.

● عادت‌هـای غذایـی مـردم قبـرس

«سالم غذا بخورید» این یکی از اصول تغذیه‌ای مردم قبرس است. اصول غذا خوردن مردم این کشور مبتنی بر سلامت است و غذای قبرسی با غذای یونانی پیوندی عمیق دارد. مواد اصلی تمام غذاهای قبرسی، تازه و از سبزی‌هاست؛ سبزی‌هایی مثل فلفل‌سبز و قرمز، کاهو، هویج، لوبیا‌سبز و انواع حبوبات. نان جایگاه خاصی در سفره مردم این کشور دارد و در هر سه وعده صبحانه، ناهار و شام آنها دیده می‌شود.

با اینکه قبرس تابستان‌های گرم و زمستان‌های معتدلی دارد، حدود ۱۲ درصد از زمین‌های آن زیرکشت است و در آنها مرکبات، سیب‌زمینی، گندم، زیتون و جو پرورش داده می‌شود. یکی از غذاهای سبک و محبوب مردم این کشور هم سوپ جو است که اغلب در وعده شام آن را سرو می‌کنند. لبنیات هم در بیشتر وعده‌های غذایی قبرسی‌ها یافت می‌شود. اغلب در ترکیب خمیرهایی که برای طبخ غذاها آماده می‌شوند، از شیر (شیر بز) استفاده می‌شود. این مردم در وعده صبحانه هم از شیر و خامه استفاده می‌کنند. نوبت به غذاهای گوشتی رسید، به خاطر نزدیکی این کشور به دریا و صید، قبرسی‌ها علاقه زیادی به مصرف غذاهای دریایی دارند مثل ماهی و میگو. آنها این غذاها را به غذاهای گوشتی دیگر که در تهیه‌شان از گوشت‌قرمز استفاده می‌شود، ترجیح می‌دهند. در کنار غذاهای دریایی، انواع مزه‌ها هم موجود است؛ سیب‌زمینی به شکل پوره، زیتون، هویج آبپز، برگ‌های جعفری و سیر تازه. مردم قبرس سالادشان را با ترکیب‌های مختلف مثلا با اضافه‌کردن حبوبات، لوبیا، لبو و گوجه‌فرنگی درست می‌کنند و معتقدند چون این موادغذایی تحت‌تاثیر هیچ نوع حرارتی قرار نمی‌گیرند، برای بدن بسیار مفیدند. نوبت به بخش آخر یعنی دسر قبرسی می‌رسد. انواع کلوچه‌های نارگیلی و گردویی با یک نوشیدنی گرم و کیک و شیرینی که با میوه‌های تازه درست می‌شوند، از دسرهای رایج این مردم هستند.

● مـواد لازم (برای ۵ نفر)

بادمجان حلقه‌حلقه‌شده/۳عدد/۵۰کیلوکالری

روغن زیتون/۴قاشق غذاخوری/۳۶۰کیلوکالری

کره/۱قاشق غذاخوری/۹۰کیلوکالری

گوشت چرخ‌کرده/۲۵۰گرم/۴۴۰کیلوکالری

تخم‌مرغ/۱عدد/۱۰۰کیلوکالری

پیاز خردشده/۱لیوان/۲۵کیلوکالری

جعفری/۲قاشق چایخوری/۵کیلوکالری

سیر تازه/۲حبه/۵کیلوکالری

رب گوجه‌فرنگی/۴قاشق چایخوری/۵کیلوکالری

دارچین/۱قاشق چایخوری/۰کیلوکالری

نمک/به میزان لازم/۰کیلوکالری

فلفل سیاه و ادویه‌کاری/۲قاشق چایخوری/۰کیلوکالری

مـواد لازم برای تهیه سس شامل

شیر/۴لیوان/۲۰۰کیلوکالری

آرد/۶قاشق چایخوری/۱۶۰کیلوکالری

پنیر پارمزان/۵قاشق غذاخوری/۱۰۰کیلوکالری

کره/۴قاشق غذاخوری/۳۶۰کیلوکالری

فلفل سفید/۱قاشق چایخوری/ ۰کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

برای شروع، بادمجان‌ها را با پوست حلقه‌حلقه‌ کنید، روی آنها نمک بزنید و به مدت ۳۰ دقیقه روی دستمال بگذارید تا تلخی‌شان گرفته شود. حالا روغن زیتون را در تابه‌ای بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود و سپس ورقه‌های بادمجان را در آن فقط کمی تفت دهید. در قابلمه‌ای دیگر، کره را آب و گوشت چرخ‌کرده را به آن اضافه کنید. حالا نمک، فلفل‌سیاه و پیاز خردشده و سیر را هم اضافه کنید و بعد دارچین، جعفری و کاری را بیفزایید. رب گوجه‌فرنگی و کمی آب را هم اضافه کنید و به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید تا این مواد در کنار هم بپزند و بعد بگذارید تا سرد شوند. بعد تخم‌مرغ زده شده را در آنها بریزید.

حالا نوبت درست کردن سس بشامل است. ابتدا شیر را در یک قابلمه کوچک بریزید، کره را آب و به آن اضافه کنید، آرد را با آنها مخلوط کرده و وقتی سس غلیظ شد، نمک و فلفل سفید را هم بیفزایید. به این ترتیب سس آماده مصرف خواهد بود. حال در یک ظرف نشکن، یک لایه بادمجان، بعد یک لایه مایه گوشت و بعد سس را اضافه کنید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا تمام مواد به پایان برسند. حالا ظرف را داخل فر بگذارید تا موساکا در دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت بپزد و آماده سرو شود.

● مقدار کالری

این غذا در مجموع ۱۹۰۰ کیلوکالری انرژی دارد و تقسیم آن میان ۵ نفر، مقدار کالری دریافتی را به ۳۸۰ کیلوکالری خواهد رساند. همراه شدن این غذا با یک بشقاب سالاد سبزی‌ تازه، حداقل ۵۰ کیلوکالری دیگر به آن اضافه خواهد کرد. البته این مقدار کالری و خوردن موساکا را برای وعده ناهار به شما پیشنهاد می‌کنیم.

● اگر چربی خون دارید

بهتر است بادمجان‌ها را بخارپز و حتی از تفت دادن آنها در روغن زیتون صرف‌نظر کنید زیرا روغن زیتون نیز به هر حال روغن است و کالری دارد و می‌تواند باعث اضافه دریافت انرژی روزانه‌تان شود. به شما توصیه می‌کنیم کره را هم حذف و شیر کم‌چرب را برای تهیه سس استفاده کنید. به جای گوشت چرخ‌کرده، از سینه‌مرغ چرخ‌شده‌مرغ استفاده کنید. به علاوه، اگر می‌خواهید این غذا را با نان میل کنید، بهتر است که نان سبوس‌دار جو را انتخاب کنید تا فیبر دریافتی به کاهش سطح چربی خون شما کمک کند.

● اگر یبوست دارید

در تهیه این غذا از سبزی‌هایی مانند گوجه‌فرنگی رنده‌شده به جای رب گوجه‌فرنگی و جعفری تازه خردشده بیشتر استفاده کنید. به این ترتیب میزان فیبر دریافتی‌تان افزایش پیدا خواهد کرد. کنار این غذا نیز یک بشقاب سالاد سبزی‌ تازه متشکل از کاهو، جوانه گندم، هویج و گوجه‌فرنگی بگذارید و میل کنید. به این ترتیب هم آب و هم فیبر دریافت می‌کنید و در کاهش شدت مشکل گوارشی شما موثر خواهد بود.

● اگر کم خون هستید

بهتر است در کنار این غذا از سبزی‌های بخارپز‌شده‌ای مانند هویج، فلفل‌دلمه‌ای رنگی و کلم‌بروکلی استفاده کنید و به غذا چاشنی آبلیموی تازه بزنید. به این ترتیب جذب آهن دریافتی افزایش پیدا خواهد کرد. البته همراه کردن این غذا با یک لیوان آب مرکبات تازه نیز جذب این ماده معدنی را بالاتر خواهد برد.

پروانه شهرکی



همچنین مشاهده کنید