جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

کم مصرف نکنید, کم گاف بدهید


کم مصرف نکنید, کم گاف بدهید

دستور سازمان برای صرفه جویی در فوتبال

▪ مهندس علی آبادی در یکی از تازه ترین گفتگوهای مهم و خبرساز خود، با تأکید برمحوریت اصل صرفه جویی در دولت نهم، از دستور سازمان تربیت بدنی به باشگاه ها در مورد کاهش ۲۰ درصدی هزینه ها درسال آینده کاری نسبت به پارسال خبر داد.

معاون رئیس جمهور، یکی از مهمترین ارکان این صرفه جویی گسترده ورزشی را تعیین سقف قرارداد برای بازیکنان و ایجاد محدودیت در دستمزد سوپراستارهای فوتبال قلمداد کرد و از نامه سازمان به رئیس جمهور و نیز باشگاه ها در همین زمینه سخن گفت. در اینکه موضوع مهم صرفه جویی و حذف هزینه های زاید، حتی در پیشرفته ترین و ثروتمندترین کشورهای دنیا هم یک رکن اساسی به شمار می آید، تردیدی نیست. با این حال از تئوریسین های چنین طرحی یک سؤال مهم داریم؛ آیا صرفه جویی در هزینه های باشگاه داری صرفاً شامل کاهش حقوق بازیکنان و یا تقلیل مخارج جاری از قبیل پول آب و برق و گاز و قند و چای می شود؟

▪ پرسپولیسی ها دو فصل پیش مهاجمی به نام رافائل را استخدام کردند. اینکه اساساً جذب مهره های خارجی به شدت نا کارآمد که در فوتبال ما همه گیر شده است چه لطماتی به اقتصاد باشگاه داری می زند، بحث گسترده دیگری را می طلبد، اما در مورد این بازیکن خاص، سرخپوشان پس از قطع امید از وی به لحاظ فنی، او را جواب کردند. چنانکه حتماً اطلاع دارید، مدیریت وقت پرسپولیس و حتی مدیران بعدی آن قدر در پرداخت طلب کمتر از ۶۰ هزار دلاری رافایل اهمال کاری کردند که بعد از یک سال کش و قوس، مبلغ پرداختی به علاوه جریمه های فیفا به حدود ۲۰۰ هزار دلار افزایش یافت و البته ۶ امتیاز هم از این تیم پرونده دار(!) کاسته شد.

▪ تیم فولاد خوزستان امسال به راحتی می توانست روی پاهای خودش به لیگ برتر صعود کند. با این حال، مسامحه کاری گردانندگان این تیم در ماجرای اخراج کادر فنی پرتغالی که در رأس آنها ایناسیو قرار داشت، آن هم در حساس ترین مقطع فصل سبب شد تیم اهوازی با وجود مدتها صدرنشینی در لیگ یک, بازی مرحله حذفی را به تیم پرانگیزه پیام واگذار کند. در پی این ناکامی، فولاد که درهمین اثنا جام حذفی را هم از دست داده بود، مجبور شد برای بازگشت به لیگ برتر علاوه بر واگذاری امتیاز لیگ یکی خود، مبلغ ۴۰میلیارد ریال هم به طرف اصفهانی بپردازد در واقع، می توان گفت غفلت در یک مسابقه که مقدمات آن هم با تدابیر غلط مدیریتی فراهم شده بود، چیزی بیشتر از ۴ میلیارد تومان برای اهوازی ها و فوتبال این خطه آب خورد. این پول حتماً می توانست صرف آبادانی بیشتر ورزش اهواز شود.

▪ استقلال تهران که خیلی پیش تر از حالا، دوران گذار از «عصر ناصرحجازی» را پیموده بود، با افکار علی فتح ا... زاده، که از ابتدای لیگ هفتم (در واقع اواخرلیگ ششم) به این تیم بازگشته بود، یک بار دیگر سراغ دروازه بان اسبق خود رفت و هدایت مجموعه را به ناصرخان سپرد. اما چنانکه انتظار می رفت، ناکامی حجازی سبب شد ابتدا فیروز کریمی و سپس امیر قلعه نویی به این تیم برگردند تا استقلال در یک سال، به جای یک سرمربی، پول سه سرمربی را بپردازد.

▪ تیم فوتبال سپاهان اصفهان که در فصل گذشته و در میانه های راه از همکاری با بوناچیچ منصرف شده بود، برای لیگ هشتم ژوران ویرارا هم نخواست. جالب اینجاست که آنها انگین فیرات را برای نیمکت خود برگزیدند تا این مربی آلمانی برای اولین بار «سرمربیگری» را آن هم در یکی از معتبرترین تیمهای ایران تجربه کند. قرارداد فیرات در نقش دستیار دایی با فدراسیون فوتبال ۸۰ هزار دلار بود، اما به دلایلی نامعلوم همین فرد با تیم اصفهانی روی مبلغی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار به توافق رسید!

۶- دیگر تیم اصفهانی یعنی ذوب آهن هم در ابتدای فصل گذشته مبادرت به استخدام چهره ناشناخته ای به نام زوران جورجویچ کرد. اما عاقبت زوران از ژوران هم وخیم تر بود! این مربی عجیب و غریب در پی عملکرد بسیار ضعیفش پس از هشت هفته اخراج شد تا ذوبی ها یک بار دیگر متحمل پرداخت هزینه ای گزاف برای استخدام یک سرمربی دیگر شوند. بعدها جورجویچ در یک سالن ورزشی در تهران و هنگام مشاهده یک بازی بسکتبال (!) رویت شد!

▪ تابستان گذشته ابراهیم توره دراکثر باشگاه های ایرانی تست داد و حاضر بود با کمتر از ۱۰۰ هزار دلار به عضویت تیمی از کشورمان در بیاید، اما چشمان تیزبین و هوشیار(!) از کشف او عاجز ماندند تا پس از یک فصل درخشش در پیکان، با سه، چهار برابر قیمت اولیه عازم پرسپولیس شود. تازه استقلال هم که او را پارسال رد کرده بود، حاضر بود همین مبلغ را بدهد!

▪ صرفه جویی در پول کیک و آبمیوه و قوری و کتری و صد البته ضابطه مند شدن قرارداد بازیکنان یک الزام حیاتی است، اما باید قبول کرد مهمترین رکن صرفه جویی در باشگاه داری، مدیریت بهینه و عاقلانه است. وقتی آقایان این همه خطا می کنند، اما بازخواست نمی شوند، نامه دستوری برای کسر از هزینه ها چه فایده ای می تواند داشته باشد؟

رسول بهروش



همچنین مشاهده کنید