جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

قهرمان هایی قربانی کینه و نزاع


قهرمان هایی قربانی کینه و نزاع

روح الله داداشی درگذشت به همین راحتی این جمله می شود تیتر روزنامه ها, سایت ها و خبرگزاری ها و به همین راحتی جوان ۳۰ ساله ای که عنوان قوی ترین مرد ایران و جهان را به همراه داشت می رود زیر خروارها خاک

روح الله داداشی درگذشت. به همین راحتی این جمله می‌شود تیتر روزنامه ها، سایت ها و خبرگزاری‌ها و به همین راحتی جوان ۳۰ ساله ای که عنوان قوی ترین مرد ایران و جهان را به همراه داشت می‌رود زیر خروارها خاک. ذهن مردم هنوز درگیر قتل پل مدیریت بود و هنوز خاطره قتل در میدان کاج زنده بود که این خبر منتشر شد و ۵۰ روز نمی‌گذرد از روزی که اعلام شد برداران قرائی هر دو قاتل هستند!

به گزارش برنا,روح الله داداشی تنها ۳۰ سال داشت و چند ماه پیش در مصاحبه ای گفته بود:” خیلی خونسرد هستم و کمتر پیش می‌آید عصبانی شوم. آرام و صبور هستم و شخصیت آرامی دارم.” قاتلان او دستگیر شده اند و مردمی که هر نوروز پای برنامه قوی‌ترین مردان ایران از شبکه سوم سیما می‌نشستند از شنیدن خبر شوکه هستند، از اینکه مردانی که عنوان قوی ترین را همراه اسم خود داشتند و در پای صفحه تلویزیون بارها برای زور بازویشان تشویق شان کرده بودند و از موفقیت هایشان شاد شده بودند، به عنوان قاتل یا مقتول سوژه خبرها می‌شوند.

مردم و به ویژه جوان ها پای تلویزیون می‌نشستند تا رقابت مردانی که بر سر قهرمانی و قدرت بدنی با یکدیگر به میدان مسابقه آمده بودند را ببینند! چهرهایی که در ذهن مردم تنها قهرمان نبودند؛ مردان قهرمان ایرانی در تاریخ علاوه بر نماد قهرمانی و قدرت اسوه پهلوانی و اخلاق هم بودند. چهره های برتر این برنامه، قهرمان های پاور لیفتینگ و بدنسازی و پرورش اندام،برادرانی که شهره کشور بودند، قهرمانی که روزی راجع به پرونده ارتکاب قتل صورت گرفته توسط همین برادران در اظهار نظر و البته دفاع از آنها گفته بود:” این قتل کاملا ناخواسته بوده و برادران قرایی نمی‌خواستند این اتفاق پیش آید”؛ در حال تبدیل به چهره های نزاع های خیابانی هستند.

همه سایت ها و خبرگزاری ها با سرعت تمام در پی انتشار اخبار جدید از جنایت، علت درگیری، مشخصات قاتلان و مرور پرونده ورزشی روح الله داداشی هستند، نوشته هایی که در شرایط فعلی به کار کسی نمی‌آید و هیچ ذهنی را بیدار نمی‌کند. جای تامل دارد که چرا میان اخبار کسی دنبال دلیل وقوع و شیوع نزاع های خیابانی نمی‌پردازد، کسی نمی‌خواهد بداند، انگار همه از واقعیت فرار می‌کنند، از این واقعیت که قهرمان‌های ایرانی کم کم به قهرمان نزاع های خیابانی تبدیل می‌شوند.

میان اخبار این روزها جای خالی پرداختن به دلیل شیوع درگیری ها لفظی، دعواهای دنباله دار، کینه و انتقام گیری در کشوری که قهرمان هایش همیشه در اخلاق هم کم نگذاشته اند و در تمام عمر ورزشی و حرفه ای خود به رعایت اخلاق توصیه شده اند، خالی است.

دکتر ابراهیم قرائی مقدم؛ جامعه شناس در واکاوی دلایل این حادثه از دیدگاه آسیب شناسی اجتماعی به برنا گفت:” شخصیت خانوادگی و تربیتی محل نشو و نما کوچه و خیابانی که افراد در آن زندگی می‌کنند و گروه رفقا و دوستان در شکل گیری شخصیت افراد موثر هستند. فرهنگ در لایه های زیرین شخصیت افراد شکل می‌گیرد. شخصیت هرفرد محصول جایی است که در آن زندگی می‌کند. پسر نوح هم شناخته شده بود اما چرا به چنان عاقبتی رسید. سعدی می‌گوید:” تربیت نا اهل را چون گردکان بر گنبد است”، سطح سواد، تربیت خانوادگی و اجتماعی افراد مهم است. افراد در حوادث اخیر زور بازو جمع کرده اند اما زور عقل چطور؟

وی در ادامه افزود: افلاطون می‌گوید:”تربیت عبارت از رساندن جسم و روح به بالاترین پایه کمال و جمال است” این افراد جمال دارند، اما کمال برای آنها گم شده است. عوامل شخصی و خانوادگی که در ابتدا گفتم در این افراد رسوب کرده است. وقتی شخصی وزنه ۵۰۰ کیلویی بلند می‌کند باید رشد عقلی هم داشته است. بعضی از ورزشکاران وقتی به جائی می‌رسند از فتوت، مردانگی و جوانمردی که پهلوان اکبر یزدی، پهلوان اکبر خراسانی و تختی و صدها قهرمان و پهلوان دیگر ایرانی داشتند دور می‌شوند. جوانمردانی که تعدادشان هم در کشور کم نبود در گذشته از زور بازو خود برای تعظیم به دیگران و حفظ حرمت و پاسداری از دیگران استفاده می‌کردند، نه برای چاقو کشی وقتل. مردانگی و جوانمردی پیشه قهرمان ها بود، نه نشان دادن زور بازو را.

این آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه غرور این افراد را کور کرده و به جای استفاده از زور بازو در جهت کمک و هدایت جامعه و جوانان و الگو سازی مناسب برای جوانان به الگوی بد و نادرست تبدیل می‌شوند توضیح داد: این افراد در این راه نه تنها به خود بلکه به جامعه ورزشکاری و گروهی که با آنها کار می‌کنند هم لطمه زدند. در فرهنگ دینی و اعتقادی مان حضرت علی (ع) را به عنوان نشانه قهرمانی و پهلوانی داریم و باید هر چه بیشتر به سجایای اخلاقی او توجه کنیم. باید هر چه پربارتر می‌شویم فروتنی مان بیشتر شود و بیشتر خم شویم. در حالی که عده ای فکر می‌کنند دوره زور بازو و خان و خان بازی است، بنابراین روی هم چاقو می‌کشند. این افراد قهرمان هستند، جوانان و نوجوانان چشم امیدشان به آنها است، همه رفتارها و کارهای شان زیر ذره بین جامعه است، وقتی کسی از فردیت خارج شده و به الگوی اجتماعی تبدیل شده باید الگوی واقعی باشد. اکبر یزدی و تختی چطور به الگوهای تاریخی و ماندگار در تاریخ جوانمردی و رادمردی ایران تبدیل شدند؟ چون این افراد فتوت و مردانگی داشتند و مردم ناموس و مال‌شان را به آنها می‌سپردند و به سفر مکه می‌رفتند.

مدرس دانشگاه تربیت معلم در پاسخ به این پرسش که آیا دلیل چنین حوادثی را در عوامل اجتماعی هم می‌توان جست و جو کرد گفت: عوامل دیگری مثل فیلم های سینمایی، تلویزیون و ماهواره هم این افراد را از اصالت واقعی خود دور کرده است که به این جا رسیده اند. اتفاق‌های اخیر برای قشر پهلوان و قهرمان ایرانی آبرو ریزی محسوب می‌شود.

اما لازم نیست پهلوانی را به افراد آموزش بدهیم. پهلوانی منش خاصی دارد که هرکسی از آن آگاه است، شخصیتی می‌طلبد که آموزش دادنی نیست. در ورودی زورخانه های باستانی طوری ساخته شده که وقتی باستانی کارها از در وارد می‌شوند باید سر خود را خم کنند. یعنی قبل از ورود سر تعظیم فرو می‌آورند. البته این هم درست است که به ورزشکاران و ورزش ملی‌مان کم اهمیت داده ایم. کشتی گیر و فوتبالیست را با پول آموزش داده ایم و به اخلاق آنها توجه نکرده ایم.

حرف آخر اینکه مردم هرگز مردانگی، جوانمردی واخلاق پهلوان های قدیمی را فراموش نمی‌کنند. فراموش نمی‌کنند که غلامرضا تختی بزرگ در بازگشت از یکی از مسابقات خود در پاسخ به یکی از خبرنگارن گفت:”بزرگترین پاداش و عالی ترین هدیه ای که گرفتم مدال یا نشان طلا و نقره نبود. قلب یک انسان بیش از هزاران مدال طلا ارزش دارد و من می‌دانم که هزاران هزار نفر از مردم حق شناس میهنم در قلب مهربان خودشان جای کوچکی هم برای من ذخیره کرده اند.” آیا ایرانی ها می‌توانند به داشتن تختی های دیگر امیدوار باشند؟



همچنین مشاهده کنید