سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

موهایی که با بُرس قهرند


موهایی که با بُرس قهرند

شما چند بار در روز موهایتان را شانه می‌کنید؟چند بار در هفته این کار را انجام می‌دهید؟ شاید هم اصلا موهایتان را شانه نمی‌کنید و وقتی به آرایشگاه برای کوتاه کردن موهایتان می‌روید، …

شما چند بار در روز موهایتان را شانه می‌کنید؟چند بار در هفته این کار را انجام می‌دهید؟ شاید هم اصلا موهایتان را شانه نمی‌کنید و وقتی به آرایشگاه برای کوتاه کردن موهایتان می‌روید، آرایشگر با هزار مکافات موهای کرک شما را شانه کرده و از هم باز می‌کند ولی اگر موهایتان همیشه کرک‌اند و با هیچ شانه‌ای نمی‌توانید از پس صاف کردن آنها بربیایید، باید بگوییم که بد نیست با یک متخصص پوست و مو مشورت کنید. شاید شما مبتلا به «نشانگان موهای ضدشانه» باشید...

«نشانگان موهایی که شانه نمی‌شوند» یک بیماری بسیار بسیار نادر است که از سال ۱۹۷۳ میلادی فقط ۱۰۰ نفر مبتلا به این بیماری شناسایی شده‌اند. این بیماری بیشتر در سنین ۳ ماهگی تا ۱۲ سالگی سر و کله‌اش پیدا می‌شود و اغلب در این سنین قابل تشخیص است. کسانی که این بیماری را دارند موهایشان اغلب به رنگ بور، طلایی و یا حتی کاهی است و مانند برق گرفته‌ها به صورت مستقیم از سرشان روییده است. شانه کردن موها برای این افراد مکافات است چون این موها به هیچ‌وجه شانه نمی‌شوند.

اگر شما یک ذره‌بین دست‌تان بگیرید و به این موها از نزدیک نگاه کنید، می‌بینید که در ساقه این موها تعداد بیشتری کانال و یا شیار دیده می‌شود البته این تشخیص را یک متخصص پوست خیلی آسان‌تر می‌دهد. اگر شما موهای طبیعی دارید باید به دلیل داشتن این موها خداوند را سپاس بگویید چون همین که شما انگشتانتان را در میان موهایتان فرو می‌کنید و می‌توانید موهایتان را که به راحتی خم می‌شوند حالت دهید، نعمتی است که بعضی‌ها از آن محروم‌اند. کسانی که دچار این بیماری هستند به هیچ‌وجه نمی‌توانند انگشتانشان را در میان موهایشان فرو کنند چون موهایشان اصلا خم نمی‌شوند و انعطاف‌ناپذیرند چه برسد به اینکه دنده‌های شانه در میان موهایشان وارد شود.

گوشه‌ای از یک بیماری ارثی

باید شما دچار این بیماری باشید تا بدانید که چه‌قدر دشوار است که شما موهایی داشته باشید که خشک و شکننده و بی‌دوام باشند و با اندکی فشار از سر شما جدا شوند. گاهی این موها را «موهای شیشه‌ای» هم می‌گویند چون این موها آن‌قدر براق و روشن هستند که نور خورشید و یا نور محیط را به اطراف منعکس می‌کنند. تصور نکنید فقط این بلا بر سر موهای سر می‌آید. موهای ابروی این افراد هم سیخ‌سیخ در فضا باقی می‌ماند و به هیچ‌وجه مرتب نمی‌شود. متخصصان پوست این بیماری نادر را یک بیماری ژنتیکی می‌دانند که «اکتودرمال دیسپلازی» نامیده می‌شود. این بیماری یک بیماری ارثی است که نه فقط پوست و موی فرد، بلکه دندان‌ها و ناخن‌هایشان را هم از حالت عادی خارج می‌کند این افراد اغلب تعداد دندان‌هایشان کمتر از افراد عادی است و دندان‌های نیش بیرون زده‌ای دارند.

بیوتین جواب می‌دهد

اگر شما و یا یکی از آشنایانتان مبتلا به این بیماری نادر هستید، باید حتما زیر نظر یک متخصص پوست درمان را شروع کنید. برخی از متخصصان پوست و مو اعتقاد دارند که این موهای مهارنشدنی را می‌توان با «بیوتین» و یا همان «ویتامین H» مقداری مرتب کرد. حتی می‌توانید روغن‌های حاوی بیوتین را برای مرتب کردن موهایتان استفاده کنید و خواهید دید که موها اندکی مرتب‌تر خواهند شد.

تاریخچه و طرز تشخیص بیماری

شکل کلینیکی این بیماری اولین‌بار به‌وسیله دوپر توضیح داده شد که با نقص واضح در ساقه مو مشخص می‌شود. از آن به بعد چند مورد از این بیماری گزارش شد که تحت عنوان شیشه تاب خورده‌ معروف است. یکی دیگر از نام‌های آن کلمه «کانال ۳ گوش» است که به دلیل شکل میکروسکوپی ۳ گوش آن است. این بیماری یک بیماری ژنتیکی و به شکل اتوزوم غالب است.

بررسی میکروسکوپی نشان‌دهنده آن است که ساقه مو سخت شده است و مقطع آن مثلثی شکل با یک کانال طولی است. چرخش مو نیز در این بیماری دیده می‌شود. شواهد میکروسکوپی این بیماری با کمک فیلترهای پولاریزه نیمه متقاطع قابل تشخیص است. پاپیلاهای درم بد شکل موجب تغییر شکل کانال داخلی مو شده و آن را سخت می‌کند و به شکل مثلثی درمی‌آورد. این اختلال در سن ۳ ماهگی تا ۱۲ ماهگی مشخص می‌شود. موها از نظر مقدار و حجم و همچنین از نظر طول طبیعی است ولی شکل بیمارگونه و وحشی آن مانع شانه زدن آن می‌شود. در بعضی موارد تلاش برای شانه کردن موجب شکستن مو می‌شود ولی شکننده بودن موها جزو شکل کلینیکی آن نیست. موها اغلب به رنگ بلوند نقره‌ای به نظر می‌رسد. ابرو و مژه‌ها طبیعی هستند با گذشت زمان این بیماری کمتر مشخص می‌شود. تشخیص اغلب با استفاده از شکل کلینیکی موها قابل فهم است ولی میکروسکوپ نوری نیز به تشخیص کمک می‌کند. درمانی برای آن شناخته نشده است ولی مصرف بیوتین خوراکی می‌تواند کمک‌کننده است.

دکتر گلرخ ثریا



همچنین مشاهده کنید