سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

صدای معترض موسیقی پاپ و راك آلمان


صدای معترض موسیقی پاپ و راك آلمان

هربرت گرونه مایر ستاره ای است كه شاید در آمریكا و یا حتی اروپا آن قدر شناخته شده نباشد, اما در كشورش آلمان و نیز كشورهای آلمانی زبان , یكی از بزرگ ترین و موفق ترین ستارگان موسیقی پاپ و راك محسوب می شود او را می توان صدای معترض و متعهد موسیقی پاپ و راك آلمان دانست و شاید به این خاطر باشد كه فدراسیون جهانی فوتبال ساختن و اجرای سرود رسمی فیفا در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان را به او محول كرد

هربرت گرونه مایر ستاره ای است كه شاید در آمریكا و یا حتی اروپا آن قدر شناخته شده نباشد، اما در كشورش آلمان و نیز كشورهای آلمانی زبان ، یكی از بزرگ ترین و موفق ترین ستارگان موسیقی پاپ و راك محسوب می شود. او را می توان صدای معترض و متعهد موسیقی پاپ و راك آلمان دانست و شاید به این خاطر باشد كه فدراسیون جهانی فوتبال ساختن و اجرای سرود رسمی فیفا در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان را به او محول كرد.

این سرود كه Celebrate the day نام دارد، با همكاری دو خواننده آفریقایی اجرا شد و برای اولین بار هم به طور زنده در مراسم افتتاحیه جام جهانی به گوش همه رسید. طبق اعلام شركت معروف Sony BMG كه سرود رسمی فیفا برای جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان را منتشر و پخش كرده، این ترانه در حال حاضر در صدر ترانه های پرفروش روز آلمان قرار گرفته و این هم موفقیتی است بزرگ برای هربرت گرونه مایر. اگر چه گرونه مایر تا به حال موفقیت های بی شماری را جشن گرفته و آلبوم های او همیشه جزء پرفروش ترین ها بوده اند، اما سرود رسمی فیفا دومین ترانه این خواننده و آهنگساز آلمانی است كه قله رده بندی ترانه های پرفروش روز را فتح كرده است.

این ستاره قدیمی كه چندی پیش پنجاهمین سالگرد تولدش را جشن گرفته و در فیلم و تئاتر هم بازیگری كرده، در طول فعالیت هنری اش به عنوان خواننده و آهنگساز بیش از ۱۲ میلیون آلبوم به فروش رسانده، در آلمان، اتریش و سوئیس ۲۵ بار، جایزه صفحه پلاتین را از آن خودش كرده و بیش از سه میلیون نفر تا به حال از كنسرت هایش دیدن كرده اند. از جمله در كنسرت عظیمی در برلین كه در آن یكصدهزار نفر حضور داشتند و همچنین كنسرتی بزرگ كه در وین پایتخت اتریش در حضور ۵۰ هزار نفر برگزار شد.

قدرت این خواننده كار كشته در این است كه افكار و احساسات را به طور دقیق در قالب واژگانی مناسب و در جامه موسیقی ای متفاوت عرضه كند. گرونه مایر همیشه قصد ایجاد جنبش و تحرك را داشته است. اولین آلبومش كه در سال ۱۹۷۹ منتشر شد، چندان مورد توجه قرار نگرفت. پنج سال بعد بود كه با انتشار آلبوم «بوخوم» موفق شد خودش را در صحنه موسیقی معرفی كند. این آلبوم بیان كننده عشقی است كه این خواننده به زادگاهش بوخوم دارد.

پیش از این موفقیت، گرونه مایر در تئاتر و فیلم هم فعالیتی موفقیت آمیز داشت و مسئول بخش موسیقی تئاتر معروف شهر بوخوم بود. در پی بازی در فیلم مشهور زیردریایی، به صف هنرپیشگان محبوب پیوست. بعد با خواندن ترانه هایی چون «مردان» و «قدرت باید از آن كودكان باشد»، به خواننده ای بدل شد كه نماینده و بلندگوی آلمان امروز است.

گرونه مایر تا به حال به خوبی توانسته است موسیقی پاپ و سیاست را با هم پیوند بزند. هر بار كه سیاست و اقتصاد مسائل ناخوشایندی را مطرح كرده اند، این گرونه مایر بوده كه مدت ها پیش از آنها، در ترانه هایش از این مسائل سخن گفته است. این خواننده همواره از مسائل سیاسی روز می خوانده و می خواند، از بسته شدن معدن های كارگری، از زد و بندهای مالی، از سیاست بی محتوای دولتمردان آلمان و بیش از همه، ترانه هایی در اعتراض و انتقاد از نژادپرستی و بیگانه ستیزی.

در بسیاری از كنسرت هایی كه برای مبارزه با بیگانه ستیزی و نژادپرستی برگزار می شوند، گرونه مایر همكاری دارد. در كنسرت های معروف۸ Live كه تابستان گذشته با همت باب گلدورف در شهرهای مختلف دنیا، از جمله در برلین انجام گرفت، گرونه مایر حضور و نقشی فعال داشت.

این خواننده سال هاست كه یك كانون جوانان در شهر لایپزیك تاسیس كرده تا نقطه مقابلی در برابر گروه ها ی راست گرا و بیگانه ستیز به وجود آورد. هر بار كه آلمان در پرتگاه سردرگمی قرار داشت، این گرونه مایر بوده كه با پروژه ای جدید، واكنش نشان داده است. خود درباره لزوم انجام فعالیت هایی سیاسی اجتماعی می گوید:

«ما با كمك هم این نیرو و توان را داریم كه تغییر و تحول به وجود بیاوریم و اكنون هم وقت آن رسیده كه دست به كار شویم، به دیگران یاری برسانیم، دیگران را بیدار كنیم و باعث چرخش تازه ای در دنیا شویم. و اگر ما این وظیفه را برعهده نگیریم، باید تمام عمر با این ننگ زندگی كنیم كه از انجام كارهایی خودداری كردیم كه می توانستند در راه مبارزه با فقر، بیماری، گرسنگی و مرگ موثر واقع شوند و نسل بعد هم ما را بر اساس كرده هایمان خواهد سنجید!»

گرونه مایر بعد از انتشار نهمین آلبومش با نام «همه چیز، جور دیگر می ماند» قصد داشت كه تور كنسرت هایش را شروع كند، اما به علت ناكامی ها و ضربه هایی كه در زندگی به او وارد شد، از اجرای كنسرت صرف نظر كرد. در نوامبر سال ۱۹۹۸ بود كه برادرش ویلهلم بر اثر سرطان فوت كرد و چند روز بعد هم گرونه مایر، همسرش را از دست داد.

مرگ این دو عزیز چنان ضربه ای به او زد كه تصمیم گرفت به همراه دو فرزندش آلمان را ترك گوید و زندگی تازه ای را در لندن شروع كند. در ماه اوت سال ۲۰۰۲ گرونه مایر، آلبوم موفق Mensch (انسان) را منتشر كرد. خود درباره ساختن و تهیه این آلبوم می گوید: «در آغاز كار، به كندی و با غم بسیار كار می كردم و ساختن ملودی و سرودن ترانه بعد از مرگ همسرم مثل تلاش كسی بوده كه بعد از سانحه سختی، دوباره می كوشد راه رفتن را بیاموزد.»

گرونه مایر به نوشته مجله موسیقی رولینگ استونز، آلمانی ترین خواننده آلمان است و بدون شك یكی از متعهدترین هنرمندان این كشور، خواه از لحاظ هنری و خواه از لحاظ سیاسی اجتماعی و این منش بدون شك در این امر بی تاثیر نبوده كه فدراسیون جهانی فوتبال فیفا، ساختن و اجرای سرود رسمی جام جهانی را به گرونه مایر محول كرده است.

سخن آخر نیز از گرونه مایر است كه می گوید: «من فكر می كنم و امیدوارم كه قرن جدید، قرن انسان دوستی باشد، نه تنها در آلمان كه در سراسر دنیا. به امید اینكه ما مشكلاتمان را با جنگ حل نكنیم بلكه به سوی همدیگر قدم برداریم و به هم نزدیك شویم.»

منبع: دویچه وله



همچنین مشاهده کنید