پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

روسیه هم خواست , مدعیان ایران سند بیاورند


روسیه هم خواست , مدعیان ایران سند بیاورند

فشار روسیه به آمریکا و اسراییل برای اثبات ادعاهایشان , و پیش از آن مباحث تندی که روز جمعه ۱۷خرداد در کنگره آمریکا از جمله در مورد برنامه های هسته ای ایران صورت گرفت و رییس جمهوری آمریکا و همکارانش به ارایه اطلاعات جعلی متهم شدند , به علاوه گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای که وی در آن ۱۲ بار به مسالمت آمیز برنامه های هسته ای ایران اذعان کرد و درهمان سند از جمله گفت که از سوی برخی قدرتها که از جمله اشاره به آمریکا داشت , تحت فشار است , بنظر می رسد بوش را بتدریج در گوشه ای از رینگ قرار دهد که در هر اقدامی علیه ایران , تنها روی لابی صهیونیسم حساب کند

درخواست " دیمتری مدودف " رییس جمهوری روسیه و " سرگئی لاوروف " وزیر امورخارجه این کشور از آمریکا و اسراییل برای " ارایه سند در اثبات ادعاهایشان علیه برنامه هسته ای ایران " که شبکه های خبری روسیه روز جمعه از آن خبر دادند ، دو مدعی اصلی برنامه های هسته ای ایران را بیشتر در تنگنای افکار عمومی قرار می دهد. درخواست روسیه زمانی مطرح می شود که به نوشته هفته گذشته "‌فاینشنال تایمز" چاپ لندن ، " در اروپا برای همراهی آمریکا علیه ایران ممکن است همکلامی وجود داشته باشد ، ولی همدلی نیست ." که نشانه آن عدم توافق آخر هفته گذشته اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم های مورد نظر آمریکا علیه ایران است.

فشار روسیه به آمریکا و اسراییل برای اثبات ادعاهایشان ، و پیش از آن مباحث تندی که روز جمعه ۱۷خرداد در کنگره آمریکا از جمله در مورد برنامه های هسته ای ایران صورت گرفت و رییس جمهوری آمریکا و همکارانش به ارایه " اطلاعات جعلی " متهم شدند ، به علاوه گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای که وی در آن ۱۲ بار به مسالمت آمیز برنامه های هسته ای ایران اذعان کرد و درهمان سند از جمله گفت که از سوی برخی قدرتها که از جمله اشاره به آمریکا داشت ، تحت فشار است ، بنظر می رسد بوش را بتدریج در گوشه ای از رینگ قرار دهد که در هر اقدامی علیه ایران ، تنها روی لابی صهیونیسم حساب کند.

مجلس نمایندگان آمریکا درتاریخ مذکورگزارشی مستقل را به بحث گذاشت که در آن از جمله گفته می شد: " آمریکا رفتارش را در مقابل ایران و از جمله برنامه های هسته ای این کشور ، و نیز نقش ادعایی ایران در عراق و افغانستان ، براساس اطلاعات کاملا جعلی تنظیم کرده است که عناصر مخالف دولت تهران در اختیار آن قرار داده اند ."

رهبران ایران و افکار عمومی این کشور از موضع اخیر مقامات روسیه دربرابر آمریکا و اسراییل استقبال می کنند . اقدامی که می تواند همراهی مسکو در وضع دو قطعنامه تحریمی اخیر شورای امنیت علیه ایران را در افکار عمومی ایرانی ها کم رنگ نماید. روسیه عمده ترین شریک برنامه های هسته ای ایران است . دو کشور نیروگاهی هسته ای را در بوشهر می سازند که کارهای ساختمانی آنرا غربی ها در ایران آغاز کرده بودند که با پیروزی انقلاب اسلامی آنرا متوقف و سرانجام روسها علاقه مندی خود رابه اتمام آن نشان دادند.

" ولادیمیر پوتین " درمقام رییس جمهوری و حال نخست وزیر روسیه چندین بار و و از جمله درتاریخ ۱۲خرداد امسال و در مصاحبه با رادیو مسکو گفته است که :"اطمینان دارم ایران به دنبال تسلیحات هسته ای نیست." پوتین خرداد ماه امسال همچنین در مصاحبه ای با روزنامه فرانسوی " لوموند" گفته بود :"هیچ نشانه ای که حاکی از تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای باشد ،وجود ندارد. من صریح و قاطعانه اعلام می کنم که از نظر حقوقی ایران تاکنون هیچ گونه نقض قانونی مرتکب نشده است . ایران حق غنی سازی را دارد و قوانین بین المللی نیز چنین حقی را به این کشور می دهد. من اطمینان دارم ایرانی های غیر از دستیابی به انرژی ، هدف دیگری در پس ذهن خود ندارند."

به باور تحلیلگران ، درخواست روسیه از آمریکا و اسراییل برای ارایه سند در اثبات ادعاهایشان علیه برنامه های هسته ایران را می توان از جمله نشانه های تلاش مسکو برای احیای نقش سیاسی خود در تعاملات جهانی در حداقل آن همانند دوران اتحاد جماهیر شوروی ارزیابی کرد . مسکو برای کسب و بازیابی این موقعیت خود توسعه و تعمیق مناسبات با کشورها و بازیگران عمده جهانی و منطقه ای را در صدر سیاستهای خارجی اش قرار داده است و این نکته مهم در مواضع روسیه در سالهای اخیر هویدا بوده است . یک قطبی شدن جهان بعد از فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ و در دوره ای چندین ساله ، روسیه را در صحنه های سیاسی و اقتصادی جهان به انزوا کشاند و در مقابل آمریکا این فرصت را یافت که با تمام وجود قدرت سیاسی ، نظامی و اقتصادی خود را نه تنها در پایگاههای سنتی که پشت مرزهای روسیه متمرکز کند . روسها به لحاظ اقتصادی نیز با برون رفت از دوره انزوا که به آنها امکان تحمل در برابر فشارهای اقتصادی برون مرزی را داده است، دریافته اند با در نظر گرفتن تحولات جهانی نه تنها نیاز به بازارهای سنتی خود در دوران اتحاد شوروی دارند ، که بازارهای جدیدی را باید در زمینه های مختلف از جمله فناوری هسته ای برای رونق اقتصادی خود بیابند که به آنها کمک کند تا توسعه اقتصادی سالهای اخیر خود را نهادینه کنند

ایران در برنامه های هسته ای اش دو مدعی اصلی دارد که هر دو اتفاقا سیاه ترین کارنامه را در استفاده از مواد شکاف پذیر برای تولید سلاح هسته ای دارند ، با این وصف هر دو بشدت روی برنامه های هسته ای ایران تبلیغ می کنند. آمریکا با دو بمباران اتمی ژاپن ، عدم پذیرش پروتکل های الحاقی به پیمان ان پی تی و رفتارهای متناقض در برابر پیمان از جمله تسلیح هسته ای اسراییل و کمک به کشورهای غیر عضو پیمان برای مسلح شدن به سلاح اتمی ، تحت آزمایش داشتن نسل جدیدی از بمب های اتمی موسوم به بمب های نسل پنجم که با کمترین حجم بیشترین تلفات را می گیرد ، و اسراییل یا به تعبیر کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل " رژیم غیر مسوول " با داشتن برنامه ای مخفی هسته ای و داشتن زرادخانه ای بین ۲۰۰تا ۴۰۰کلاهک هسته ای به تایید آژانس بین المللی انرژی هسته ای و فرار از هر نوع نظارت بین المللی ، مدعیان برنامه اتمی ایران هستند.

ایران برای زدودن هرگونه ابهامی از روی برنامه های هسته ای اش و تطبیق کامل آن با پیمان ان پی تی ، نزدیک ترین همکاری و هماهنگی را با آژانس بین المللی انرژی هسته ای دارد .ایران اینک بیش از یک ماه است که بسته ای از پیشنهادهای خود را برای حل بسیاری از چالش های اساسی در روابط امروز بین الملل از جمله استقاده صلح آمیز همه ی کشورها از انرژی هسته ای به سازمانها و نهادها و رهبران تاثیرگذار در تعاملات جهانی ارایه کرده که به عنوان یک سند رسمی نیز از سوی آژانس منتشر شده است .این بسته محورهای مشترک بسیاری با بسته ای دارد که "خاویر سولانا" هماهنگ کننده سیاست خارجی اروپا هفته گذشته در سفر به تهران از سوی گروه ۱+۵ تسلیم ایران کرد و به گفته سولانا همین مشترکات می تواند مبنای گفت وگو باشد . مقامات ایرانی نیز همین را می گویند و به علاوه می خواهند تا این گفته هفته گذشته محمد البرادعی در مصاحبه با هفته نامه آلمانی "‌اشپیگل " را همه ی مدعیان در ذهن داشته باشند که :" به نظر نمی رسد تحریم ها بر ایرانی ها اثر گذاشته باشد و (تحریم های تازه ) به نظر نمی رسد که تاثیری داشته باشد."

رئوف پیشدار



همچنین مشاهده کنید