جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

کدام بیماران پوستی نمی توانند روزه بگیرند؟


کدام بیماران پوستی نمی توانند روزه بگیرند؟

اگرچه مهم‌ترین بیماری پوستی که در آن روزه گرفتن ممنوع شده، پمفیگوس است اما بیماری‌ها و حالت‌های فراوانی نیز وجود دارند که در صورت ابتلا به آنها روزه‌گرفتن می‌تواند باعث …

اگرچه مهم‌ترین بیماری پوستی که در آن روزه گرفتن ممنوع شده، پمفیگوس است اما بیماری‌ها و حالت‌های فراوانی نیز وجود دارند که در صورت ابتلا به آنها روزه‌گرفتن می‌تواند باعث آسیب جسمی‌شدید شود...

به‌طور کلی بسیاری از بیماری‌های پوستی جنبه خود ایمنی دارند و هر نوع استرس اساسی ازجمله گرسنگی و تشنگی طولانی می‌تواند باعث بی‌نظمی ‌سیستم ایمنی و تشدید ضایعات آنها شود.

به‌نظر می‌رسد بیمارانی که به دلیل بیماری پوستی شدید مجبور به استفاده از کورتون خوراکی یا تزریقی هستند، می‌توانند از روزه گرفتن تا زمانی که در حال مصرف این دارو هستند، معاف باشند زیرا در صورت تشدید ضایعات، باید دوز داروها را افزایش داد و این مساوی است با افزایش عوارض و آسیب به جسم. بنابراین توصیه می شود تمام بیمارانی که به دلیل بیماری خود تحت درمان هستند و دارو مصرف می?کنند از تغییر خودسرانه زمان مصرف دارو یا دوز مصرفی آن بپرهیزند و از پزشک مشورت بخواهند.

بیماری‌هایی که می‌توان گفت مبتلایان به آن بهتر است روزه نگیرند عبارتند از:

لیکن‌پلان درگیرکننده موها، لوپوس اریتماتوی جلدی با درگیری موها، بیماری‌های تاولی خودایمنی مانند پمفیگوس ولگاریس یا بولوز پمفیگویید، واسکولیت‌های شدید، واکنش‌های دارویی شدید مانند نشانگان استیونس جانسون.

بیماران مبتلا به پسوریازیس شدید همراه با درگیری مفصلی قابل‌توجه، مصرف‌کنندگان داروی نئوتیگازون که خشکی شدید پوست و مخاط می‌آورد، بیماران مبتلا به اگزمای سرشتی شدید که در حال مصرف کورتون یا داروهای سرکوب‌کننده ایمنی دیگر هستند و حتی بیماران مبتلا به آکنه شدید که داروی ایزوترتینویین با دوز بالا مصرف می‌کنند نیز نباید روزه بگیرند.

داروی مخصوص مبتلایان به آکنه، ایزوترتینویین خشکی شدید پوست و مخاط می‌آورد و فرد روزه‌دار ممکن است با مشکلات اساسی مواجه شود زیرا مصرف مایعات در زمان مصرف این دارو باید فراوان باشد.

پزشک متخصص پوست البته می‌تواند دوز دارو را در ماه مبارک رمضان برای بیمارانی که می‌خواهند روزه بگیرند به‌گونه‌ای تنظیم کند که فرد دچار مشکل نشود. به‌عنوان مثال می‌توان دوز دارو را به یک قرص یک روز در میان یا ۲ روز در میان کاهش داد تا خشکی ناشی از دارو فرد روزه‌دار را کمتر اذیت کند.

دکتر بهروز باریک‌بین

متخصص پوست و مو

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی



همچنین مشاهده کنید