سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

شاعر عاشقانه های میهنی


شاعر عاشقانه های میهنی

امـروز سـالروز تولد پابلو نرودا شاعر شیلیایی است او در سـال ۱۹۲۲ نـخـسـتـیـن مـجـموعه شعرش را منتشر كرد و یك سال بعد با بیست شعر عاشقانه و یك ترانه نومید به شهرت رسید نرودا در سال ۱۹۷۱ نوبل ادبـیـــات را از آن خــود كــرد

امـروز سـالروز تولد پابلو نرودا شاعر شیلیایی است. او در سـال ۱۹۲۲ نـخـسـتـیـن مـجـموعه شعرش را منتشر كرد و یك سال بعد با بیست شعر عاشقانه و یك ترانه نومید به شهرت رسید. نرودا در سال ۱۹۷۱ نوبل ادبـیـــات را از آن خــود كــرد. گــوشــه‌هــایــی از شـعــر و زندگینامه او در پی می‌آید. پابلو نرودا در سال ۱۹۰۴ در شیلی متولد شد.

نام اصلی او ریكاردو ریس باسوالتو است. نرودا در پر آشوب ترین و ملتهب ترین روزگار شـیـلـی مـی‌زیـسـت. ظـلـم و جـور و خـفقان او را روانه مـبـارزه و سـیـاست كرد و بذر مبارزه را در شعر او نیز كاشت.نرودا در ۱۹۴۵ به مجلس سنای شیلی راه یافت. در ۱۹۴۷ بـه عـلـت سـخـنـرانـی اعـتـراض آمیز نسبت به رییس جمهور وقت شیلی - بیده لا - شیلی را مخفیانه تـرك كـرد و راهـی اروپـا شـد.

فـعالیت‌های سیاسی او دامـنـه وسـیـعی داشت. از نمایندگی سنا تا سمت‌های مــتــعـــدد كــنـســولــی در كـشــورهــای گــونــاگــون و نـیــز كـــانـــدیـــداتـــوری اش بـــرای ریـــاســـت جــمــهــوری در سال۱۹۶۹و كناره گیری اش از انتخابات به نفع آلنده.او شاعری میهن سرا و دردمند بود كه با اشعار اجتماعی و انـتـقــادی خــود ذهـنـیــت انـســان گـرفـتـار سـیـاسـت و بـلـواهـای سـیـاسـی را بـه تـصویر می‌كشید.كامبیز توانا درباره این شاعر نوشته است: نرودا به طور مشخص در رویاهای خود زندگی می كرد.

این معلم مدرسه بود كـه خـلاقـیـت شعر را در او یافت و در زمان نوجوانی اشعار او در نشریات محلی چاپ می شد. او نام نرودا را برگزید تا خانواده اش از كار شعر و شاعری او مطلع نشوند چرا كه معتقد بودند كار ادبیات عاقبت ندارد و مدام به او تذكر می دادند كه از فكر ادبیات بیرون بیاید. در ۱۶ سالگی به مركز تربیت معلم در سانتیاگو، پایتخت شیلی رفت و با دیگر ادیبان و شعرا و روشنفكران شیلی آشنا شد. نام نرودا زمانی مطرح شد كه او در سال ۱۹۲۱ توانست جایزه فستیوال ادبی سال را به خود اختصاص دهد.

مجموعه شعر بعدی او نیز موفق بود اما او مجبور شد برخی از اثاثیه خانه خود را برای پرداخت اقساط چاپ كتاب خود بپردازد. مجموعه كارهای بعدی او نشان داد او چقدر تحت تاثیر شاعر بزرگ آمریكا والت ویتمن است اما با كارهای بعدی، او نشان داد كه زبان خود را یافته است. ۲۰ عاشقانه كه در ۱۹۲۴ منتشر شد، زبان منحصر به فرد او را در خود داشت.در سال ۱۹۲۷ به میانمار رفت.

در زمان حضور در رانگون، نرودا كه كـمـی انـگـلـیـسـی یـاد گـرفته بود، كمی بیشتر با دنیای ادبیات ارتباط برقرار كرد. در سال ۱۹۳۰ و در بالی با مـاروسـا ووگـلـزانـگ ازدواج كـرد. فـرزنـد دخـتـر آنـها نتوانست دوران نوزادی را بگذراند و درگذشت و در ۱۹۳۲ آن دو در یك سفر دریایی به شیلی بازگشتند. در ســال ۱۹۴۷ سـاكـنـان زمـیـن مـنـتـشـر شـد كـه بـه عـنـوان شـاهكار ادبی آمریكای لاتین شناخته شده و به چند زبان ترجمه شد.

پس از ۱۹۳۳، نرودا به عنوان دیپلمات عازم بوئنوس آیرس شد و پس از آن با همین پست به تایلند، كامبوج و در سال ۱۹۳۵ به اسپانیا رفت.نرودا رابـطـه خـوبـی بـا فـیـدل كـاسـترو و چه گوارا داشت و هـمـیـشــه دخــالــت آمــریـكــا در شـیـلــی و كـشــورهــای آمـــریــكـــای جــنـــوبـــی را نــقـــد مــی كــرد.

بــا كــودتــای سـازمـانـدهـی شـده آمـریـكـا در شـیـلـی، آلـنـده بـه طـور مشكوكی مرد و سربازان به خانه نرودا حمله كردند. او كه با سرطان پروستات دست به گریبان بود، در ۲۳ سپتامبر ۱۹۷۳ نتوانست عمل جراحی قلب خود را به سـلامـت بـگـذرانـد و پـس از جـراحـی در بـیـمـارسـتان ســانـتـیـاگـو درگـذشـت. در ادامـه بـخـشـی از اشـعـار او برگردان احمد پوری از نظر می‌گذرد.



همچنین مشاهده کنید