سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

گام های پرسرعت ووشو در راه پیشرفت


گام های پرسرعت ووشو در راه پیشرفت

تیم ملی ایران جدی ترین خطر برای چینی ها است

فدراسیون ووشوی ایران که مدت زمانی است در قالب یک فدراسیون مستقل فعالیت می‌کند، سی‌وهفتمین کشوری است که به عضویت فدراسیون جهانی درآمده است. گام‌های پرسرعت ووشو در چندسال گذشته باعث شده که حالا ووشوی ایران در میان ۱۳۹ کشور عضو فدراسیون جهانی جزو کشورهای قدرتمند در این رشته باشد و در چند قدمی چینی‌ها قهرمان بلامنازع ووشو قرار بگیرد، البته در بعضی مواقع همچون بازی‌های آسیایی گوانگژو ووشوکاران کشورمان گوی سبقت را از رقیبان چشم بادامی خود ربوده‌اند و حالا ووشو آنقدر اعتماد به نفس گرفته و خود را باور کرده است که به سکوهای قهرمانی جهان چشم دوخته است و خود را در حد و اندازه‌های قهرمانی می‌داند، این هم در حالی اتفاق افتاده که تا سه چهار سال پیش رقابت با بزرگان ووشو و شکست آنها برای ووشوکاران کشورمان یک رؤیا بود. به طور حتم کسب این موفقیت‌ها، بی‌دلیل نبوده و اتفاقی به دست نیامده است، برای رسیدن به این شرایط برنامه‌ریزی‌ها و تصمیمات هدفمندی صورت گرفته که می‌توان در چند بند به آنها اشاره کرد.

۱) هدف گذاری بلندمدت و ترسیم چشم‌اندازی برای آینده ووشو؛ پس از کسب نشان‌های نقره و برنز بازی‌های آسیایی دوحه، اهالی ووشو برنامه‌ریزی‌های خود را برای گوانگژو طراحی کردند، ترسیم برنامه‌ها برای تبدیل ووشو به یک رشته مدال‌آور به خوبی جواب داد. البته ووشوکاران پیش از این در رقابت‌های جهانی کانادا هنر خود را به نمایش گذاشتند.

جوانان با هنرنمایی خود در سنگاپور برنامه‌ریزی‌های اصولی ووشو را تکمیل کردند و حال ووشو رقابت‌های قهرمانی آسیا در چین و مسابقات قهرمانی جهان در ترکیه را هدف گرفته است. هدف‌ها مشخص شده است، حفظ جایگاه نایب قهرمانی دوره پیش و البته نیم نگاهی هم به قهرمانی جهان.

۲) تأمین منابع سخت افزاری؛ استعداد و توانمندی ورزشکاران زمانی به فعلیت درمی‌آید که امکانات و ابزارهای لازم تأمین باشد. ساخت آکادمی ووشو را می‌توان نقطه عطفی در ووشو دانست. تمرین در سالنی که مختص این رشته است، استفاده از ابزارهای استاندارد ووشوکاران را برای حضور در رقابت‌های معتبر و پیکار با مدعیان آماده می‌کند، اگرچه عمر زیادی از تأسیس آکادمی ووشو نمی‌گذرد اما برای ووشوکارانی که زمانی آرزوی تمرین در یک سالن اختصاصی را داشتند یک موقعیت ایده‌آل محسوب می‌شود که به خوبی از آن بهره می‌برند، ساخت چند سالن با امکانات لازم در دیگر استانها باعث شده که ووشو تنها در انحصار پایتخت‌نشین‌ها نباشد و دیگران هم حرف‌هایی برای گفتن داشته باشند، البته در این مقوله ووشو همچنان کار دارد و نقاط زیادی در سطح کشور وجود دارند که از این امکانات محروم هستند و این در حالی است که استعدادهای خوبی در آن می‌توان یافت.

۳) استفاده از دانش و تجربیات چین؛ ووشو رشته متولد شده در شرق دور است.

برای آموزش هر چه بهتر این رشته باید به سراغ افرادی رفت که این رشته در پوست و خون آنهاست. ووشوی کشورمان برای برطرف کردن فاصله‌های موجود میان خود و مدعیان این رشته از دانش چینی‌ها استفاده کرد. حضور مربیان چینی و هدایت تیم‌های پایه و ملی به دست آنها را می‌توان یکی از عوامل مؤثر در موفقیت ملی‌پوشان کشورمان بدانیم. البته مسئولان ووشو برای بهره‌گیری از دانش چینی‌ها دست روی مربیانی گذاشته که در این رشته صاحبنام هستند. البته پتانسیل بالای جوانان ایرانی را هم نباید در اینجا نادیده گرفت، این استعدادها در کنار آموزش تکنیک‌های اصیل منجر به این شد که ووشو در مهد رشته در چین و در میان دیدگان چینی‌ها سه مدال طلا را از آن تیم ملی کند.

۴) لیگ‌های منظم و پویا؛ ایران تنها کشوری است که در سطح دنیا اقدام به برگزاری لیگ ووشو کرده است. برگزاری چهار دوره لیگ و بالطبع شناسایی استعدادهای خوب و معرفی آنها به تیم‌های ملی باعث شده که حالا دست‌اندرکاران ووشو به فکر راه‌اندازی لیگ جوانان بیفتند، لیگ‌ها منبع تغذیه تیم‌های ملی هستند، حضور مداوم ورزشکاران در کوران رقابت‌ها علاوه بر آماده‌سازی آنها می‌تواند نیروهای مستعدی را به تیم‌های پایه معرفی کند و در واقع با معرفی و شناسایی و پرورش این نیروها، ووشو در رده‌های مختلف سنی با کمبود مهره مواجه نخواهد شد. البته در کنار این لیگ‌ها می‌توان به مسابقات مدارس و محلات هم اشاره کرد که مردادماه سال جاری کلید آن زده می‌شود که در معرفی این رشته در میان اقشار مختلف مردم مؤثر خواهد بود.

۵) نفوذ در کرسی‌های بین‌المللی؛ در ورزش حرفه‌ای امروز دیپلماسی ورزش حرف اول را می‌زند و بر همین اساس کشورهای مختلف عضو فدراسیون‌های جهانی تلاش می‌کنند تا با کسب کرسی‌های بین‌المللی از این فضاها به نفع کشور خود استفاده ببرند. در حال حاضر ووشو در سطح بین‌الملل دارای چند کرسی است. مهدی علی‌نژاد رئیس فدراسیون ووشو ایران، عضو هیأت رئیسه فدراسیون جهانی ووشو و نایب‌رئیس فدراسیون آسیایی است.

حضور وزن ۸۵ کیلوگرم در بازی‌های آسیای گوانگژو در حالی که قرار نبود این وزن شرکت کند به دلیل نفوذ مسئولان ایرانی در کنفدراسیون آسیا اتفاق افتاد. انتخاب محمدرضا پورغلامی‌نژاد به عنوان نایب رئیس کمیته فنی و حسین اوجاقی در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی کمک مؤثری در توسعه و رشد ووشو داشته است.

۶) توجه ویژه به ورزش بانوان؛ استفاده از ظرفیت‌ها و پتانسیل موجود در ورزش بانوان منجر به این شد که اولین مدال طلای تاریخ بازی‌های آسیایی نصیب تیم ملی ووشو شود، بانوانی که به دلیل سرمایه‌گذاری و توجه ویژه همگام با مردان قدم برمی‌دارند و سهم ویژه‌ای در مدال‌آوری بر عهده گرفته‌اند. هم‌اکنون تیم ملی بانوان در بخش تالو و ساندا از نیروهای قدرتمندی برخوردار است و خود را برای حضور در رقابت‌های جهانی ترکیه که مهرماه سال جاری برگزارمی‌شود آماده می‌کند. استفاده از مربیان چینی خانم در بخش بانوان هم در این موفقیت‌ها بی‌تأثیر نبوده است.

ووشو با استفاده از برنامه‌ها و موقعیت‌های ایجاد شده شرایط خوبی را برای خود فراهم کرده است و نشان داده که می‌تواند به رشته‌ای مدال‌آور تبدیل شود اما دیگر کشورها هم بیکار نبوده‌اند، هم‌اکنون این رشته به سرعت در حال توسعه است و در صورتی که بتواند جواز حضور در المپیک را بگیرد به طور حتم رقیبان بی‌شماری برای ووشوکاران به وجود خواهد آمد، اگر می‌خواهیم همیشه در صدر بمانیم و جزو برترین‌ها باشیم باید این برنامه‌ها تداوم داشته باشد و به امکانات موجود دلخوش نماند.



همچنین مشاهده کنید