پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

اشتباهات جبران ناپذیر


اشتباهات جبران ناپذیر

شنیدن این جمله که «اشتباهات داوری جزیی از بازی است» و یا «اشتباهات داوران سهوی است» به ابزاری کلیشه ای مبدل شده است که پس از قربانی شدن تیم های لیگ برتر, برای دفاع از مقصران سیاه پوش به کار برده می شود

شنیدن این جمله که «اشتباهات داوری جزیی از بازی است» و یا «اشتباهات داوران سهوی است» به ابزاری کلیشه ای مبدل شده است که پس از قربانی شدن تیم های لیگ برتر، برای دفاع از مقصران سیاه پوش به کار برده می شود.

سوت های نادرستی که از همان هفته های نخست ابتدا پگاه را اسیر خود کرد و پس از آن گریبان تیمی همچون سایپا، شیرین فراز و پیکان را گرفت تا آنها را از کسب امتیازات سرنوشت ساز محروم کند، امروز به معضل حل نشدنی برای لیگ تبدیل شده است.

در واکنش به این اتفاقات اقدامات ضربتی کمیته انضباطی برای محروم کردن و یا جریمه نقدی داوران، اقدامی قابل توجه بود اما این موضع گیری ها هم نتوانست مقابل اشتباهات گاهی جبران ناپذیر قاضیان مستطیل سبز را بگیرد. هنوز اشتباهات بسیار جالب توجه و ناراحت کننده دیدار سایپا و پگاه به پایان نرسیده بود که در ۳۰ دقیقه پایانی مسابقه حساس پرسپولیس و صباباتری باردیگر هنرنمایی مرد سیاه پوش میدان که خیلی زود به اشتباهاتش اعتراف کرد باعث شد مربیان و بازیکنان هر دوتیم داور را به عنوان مقصر اصلی از دست دادن امتیاز کامل این مسابقه قلمداد کنند.

بی توجهی به ورود سرپرست و مربی صباباتری، اخراج اشتباه کلاه کج و اعلام پنالتی اشتباه به سود صباباتری اوج سوت های نادرست مظفری زاده بود تا درنهایت یکی از حساس ترین و زیباترین بازی های لیگ برتر، پایان خوشی نداشته باشد.

در اولین واکنش به این اتفاقات مسعود عنایت، رییس کمیته داوران تصمیمات داور این دیدار را اشتباه توصیف کرد و مطمئنا طی روزهای آینده جرایمی را برای این داور در نظر خواهد گرفت، اما این اقدامات تغییری در نتیجه نهایی مسابقه و تاثیری در حق ضایع شده دو تیم در این دیدار نخواهد داشت.

البته هیچکس مقصر اصلی تصمیمات نادرست داوران را اشتباه در تصمیمات و اقدامات کمیته داوران نمی داند، زیرا این کمیته با درنظر گرفتن کلاس های آموزشی، انتخاب داوران مناسب، میدان دادن به داوران جوان و. . . اقدامات لازم دیگر سعی کرد از اشتباهات داوران بکاهد، اما این اتفاق رخ نداد.

در این بین باید از دو منظر به این قضیه نگاه کنیم؛ اول اینکه داوران سعی نمی کنند به صورت اختصاصی مشکلات خود را بررسی کرده و داشته های خود را با اطلاعات روز داوری دنیا تطبیق دهند و در جهت رشد آموزشی خود اقدام کنند.

نکته دوم اما که از همه مهمتر است ساختار و زیر بنای نامناسبی است که در داوری فوتبال ایران وجود دارد. نظارت نکردن مناسب و زیرذره بین قرار ندادن عملکرد داوران از ابتدای دوران قضاوت در مسابقات رده های پایه و زیر گروه باعث می شود اشتباه سهوی داوران به عادتی بزرگ تبدیل شده تا آنها نتوانند در مسابقات بزرگ در جای مطلوب قرار گرفته و یا بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.

مطمئنا در صورتی که به اعتراضات مربیان تیم های رده و یا زیر گروه به عملکرد داوران توجه بیشتری شود، می توانیم شاهد رشد و پرورش داورانی باشیم که در سال های نه چندان دور بتوانند معضل های موجود در داوری ایران را به حداقل ممکن برسانند.

امیرملکی



همچنین مشاهده کنید