پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

در «کی لیگ» چه خبر است


در «کی لیگ» چه خبر است

این روزها نخستین چیزی که روی کیوسک های مطبوعات سئول و دیگر شهرهای کره جنوبی جلب توجه می کند تیترها و گزارش های آنچنانی است که نشریات این کشور از صعود ۱۰۰درصدی نمایندگان کره جنوبی در لیگ قهرمانان فوتبال آسیا روی جلد خود قرار داده اند

این روزها نخستین چیزی که روی کیوسک‌های مطبوعات سئول و دیگر شهرهای کره‌جنوبی جلب توجه می‌کند تیترها و گزارش‌های آنچنانی است که نشریات این کشور از صعود ۱۰۰درصدی نمایندگان کره جنوبی در لیگ قهرمانان فوتبال آسیا روی جلد خود قرار داده‌اند.

این ویترین تکراری روزهای اخیر نشریات کره آنقدر برای فوتبالدوستان این کشور جذابیت دارد که چشم‌ها را خسته نمی‌کند. آنها معتقدند برترین لیگ فوتبال را در آسیا دارند. این چنین است که نشریه اسپورت هانکوک تیتر می‌زند: «آسیا مال ماست!» و در گزارش دیگری می‌نویسد: «حالا وقت آن رسیده تا همه آسیا قدرت کره جنوبی را تماشا کنند.»

تیتر «حرکت چهار اژدهای لیگ کره به سمت قله آسیا» هم به قدری هیجان‌انگیز بوده که روزنامه سانگی را بر سر زبان‌ها انداخته است. اسپورت دونگا و اسپورت تیپون هم از نوشته‌های تکراری خود در این باره خسته نمی‌شوند. این روزها کره‌ای‌ها بسیار شادمان هستند. پوهانگ استیتلرز، جئونبوک موتورز، سئونگنام ایلهوا چونما و سوان بلو وینگز چهار نماینده این کشور در لیگ قهرمانان آسیا به مرحله یک چهارم نهایی راه یافته‌اند. آنها همه رقبای بزرگ ژاپنی، چینی و استرالیایی را قربانی کرده‌اند و حاکمیت شرق قاره را در دست گرفته‌اند. این یک شگفتی بزرگ در سطح قاره است که مورد توجه همه کارشناسان قرار گرفته است. صعود چهار تیم از یک کشور به جمع هشت تیم پایانی لیگ قهرمانان اتفاق بزرگی است که کمتر مشابه آن را دیده‌ایم. به همین خاطر است که کره‌ای‌ها ادعای داشتن قوی‌ترین لیگ باشگاهی در سطح آسیا را دارند. آنها سال گذشته توسط پوهانگ همین جام را فتح کردند و در سال ۲۰۰۶ نیز جئونبوک موتورز توانسته بود قهرمانی در بالاترین سطح باشگاه‌های آسیا را جشن بگیرد. اگر نتایج نمایندگان کشورها در لیگ قهرمانان آسیا را معیار خوبی برای سنجش کیفیت بازی‌های باشگاهی در کشورهای مختلف قرار بدهیم بدون تردید همه آسیا باید به لیگ کره احترام بگذارند. عربستان با دو نماینده پس از این کشور قرار دارد. ایران و قطر هم هر کدام یک نماینده دارند.

● پیشرفت کی لیگ

برای خیلی‌ها پرسش‌های بسیاری درخصوص تیم‌های کره‌ای و لیگ باشگاهی این کشور وجود دارد. اینکه چگونه تیم‌های حاضر در «کی لیگ» توانسته‌اند به مرزی از پیشرفت برسند که در سطح آسیا چنین درخششی داشته باشند البته یک سؤال عمومی است. مسلماً آنها به خوبی از اعتبار لیگ برتر فوتبال کشور خود دفاع کرده‌اند و نشان داده‌اند سطح مسابقات کی لیگ بالاست. لیگی که گفته می‌شد در سایه جی لیگ (لیگ برتر ژاپن) قرار دارد اما حالا برتری‌هایش را به رقیب سنتی دیکته کرده است.

کره‌ای ها که لیگ برتر خود را با ۱۵تیم برگزار می‌کنند برای رسیدن به چنین سطحی سرمایه‌گذاری وسیعی انجام داده‌اند. درکنار کمک‌هایی که دولت این کشور به باشگاهها انجام داد کمپانی‌های تجاری نیز نقشی عمده در ایجاد ساختاری محکم برای باشگاه‌های کره داشته‌اند. نظم و دیسیپلین خاص شرقی‌ها در مسابقات باشگاهی این کشور کاملاً نمایان است و از ورود بازیکنان بی‌کیفیت خارجی نیز جلوگیری به عمل می‌آید. در لیگ برتر کره رقابت بر سر قهرمانی بین چندین تیم حکمفرماست. بازی‌های این فصل چشم‌بادامی‌ها از شرایط خاصی برخوردار شده و با گذشت ۱۲ هفته هنوز هم نمی‌توان به صراحت از تیمی به عنوان شانس نخست قهرمانی نام برد. اولسان هیوندای که با ۲۴امتیاز صدرنشین است، رقبای سرسختی چون ججو یونایتد، سئونگنام ایلهوا چونما، اف‌سی سئول، جیئونگنام و اینچئون یونایتد را به دنبال دارد حتی بوسان پارک که در رده هفتم جدول رده‌بندی ایستاده است نیز خود را مدعی قهرمانی می داند.

جالب این که دو تیم قدرتمند کره‌ای‌ها در لیگ قهرمانان آسیا در لیگ داخلی از اوضاع مناسبی برخوردار نیستند. پوهانگ استیلرز که با پیروزی در زمین کاشیما آنتلرز ژاپن دست به کار بزرگی زد و مدافع عنوان قهرمانی لیگ قهرمانان آسیا نیز به حساب می‌آید در جدول رده‌بندی کی لیگ دوازدهم است. قرار گرفتن سوون بلووینگز در قعر جدول لیگ برتر این کشور هم شگفت‌آور است. در نظر داشته باشید همین تیم دور مقدماتی لیگ قهرمانان آسیا را با صدرنشینی پشت سر گذاشت و در مرحله یک هشتم نهایی نیز بیجینگ گوان چین را با دو گل از پیش روی برداشت و به جمع هشت تیم برتر آسیا راه یافت. پوهانگ و سوون که در هفته دوازدهم لیگ کره در مصاف با صدرنشینان شکست‌های ۲-۵ و ۰-۲ را متحمل شدند ثابت کردند لیگ این کشور از کیفیت چشمگیری برخوردار شده است به طوری که تیم‌های قعر جدول کی لیگ هم در آسیا حریف هر تیمی هستند.

● جلوتر از ژاپن

کره‌ای ها در راه‌اندازی لیگ حرفه‌ای از ژاپنی ها زودتر اقدام کرده‌اند. اگر در سرزمین آفتاب تابان ابتدای دهه ۹۰ بهترین زمان برای تأسیس یک لیگ حرفه‌ای منسجم در نظر گرفته شده بود تا جی لیگ (J- league) ژاپن نام خود را بر سر زبانها بیندازد کره‌ای ها در اوایل دهه ۸۰ میلادی اقدام به این کار کردند و کی‌لیگ (K- league) را تأسیس کردند. در سال ۱۹۸۳ نخستین دوره کی لیگ برگزار شد و تیم «هاله لوجا» اولین قهرمان لیگ حرفه‌ای کره لقب گرفت. پوسان یونیورسیتی که در دومین دوره عنوان نخست را به خود اختصاص داد در سال‌های ابتدایی برگزاری کی لیگ تبلیغات وسیعی به راه انداخت و با کسب سه عنوان قهرمانی تا سال ۱۹۹۱ جزو قدرت‌های کی‌ لیگ به حساب می‌آمد. آنها یک بار دیگر هم در سال ۹۷ قهرمان شدند اما از آن پس راه نزول را در پیش گرفتند و حالا در لیگ حرفه‌ای هیچ جایی ندارند. پرافتخارترین تیم لیگ حرفه‌ای کره تیم سئونگنام ایلهوا چونما است که شش بار جام را از آن خود کرد. نکته جالب این که سئونگنام در دو مقطع سه قهرمانی متوالی را از آن خود کرد. آخرین قهرمانی این تیم در سال ۲۰۰۳ به دست آمده است. سوون بلو وینگز، قهرمان فصل ۲۰۰۸ کی لیگ هم با چهار عنوان نخست در رده بعدی ایستاده است. آخرین قهرمان کی‌لیگ تیم جئونبوک موتورز است که اکنون با قرار گرفتن در رده هشتم جدول، شانس زیادی برای دفاع از عنوان قهرمانی ندارد.

● نقش برزیلی‌ها

کره‌ایی‌ها هم مثل ژاپنی‌ها، عربستانی‌ها، قطری‌ها و سایر لیگ‌های حرفه‌ای روی بازیکنان خارجی حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند و اکثر تیم‌های کی‌لیگ از لژیونرها استفاده می‌کنند. برزیلی ها بیشترین تعداد بازیکنان خارجی را تشکیل می‌دهند که البته در جذب آنها سختگیری‌هایی نیز اعمال می‌شود. در تیم‌های مختلف این کشور بازیکنانی از چین، جمهوری چک، صربستان، ژاپن، کلمبیا، مقدونیه و حتی ایتالیا به چشم می‌‌آیند که تعداد آنها نسبت به یاران برزیلی بسیار اندک است. اساس لژیونرهای شاغل در کی لیگ را برزیلی‌ها تشکیل می‌دهند که وقتی پیشینه آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد، نشان از کیفیت خوب آنها دارد چرا که عمدتاً در باشگاه‌های صاحب نام کشور خود بازی کرده اند. بازیکنی مثل رینالدو، مهاجم تیم سوون پیش‌تر عضو بوتافوگو، سائو پائولو، سانتوس و پاری‌سن ژرمن بوده است.

خوزه موتا بهترین گلزن این فصل لیگ قهرمانان آسیا هم پیشینه‌ای قوی در لیگ کشورش دارد. واضح است با حضور چنین بازیکنان خارجی سطح مسابقات کی‌لیگ هم افزایش می‌یابد و این لژیونرها داشته‌های خود از عالم حرفه‌ای را به چشم بادامی‌های روبه پیشرفت منتقل می‌کنند.

کره‌ای‌ها از سال ۲۰۰۰ اقدام به انتخاب مرد سال کی‌لیگ کرده‌اند که تمامی خارجی‌هایی که این عنوان را به دست آورده‌اند برزیلی بوده‌اند. ساندرو کاردوسو (۲۰۰۱)، ادمیلسون (۲۰۰۲)، موتا (۲۰۰۴)، لئوناردو ماچدا (۲۰۰۵)، کابوری (۲۰۰۷) و دودا (۲۰۰۸) این عناوین را از آن خود کرده‌اند. سرمایه‌گذاری که باشگاه‌های شاغل در کی‌لیگ کرده‌اند سطح فوتبال باشگاهی این کشور را به قله آسیا رسانده است و خیلی‌ها را وادار به الگوبرداری از خود کرده است. آنها علاوه بر برنامه‌ریزی خوب به لحاظ سخت‌افزاری هم از اوضاع فوق‌العاده‌ای برخوردار هستند که می‌تواند مورد توجه باشگاه‌های سایر کشورها قرار گیرد.



همچنین مشاهده کنید