چهارشنبه, ۲۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 17 April, 2024
مجله ویستا

راه‌های تقویت تمركز حواس


راه‌های تقویت تمركز حواس

همه ما توانایی متمركز شدن را داریم . نوشتن یك داستان ، نواختن پیانو یا مجذوب یك فیلم سینمایی شدن ،‌ همگی به تمركز نیاز دارند . ولی گاهی اوقات افكار شما پراكنده است و ذهنتان از موضوعی …

همه ما توانایی متمركز شدن را داریم . نوشتن یك داستان ، نواختن پیانو یا مجذوب یك فیلم سینمایی شدن ،‌ همگی به تمركز نیاز دارند . ولی گاهی اوقات افكار شما پراكنده است و ذهنتان از موضوعی به موضوع دیگر كشیده می‌شود ، در چنین مواقعی است كه نیاز دارید یاد بگیرید چگونه حافظه خود را تقویت كنید .

تقویت حافظه عبارت است از یادگیری‌های منظم ذهنی و مرتب كردن عواملی كه یكباره به ذهن ما خطور می‌كنند .

پرورش ذهن آشفته

پرورش تمركز ، یك مهارت است . پرتاب توپ بسكتبال به طرف حلقه ، تایپ كردن و یا مطالعه ، نیاز به مهارت دارند . یادگیری یك مهارت نیز نیاز به تمرین و ممارست دارد . همانطور كه وقتی دارویی را مصرف می‌كنید در بدن بدون كمك شما عمل می‌كند و با كارهای شما تداخل پیدا نمی‌كند . در مورد یك موضوع هم همین‌طور است و نباید با ورود افكار دیگر برهم بریزد . عمل تمركز ، به تمرین احتیاج دارد. شاید درهنگام شروع تمرینات ، ابتدا تغییرات كمی را حس كنید، ولی پس از ۴ تا ۶ هفته كه از پرورش ذهن و یادگیری مهارت‌ها گذشت ، متوجه پیشرفت‌های قابل توجهی خواهید شد و پس از مدت كوتاهی درمی‌یابید كه چه سال‌هایی را برای تقویت حافظه و تمركز ذهن خود هدر داده‌اید . در مقاله‌ای در سایت تبیان نت تأكید شده كه برای شروع تمرینات از این تكنیك‌ها استفاده كنید :

۱-حواست را جمع كن

۲- روش عنكبوتی

۳- فرصتی برای افكار مزاحم

سعی كنید از تكنیك‌هایی كه مفیدو مؤثر به نظر می‌رسند استفاده كنید و حداقل به مدت سه روز آنها را به طور صحیح به كار ببندید ، اگر متوجه تغییرات كمی شدید ، پیشنهاد می‌شود تمرینات خود را ادامه دهید ، چون در تمركز ذهن شما مؤثر خواهد بود . همچنین می‌توانید در محیط اطرافتان نیز تغییراتی بدهید كه ممكن است برای شما مفید باشند .

حواست را جمع كن

این شیوه ممكن است ظاهراً ساده به نظر بیاید ، ولی در عین حال بسیار مؤثر است . هنگامی كه حواستان پرت می‌شود و ذهنتان سرگردان است مرتب به خودتان هشدار دهید كه «حواست راجمع كن » این روش كم‌كم سبب می‌شود كه توجه شما به موضوع موردنظرتان جلب شود . برای مثال ، هنگامی كه در كلاس هستید و ذهن شما را كنفرانس كلاسی، تكالیفی كه دارید ، تاریخ ساعت صرف غذا و یا هرچیز دیگری پركرده ، به خودتان بگویید : « حواست را جمع كن و به كنفرانس توجه كن » به هرحال تا حدی كه ممكن است اجازه ندهید تمركزتان به هم بریزد و دوباره این هشدار را پیش خودتان تكرار كنید « حواست را جمع كن »

هنگامی كه افكارمزاحم خود را پیدا كردید كم‌كم با تكنیك « حواست را جمع كن » به حال برمی‌گردید اگر یك شخص معمولی باشید ، ممكن است این عمل را صدها بار در هفته انجام دهید ، ولی طی روزهای آینده مدت زمانی كه افكار خاصی در ذهن شما می‌ماند ، طولانی‌تر می‌شود ، یا به عبارت دیگر تمركزتان در مورد موضوعی خاص بالا می‌رود ،‌بنابر این باید صبور باشید تا شاهد پیشرفت‌های خود در این زمینه باشید .

روش عنكبوتی

این روش نیز یكی دیگر از تكنیك‌هایی است كه پایه و اساس تمركز است و به شما كمك می‌كند تا تمركز داشته باشید و از حواس‌پرتی جلوگیری كنید . اگر تارعنكبوتی را تحریك كنید ، تار تكان می خورد و عنكبوت نسبت به جنبش تار از خود واكنش نشان داده و می‌خواهد علت حركت را بیابد ، ولی وقتی چندین بار این عمل را تكرار كنید ، خواهید دید كه عنكبوت ، دیگر نسبت به حركت تار هیچ عكس‌العملی از خود نشان نمی دهد و متوجه می‌شود كه حشره‌ای به دام او نیامده است . این روش را یادگرفته و ذهن خود را پرورش دهید و در برابرحواس‌پرتی تسلیم نشوید وقتی كسی داخل اتاق می‌شود یا وقتی در با صدای بلند به هم می‌خورد نباید به خودتان اجازه دهید كه حواستان پرت شود ، شما باید تمركزتان را برای هدفی كه در ذهن دارید ، حفظ كنید . مثلاً در یك كنفرانس كلاسی اجازه دهید كه دیگران جلوی شما حركت و سرفه كنند ، بدون اینكه به آنها نگاه كنید فقط بین خودتان و كنفرانس ، تونل ارتباطی ویژه‌ای ایجاد كنید و بگذارید دیگران از این تونل خارج باشند و یا وقتی كه با كسی صحبت می‌كنید حواستان فقط به او باشد و صورتش را نگاه كنید و از حرف‌هایی كه می‌زند یادداشت بردارید ، بگذارید همه چیز از ذهنتان خارج شود و به هیچ چیز جز او توجه نكنید .



همچنین مشاهده کنید