جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

آثار و فواید روحی ـ روانی ورزش


آثار و فواید روحی ـ روانی ورزش

▪ شادابی و احساس آرامش: از ضروری ترین نیازهای بشر که جزو شرط های اصلی بهداشت روانی به شمار می رود، آرامش خاطر، احساس امنیت، شادابی و نشاط و ورزش یکی از راه های دست یابی به این امر …

شادابی و احساس آرامش:

از ضروری ترین نیازهای بشر که جزو شرط های اصلی بهداشت روانی به شمار می رود، آرامش خاطر، احساس امنیت، شادابی و نشاط و ورزش یکی از راه های دست یابی به این امر مهم است. ورزش، از طرفی با ایجاد محیطی فرح انگیز و نشاط آور و از سوی دیگر با کاستن فشارهای عضلانی و از بین بردن سستی و کسالت، فشارهای روانی را مهار می کند و باعث ایجاد احساس شادی و نشاط می شود. به همین دلیل ورزش را «رابط جسم و ذهن» می نامند.در ایجاد احساس نشاط و شادابی حین ورزش، ترشح مخدرهای طبیعی گروه اندروفین ها در مغز و غدهٔ هیپوفیز نقش مهمی ایفا می کند. هنگام ورزش کردن، ترشح میانجی های عصبی شیمیایی مثل اندروفین، انکفالین و سروتونین در خون افزایش می یابد و با آثار ضددرد و شادی بخش خود، قادر است در فرد نشاط و سرور ایجاد کند. برنامه های منظم و متعادل ورزشی، مثل راه رفتن سریع به مدت ۲۰ دقیقه در هر روز تولید اندروفین ها را برمی انگیزد و احساس نشاط را تقویت می کند. افزایش امید به زندگی و لذت بردن از آن: تمام تلاش و کوشش انسان، برای دست یابی به زندگی بهتر، هدفمند و با کیفیت عالی همراه با کامیابی و رسیدن به لذت واقعی است که ورزش بهترین زمینه ساز رسیدن به این هدف هاست. ورزش کیفیت زندگی را بهتر می کند براساس یافته های تحقیقاتی پروفسور استیوبلر، حتی امید به زندگی افراد چاقی که دارای تحرک هستند، از امید به زندگی افراد لاغری که اغلب اوقات در جلوی تلویزیون نشسته اند، بیشتر است.

ایجاد انگیزه و روحیهٔ بهتر

پرورش و تقویت نیروی اراده و رشد خلاقیت

افزایش اعتماد به نفس

کمک به حافظه و انجام فعالیت های فکری و تمرکز بهتر

تسهیل پیشرفت تحصیلی:

با بهبودی روند کارهای فکری و تقویت حافظه پیشرفت تحصیلی نیز افزایش می یابد. پژوهش های ویست و بوچر حاکی از آن است که ورزش در افزایش پیشرفت تحصیلی و نمرات دانش آموزان تاثیر زیادی دارد. ایدسمور در پژوهش خود دریافته است که دختران و پسران بسکتبالیست در امتحان های مدرسه ای خود به معدل بالایی دست یافته اند. شافر و آرمر ضمن کنترل متغیر های هوش و برنامه درسی، پژوهشی را درباره پیشرفت تحصیلی دو گروه از دانشجویان ورزشکار و غیرورزشکار انجام دادند. در این مقایسه روشن شد که سطح پیشرفت تحصیلی دانشجویان ورزشکار بالاتر از دانشجویان غیرورزشکار است.

خواب راحت:

یکی از نشانه های ضعف اعصاب، بی خوابی و کم خوابی است. ورزش با تقویت و تسکین و آرامش اعصاب و با از بین بردن افکار و اوهام مشوش، موجب می شود تا فرد خواب بیشتر، عمیق و راحت تری داشته باشد. محققان می گویند، ورزش قبل از خواب مدت زمان لازم برای خواب رفتن را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد، کابوس های شبانه را به مقدار قابل توجهی کاهش می دهد و سبب می شود افراد از خواب خود لذت ببرند، با رضایت بیشتری از رختخواب جدا شوند و با انگیزه و شادابی بیشتری کار و تحصیل روزانه خود را آغاز کنند.



همچنین مشاهده کنید