جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

اشـتـبـاه‌های جـبران‌نـاپـذیـر


اشـتـبـاه‌های جـبران‌نـاپـذیـر

در جامعه‌ای که متخصصانش سال‌هاست از کمبود دریافت کلسیم می‌گویند، بهترین منابع دریافت کلسیم (شیر و فرآورده‌های آن) ناگهان با حذف یارانه شیر مواجه می‌شود.
براساس آخرین تحقیق …

در جامعه‌ای که متخصصانش سال‌هاست از کمبود دریافت کلسیم می‌گویند، بهترین منابع دریافت کلسیم (شیر و فرآورده‌های آن) ناگهان با حذف یارانه شیر مواجه می‌شود.

براساس آخرین تحقیق کشوری بررسی مصرف موادغذایی که در انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع‌غذایی کشور در سال ۷۹ تا ۸۱ صورت گرفته است، ۹۰ درصد خانوارهای ایرانی کمتر از نیازشان کلسیم دریافت می‌کنند. از این گذشته، از بین آنها که کمبود دریافت کلسیم دارند، ۷۵ درصد کمتر از ۷۰ درصد نیاز روزانه‌شان کلسیم دریافت می‌کنند. همچنین کمبود ویتامین D که خود باعث اخلال در جذب کلسیم می‌شود در شهرهای بزرگ بسیار بالاست. بعضی از تحقیقات کشوری نشان داده ۶۰ درصد زنان باردار در معرض کمبود این ویتامین هستند. قیمت بالای فرآورده‌های غذایی علاوه بر دامن‌زدن به کمبود‌ها، عوارض غیرقابل‌جبرانی در سلامت عمومی جامعه و نسل فردا دارد. آیا ضرر و زیان ناشی از ابتلای جمعیت به بیماری‌هایی که این کمبود‌ها به‌وجود خواهند آورد و هزینه‌های ناشی از آن (هزینه درمان، دارو، جراحی‌های فراوان، استفاده از پروتز‌های گران به دلیل شکستگی‌های زودرس، پوکی‌استخوان و غیبت از کار، ناتوانی و نیاز به خدمات توانمندسازی) مدنظر متولیان سلامت قرار می‌گیرد؟ علاوه بر پوکی‌استخوان که عارضه شناخته‌شده این کمبود‌هاست، افسردگی، خستگی مزمن، دیابت، بیماری‌های قلبی و سکته نیز در این جوامع بیشتر است. منابع غذایی ویتامین D نیز ارزان نیستند. البته این ویتامین می‌تواند با تابیده‌شدن نور خورشید روی پوست بدن تولید شود ولی آلودگی هوا و پوشش و ترس از ابتلا به سرطان پوست باعث کمبود این ویتامین در بیشتر جوامع شده است و اغلب کشور‌ها با مغذی‌سازی بعضی از غذا‌ها مانند روغن خوراکی، شیر یا حتی نان با کمبود این ویتامین مبارزه کرده‌اند. آیا ما نمی‌توانیم با تعیین مالیات برای غذاهای مخل سلامت و گران‌کردن آنها، سود ناشی از آن را به یارانه‌ غذاهای مفید اختصاص دهیم؟

گرسنگی سلولی ناتوانی جسمی و ذهنی را افزایش می‌دهد و کشور را از رقابت در عرصه جهانی نیز بازمی‌دارد. این مشکلات کودکان و زنان را در مناطق محروم، بیشتر در معرض خطر قرار می‌دهد.

ساختار‌ها‌ی اقتصادی هر کشور در سایه عوامل سیاسی و ایدئولوژیک شکل می‌گیرد. خوشبختانه ایدئولوژی ما مسلمانان به عدالت و برابری انسان‌ها تاکید فراوانی دارد و ساختار‌ها‌ی ذهنی جامعه نیز پذیرای عدالت است. علاوه بر این، ما سند چشم‌انداز ۲۰ ساله آرمانی داریم که رسیدن به آن یک تکلیف همگانی است و امنیت غذایی و سلامت در این سند مورد تاکید قرار گرفته است. فرصت‌ها را از دست ندهیم، اقدام آسان است تصمیم و حرکت برکت در پی دارد.

دکتر ربابه شیخ الاسلام

متخصص اپیدمیولوژی تغذیه



همچنین مشاهده کنید