چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی گذرا به چند رویداد مهم فوتبال در سال ۱۳۸۵


نگاهی گذرا به چند رویداد مهم فوتبال در سال ۱۳۸۵

بدون چون و چرا, بزرگ ترین و مهمترین رویداد ورزشی سال ۸۵ ,به برپایی جام جهانی فوتبال ۲۰۰۶ در آلمان مربوط می شود

قهرمانی در جام جهانی ۲۰۰۶ افتخار بزرگی بود كه نصیب فوتبال ایتالیا شد اما درعوض «مافیا بازی» و به تبع آن سقوط یووه به سری B و مجازات هایی كه فیورنتینا، رجینا، لاتزیو و به ویژه میلان متحمل شدند كه به نزول مشهور این تیم منجر شد، لكه سیاهی بود كه در سال ۸۵ ، كلیت فوتبال این كشور را زیر سؤال برد.پیروزی میشل پلاتینی بر یوهانسون كهنه كار و تكیه بر مسند ریاست یوفا، رویداد مهمی است كه در ساختار آینده فوتبال اروپا، تأثیرگذار خواهد بود.

● جام جهانی ۲۰۰۶ و تأثیرگذاری مربیان

بدون چون و چرا، بزرگ ترین و مهمترین رویداد ورزشی سال ۸۵ ،به برپایی جام جهانی فوتبال ۲۰۰۶ در آلمان مربوط می شود كه تحت تأثیر ۲ عامل قرار داشت. از یك سو، اگر اتفاقات دقایق پایانی فینال جام جهانی رخ نمی داد،چه بسا قهرمانی و افتخار نصیب ایتالیا نمی شد و از طرف دیگر و برخلاف بسیاری از دوره های قبلی، به طور مثال در سال های ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ كه هنر و خلاقیت های فردی بازیكنان در شكل گیری نتایج، نقش فراوان و مؤثری بازی می كرد، در جام جهانی ۲۰۰۶ ، این مربیان بودند كه با اتكا به تفكرات و توانایی ها و خصوصیات روحی شان، زمام كار را در دست داشتند و در صعود و نزول تیم ها، درصد بالایی تأثیر داشتند.بدون تردید، بالابردن جام قهرمانی توسط كاناوارو، صحنه ماندگار در تاریخ فوتبال به حساب می آید كه به باور نگارنده، عنوان مهمترین رویداد فوتبالی و بالاتر از آن ورزشی سال ۱۳۸۵ را به خود اختصاص داده است.

سخن از تأثیر مربیان به میان آمد. در این رهگذر اگر به شخصیت رفتار و تفكر ۴ مربی ای كه تیم هایشان به مرحله نیمه نهایی جام جهانی ۲۰۰۶ رسید توجه كنیم ، در می یابیم از كلینزمن و اسكولاری گرفته تا دومه نش و لیپی، هركدام برپایه داشته های روحی، رفتاری و تفكرات تاكتیكی، شاگردانشان را به گونه ای هدایت كردند كه نشانه و اثر خاص خود را زیر كارنامه آنها و درنهایت نتیجه گیری گروهی، به نمایش نهادند.

جدا از این ۲ رویداد و در كنار برگزاری خوب آلمانی ها، جام جهانی ۲۰۰۶ ، پدیده نمایان و ماندگاری در تاریخ فوتبال برجای ننهاد به گونه ای كه از منظر ظهور و حضور درخشان ستارگان، یكی از كمرنگ ترین دوره های جام جهانی به حساب می آید.

● لیگ قهرمانان اروپا، نزول بارسا و صعود منچستریونایتد

هر اندازه رسیدن بارسا به فینال لیگ قهرمانان كه در ورزشگاه استادوفرانس شهر پاریس برگزار شد، باتوجه به فصل درخشانی كه شاگردان ریكارد سپری كرده بودند، قابل انتظار می نمود، حضور آرسنال تا حدودی نامنتظره نشان می داد.

در این میان نمی توان از عملكرد ضعیف بزرگانی چون منچستریونایتد، رئال مادرید و بایرن مونیخ به راحتی گذر كرد. عملكرد ضعیف شاگردان آلكس فرگوسن، در مرحله گروهی باعث شد منچستریونایتد پس از سال ها از حضور در دیدارهای حذفی محروم شود. كسب مقام چهارمی و شكست از بنفیكا و لیل، از جمله نتایج خفت باری است كه به زحمت از خاطره تاریخی طرفداران این تیم پاك می شود، ضمن این عدم دستیابی چلسی و لیورپول به مرحله نیمه نهایی به ویژه حذف آبی پوشان لندنی درپایان یكی از درخشان ترین فصل های خود نیز از جمله رویدادهای مهم فوتبال در سال ۸۵ به حساب می آید. از سوی دیگر در همین سال و تا این جای كار، یعنی تا مرحله یك چهارم نهایی لیگ قهرمانان بیش از همه، منچستریونایتد توانسته از خجالت طرفدارانش بیرون بیاید و حضور دوباره چلسی و لیورپول هم در جمع تیم های این مرحله به نوعی از ثبات عملكرد آنها در لیگ قهرمانان اروپا حكایت می كند.

با نگاهی به ۸ تیم حاضر در یك چهارم نهایی در می یابیم كه فوتبال انگلستان باوجود اینكه بیشترین نماینده را دارد اما باتوجه به حذف آرسنال، نسبت به فصل گذشته با نزول عددی

رو برو شده است.نكته دیگر به حذف اینتر بر می گردد كه به گونه ای مشهود از كمبودهای شخصیتی شاگردان مانچینی در صحنه های اروپایی حكایت می كند و آخر اینكه از عملكرد بارسا و نرسیدن این تیم به مرحله یك چهارم نهایی نیز باید سخن گفت كه به خودی خود، یكی از رویدادهای قابل ذكر سال ۸۵ را رقم زده است.

● فوتبال ایتالیا، قهرمانی جهان و سقوط یووه به سریB

همان اندازه كه قهرمانی ایتالیا در جام جهانی ۲۰۰۶یك واقعه بزرگ در سال ۸۵ به حساب می آید، «مافیا بازی» در سری A و به تبع آن نزول یووه به سری B و تحمل مجازات هایی از سوی میلان، فیورنتینا، رجینا و لاتزیو نیز به نوبه خود باعث شد نام فوتبال ایتالیا باردیگر بر سر زبان ها بیفتد.بدون تردید، عدم حضور تیمی چون یووه نه تنها ارزش كیفی سری A را در فصل جاری بسیار پایین آورد، بلكه لیگ قهرمانان اروپا را هم ازتب و تاب و هیجان سال های پیش به میزان فراوانی دور كرد، ضمن اینكه باتوجه به شكست برلوسكونی در انتخابات ایتالیا و دور ماندن او از مركز قدرت سیاسی نیز باعث شد میلان در كنار زیان های برآمده از كسر امتیاز، از منظر مدیریتی و امكانات بالقوه ای كه به خاطر قدرتمندی برلوسكونی در اختیار داشت نیز محروم شود.

غیبت یووه از یك سو و نزول كاملاً مشهود میلان دست به دست هم داد تا اینتر، پس از سال ها بتواند در سری A یكه تازی كند و به سوی قهرمانی گام بردارد.جدا از این مسایل و صدالبته به تبع آنها، پایین بودن كیفیت سری A به گونه ای مشهود در شكل گیری جدول فوتبال باشگاهی ایتالیا، اثرات خود را نشان داده است. در این رهگذر، می توان عملكرد متوسطی را از نماینده های ایتالیا در بازی های اروپایی فصل آینده انتظار داشت.

● ناكارآمدی در جام جهانی و حذف بارسا و رئال مادرید

ادامه نزول رئال مادرید در لالیگا و لیگ قهرمانان اروپا از یك سو و عملكرد متوسط بارسا در همین ۲ جبهه از طرف دیگر، از نمادهای فوتبال اسپانیا در سال ۸۵ به حساب می آید. در این رهگذر حضور سویا در بالای جدول و عملكردخوب والنسیا در لالیگا و لیگ اروپا را هم می توان از جمله نكات برجسته فوتبال این كشور در این سال دانست.

حذف رئال مادرید از لیگ قهرمانان، ضربه مهلكی بود كه بر پیكره وامانده كهكشانی های سابق و رهبری به بن بست رسیده كاپلو وارد شد كه به نظر می رسد تا پایان فصل چاره ای عاجل برای آن پیدا نشود. در مورد بارسا هم گفتنی است دوران درخشان ریكارد را در نوكمپ باید تمام شده دانست، چرا كه نتایج به دست آمده در نیم فصل دوم و ایجاد چند دستگی نزد بازیكنان و مدیران اجرایی، تمام حلقه های زنجیری هستند كه به حذف ریكارد خواهد انجامید.

به هرحال در سال ۸۵ ، فوتبال اسپانیا واجد درخشش نبود. در سطح ملی كه طبق معمول از میانه راه به خانه بازگشت. از منظر باشگاهی هم اگر بازی «بتونی» والنسیا در دیدار برگشت نبود و اینتر حذف نمی شد، چه بسا در لیگ قهرمانان اروپا، هیچ تیمی از اسپانیا در مرحله یك چهارم نهایی حضور پیدا نمی كرد.

● لیگ برتر ،بهترین در جمع بزرگان قاره

فوتبال انگلستان اگر در جام جهانی ناكام ماند و مشكلات فردی و تاكتیكی اریكسون، كار دست تیم ملی این كشور داد، درعوض در سطح باشگاهی بسیار خوش درخشید. سال ۸۵ برای فوتبال باشگاهی این كشور، پر بار و خوب، رو به پایان است.

جدا از حضور چلسی و لیورپول در یك چهارم نهایی لیگ اروپا و عملكرد عالی آرسنال و شركت در فینال جام اروپا در فصل گذشته، حضور ۳ نماینده از این كشور در یك چهارم نهایی فصل اخیر نشانه روشنی از برتری فوتبال باشگاهی انگلستان و به طور خاص لیگ برتر در جمع كشورهای صاحب فوتبال اروپا به حساب می آید.

از نكات برجسته و ستودنی لیگ برتر در سال ۸۵ ، باید به پیشرفت كاملاً مشهود منچستریونایتد و بازی منطقی، حرفه ای و كارآمدسرآلكس فرگوسن، اشاره كرد كه نه تنها در لیگ برتر و جام حذفی انگلستان مدعی قهرمانی هستند، بلكه از جمله شانس داران بالقوه تصاحب جام قهرمانی اروپا نیز محسوب می شوند.

در لیگ برتر، نه تنها باشگاه های بزرگ و تیم هایی كه به طور سنتی در سال های اخیر مدعی قهرمانی هستند، عملكرد خوبی بر جای نهاده اند، تیم هایی چون بولتون، اورتون، میدلزبرو بلكبرن هم روند به روبه پیشرفتی داشته اند، ضمن اینكه تاتنهام نیز باوجود فراز و نشیبی كه داشت، در هفته های پایانی سال ۸۵ ، به نتایج خوبی دست یافته است.به هرحال از منظر باشگاهی، لیگ برتر انگلستان به شایستگی عنوان بهترین را در سال ۸۵ در جمع بزرگان فوتبال اروپا به خود اختصاص داده است.

● فوتبال آلمان و دور افتادن از سطح اول اروپا

باتوجه به برگزاری جام جهانی، نام فوتبال آلمان در سال ۸۵ بر سر زبان ها افتاد، در حالی كه از منظر كیفی و حتی باوجود مقام سومی، حركت چندان نمایانی از ژرمن ها در سطح باشگاهی ندیدیم.مانند یك دهه گذشته، در سال ۸۵ نیز، در فوتبال آلمان، شاهد حضور «ستاره» بزرگی در قد و قامت جهانی نبودیم به گونه ای كه با رفتن بالاك به چلسی، بایرن مونیخ به عنوان نماد فوتبال باشگاهی این كشور، نتوانست بازیكنی را با ۵۰ درصد از توانایی های بالاك، از دل لیگ خود به عنوان جانشین او معرفی كند.عملكرد باشگاه های آلمان در دیدارهای اروپایی حتی با صعود بایرن به یك چهارم نهایی لیگ قهرمانان، به گونه ای مشهود از نزول فوتبال ژرمن و فاصله گرفتن از سطح اول اروپا حكایت می كند.

● پلاتینی و وظیفه دشوار پیش رو

یكی دیگر از رویدادهای بزرگ در فوتبال اروپا به انتخابات ریاست یوفا و پیروزی میشل پلاتینی بر مردكهنه كار سوئدی، یعنی یوهانسون برمی گردد.پلاتینی كه در اوج شهرت، در ۳۰سالگی از میادین خداحافظی كرد و پس از آنكه در كسوت مربیگری، خیلی زود ناركارآمدی هایش را شناخت و كنار رفت، هیچ گاه جاه طلبی های خود را برای حضور در سطح اجرایی فوتبال جهان، پنهان نكرد.او كه از پشتیبانی بلاتر، مرد قدرتمند فیفا برخوردار است در رقابت با یوهانسون از رأی كشورهای كوچك اروپا و اعضای سابق بلوك شرق سود برد و با ۴ رأی بیشتر، مرد سوئدی را بازنشسته كرد.

پلاتینی كه در دوران بازیگری هم مردی سر راست و بدون حاشیه و به نوعی صاحب تفكرات انسانی و به دور از مسایل مالی بود، مبارزه انتخاباتی خود را بر «رواج فوتبال انسانی» پایه نهاد و با این وعده بر مسند «یوفا» تكیه زد كه با مافیا بازی و حكومت مطلقه پول در فوتبال مبارزه كند، شرطی كه در راه تحقق خود، با دشواری های فراوانی روبرو خواهد شد.به هرحال با آمدن پلاتینی، دوره تازه ای در یوفا آغاز شده كه نبردی پنهان و آشكار میان باشگاه های قدرتمند و كشورها و تیم های متوسط و كوچك را با خود همراه خواهد داشت.



همچنین مشاهده کنید