جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

نگویید یائسگی؛ بگویید منوپاز


نگویید یائسگی؛ بگویید منوپاز

دغدغه‌ای که پس از چهل سالگی ذهن خیلی از خانم‌ها را به خود مشغول می‌کند و گاهی اوقات با نامنظم شدن دوره‌های عادت ماهیانه خبر از قریب‌الوقوع بودن می‌دهد، ورود به مرحله منوپاز …

دغدغه‌ای که پس از چهل سالگی ذهن خیلی از خانم‌ها را به خود مشغول می‌کند و گاهی اوقات با نامنظم شدن دوره‌های عادت ماهیانه خبر از قریب‌الوقوع بودن می‌دهد، ورود به مرحله منوپاز است. از آنجا که من یائسگی را ترجمه خوبی برای منوپاز نمی‌دانم و حس می‌کنم به کار بردن این کلمه باعث افسرده شدن خانم‌ها و کاهش انرژی روحی‌شان در این برهه از زندگی می‌شود، اصلا آن را به کار نمی‌برم. به هر حال همه خانم‌ها دوست دارند بدانند علایم پیشقراول منوپاز چیست و آیا می‌توانند قبل از ورود به این دوره به طریقی متوجه آن شوند و علایم را درمان کنند؟ مثلا می‌پرسند آیا یائسه شدن مادربزرگ، عمه یا خاله می‌تواند سن دقیق شروع این دوره را برای آنها تخمین بزند؟ ...

باید گفت با وجود موثر بودن ارث، به راحتی نمی‌توان قضاوت کرد چه کسی، چه موقع پریودش قطع می‌شود. دختری که به دنیا می‌آید با تعداد ثابتی تخمک نابالغ متولد می‌شود. (در هنگام تولد او با دو میلیون تخمک نابالغ متولد می‌شود) این تعداد بدون هیچ‌گونه تولید و یا ترمیم تا پایان عمر خواهد بود. اگر خانمی منظم پریود شود، در طی دوران باروری فقط سی‌صد تخمک بالغ‌ شده و تخمک‌گذاری می‌کند و باقی آنها به مرور از بین می‌روند. فاصله زمانی که تعداد تخمک‌ها خیلی کم شوند تا روزی که کاملا به پایان برسند، ممکن است چهار تا پنج سال طول بکشد، یعنی اگر خانمی در سن چهل و هشت سالگی تخمدان‌هایش به کل تخلیه شود، ممکن است از ۴۳ سالگی با کم شدن تدریجی تخمک‌ها با علایمی مثل گر گرفتن و اختلال قاعدگی مواجه شود؛‌ پس این تصور اشتباهی است که گمان کنید شما تا این ماه منظم پریود می‌شوید و ماه بعد این اتفاق نمی‌افتد و یائسگی‌تان آغاز می‌شود! بلکه ممکن است چند ماه فواصل منظم پریودها و نظم آن به هم بخورد که این مرحله می‌تواند با اندازه‌گیری سطح هورمونی شما نوید ورودتان به مرحله منوپاز باشد.

شروع این دوره و علایم آزاردهنده آن که به دلیل افزایش ترشحات ناگهانی هورمون‌ها از مغز (به خاطر کاهش استروژن) می‌باشد، به راحتی قابل درمان است، مساله ساده است چون تخمک‌ها از بین رفته‌اند و تخمدان که منشا ترشح استروژن بوده حالا استروژن تولید نمی‌کند شما باید این استروژن را به بدن برسانید.

انواع داروهای خوراکی، اسپری بینی، پچ پوستی، کرم واژینال موضعی و انتخاب‌های استروژنی پیش روی شما است که می‌توانید به محض شروع علایم و پس از بررسی تخصصی زیر نظر پزشک از این درمان بهره گرفته و دوره منوپاز را به سادگی پشت‌سر بگذارید.

دکتر ملک‌منصور ‌اقصی/ متخصص زنان و زایمان و نازایی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران



همچنین مشاهده کنید