پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تاثیرپذیری پوست از آلودگی هوا


تاثیرپذیری پوست از آلودگی هوا

آلودگی هوا واقعیت دنیای ماشینی ماست و آثار زیانبار آلودگی هوا نه تنها قلب و عروق و ریه‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد، بلکه بر دیگر اعضای ما به ویژه پوست که بزرگ‌ترین ارگان بدن …

آلودگی هوا واقعیت دنیای ماشینی ماست و آثار زیانبار آلودگی هوا نه تنها قلب و عروق و ریه‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد، بلکه بر دیگر اعضای ما به ویژه پوست که بزرگ‌ترین ارگان بدن و اولین سد دفاعی در مقابل عوامل بیماری‌زای محیطی است، نیز تاثیر سوء دارد.

درواقع می‌توان گفت پوست هدف اصلی ذرات آلوده در اتمسفر است که منجر به بروز تومورها و آلرژی می‌شود. پوست یک محافظ بدن از عوامل خارجی سمی مانند اشعه ماورای‌‌بنفش، عوامل شیمیایی سمی یا آب آلوده است. اثرات فوری آلاینده‌های محیطی بر پوست می‌تواند به شکل بروز آکنه، درماتیت تماسی و پیگمانتاسیون یا بی‌رنگی بخشی از پوست، ناشی از واکنش‌های شیمیایی و سرطان پوست باشد.

یکی از آلاینده‌های محیطی فرمالدیید است که با بروز تهوع و تحریک پوست و چشم همراه است و هیچ محدوده استانداردی برای این ذره وجود ندارد. بنابراین باید از تماس با آن به کلی اجتناب کرد. آلاینده نه تنها از طریق جذب پوستی که از راه تنفس و خون نیز جذب می‌شود و به راحتی قابل دفع نیست.

از آسیب‌های دیگر آلاینده‌ها می‌توان به بروز خارش، کهیر، اگزمای دست و صورت، بروز زخم‌های سطحی به خصوص در افراد دچار بیماری‌های مزمن مانند دیابت، خشکی پوست و حتی ترک‌لب اشاره کرد. عوارض درازمدت آلاینده‌ها از جمله بروز چین و چروک یا پیری زودرس، ریزش غیرطبیعی موها، گودی و تیرگی اطراف چشم و مهم‌تر از همه آغاز بدخیمی‌های پوستی در میانسالی است. آلاینده‌های محیطی از طریق تاثیر مستقیم یا اختلالات هورمونی در افراد می‌توانند بر پوست تاثیر بگذارند. شاید شما هم خشکی و غیرشادابی و کدری پوست خود را در این هوای آلوده تجربه کرده باشید. رعایت نکات زیر در پیشگیری از اثرات سوء‌آلاینده‌ها موثر است. از جمله:

- پوشیدن دستکش نخی روشن،

- استفاده مرتب و مکرر از ضدآفتاب مناسب نوع پوست،

- عدم تماس دست آلوده با سایرین به ویژه کودکان،

- شست‌وشوی کامل دست و صورت با شوینده‌های ترجیحا غیرصابونی که PH متناسب‌تری با پوست دارند.

- استفاده از مرطوب‌کننده‌های ملایم جهت حفظ آب اپیدرم و پیشگیری از بروز خارش و اگزما،

- کاهش مصرف مواد آرایشی و معطر،

- در صورت وجود زخم روی پوست تا حد ممکن زخم‌ها را با پمادهای ترمیم‌کننده و ضدعفونی‌کننده بپوشانید تا از رسوب آلاینده‌ها روی آنها و به دنبال آن تاخیر در ترمیم زخم پیشگیری کنید.

- مصرف شیر و لبنیات تازه خصوصا فرم پروبیوتیک با پیشگیری از تاثیر منفی سرب بر باکتری‌های روده می‌تواند در حفظ دفاع بدن علیه آلاینده‌ها موثر باشد.

- استحمام روزانه و شست‌وشوی موها که در شادابی پوست و مو موثر خواهد بود.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو

رئیس مرکز تحقیقات پوست و سالک



همچنین مشاهده کنید