جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

رستگاری در مونیخ


رستگاری در مونیخ

پایان بازی امشب غم و شادی کدام بازیکنان را خواهیم دید, زیدان یا فیگو

● فینالیست بعدی فرانسه است یا پرتغال؟

امشب دومین دیدار مرحله نیمه‌نهائی جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان میان فرانسه و پرتغال، در ورزشگاه جام جهانی مونیخ (آلیانس آره‌نا) برگزار خواهد شد تا در پایان، چهره دومین تیم راه یافته به دیدار نهائی این رقابت‌ها مشخص شود. امشب مسافر دیگر برلین رخ می‌نماید. پرتغال و فرانسه در شرایطی به دیدار یکدیگر می‌روند که با وجود همه شهرت و آوازه‌ای که از آن برخوردار هستند افتخار چندانی در جام‌های جهانی به‌دست نیاورده‌اند.

● پیشینه

▪ فرانسه: این تیم با وجود آنکه در دهه ۸۰ نسل طلائی از بازیکنان اروپا را در اختیار داشت اما در نهایت از جام‌های جهانی صاحب عنوان و افتخار آنچنانی نشد. میشل پلاتینی، مانوئل آماروس، لوئیس فرناندز، ژان تیگانا و ژول بانس بخشی از آن تیم رؤیائی بودند که در جام جهانی ۱۹۸۶ مکزیک حضور داشتند. آنها که پیش از آن در جام ملت‌های اروپا، قهرمانی را از آن خود کرده بودند، آمدند تا این افتخار را در این رقابت‌ها نیز تکرار کنند. آنها حتی برزیل را با ستارگان فراموش‌نشدنی‌اش همچون زیکو و سوکرانس و فوتبال زیبائی که ارائه می‌داد کنار گذاشتند اما، در نهایت در آن رقابت‌ها این آرژانتین بود که با دیه‌گو آرماندو مارادونا همه‌کار کرد.

ره‌آورد پلاتینی و دیگر هم‌تیمی‌هایش از آن رقابت‌ها، تنها یک مقام سومی بود. فرانسه برای رسیدن به قهرمانی باید ۳ دوره دیگر صبر می‌کرد. این‌بار نسلی دیگر از فوتبال فرانسه در رقابت‌هائی که خود برگزارکننده آن جام بودند توانستند خروس‌ها را به نخستین و آخرین قهرمانی در تاریخ جام‌های جهانی رهنمون کنند و فرانسه ۲۰۰۶ با بازیکنانی که پیکره‌اش را همان قهرمانان جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه ساخته‌اند پای به دیدار نیمه‌نهائی جام هجدهم خواهد گذاشت. آیا ”یک“ فرانسه در این دوره ”۲“ می‌شود؟

▪ پرتغال: تاریخ فوتبال این کشور را در جام‌های جهانی هر چه بیشتر بکاویم به چیزی بیش از یک مقام سومی در جام جهانی ۱۹۶۶ لندن برنمی‌خوریم. یک مقام سومی در جام جهانی لندن و یک اوزه‌بیو قهرمان! گلزن افسانه‌ای آن دوره از رقابت‌ها که تیمش را به تنها افتخار بین‌المللی‌اش رساند. اکنون پس از گذشت ۴۰ سال، وارثان این مهاجم بزرگ بر آن هستند تا استعمار کهن را به‌عنوانی فراتر و شایسته‌تر برسانند.

۴ سال پیش هنگامی که پرتغال با نسل طلائی بازیکنانش پای به رقابت‌های کره و ژاپن گذاشت، همگان تصور می‌کردند که یکی از ۴ تیم پایانی جام هفدهم باشد اما سرانجام فیگو، ژائو پینتو، کاستا، فرناندو و کوتو و ویتور بابا در میان بهت و حیرت همگان حتی نتوانستند از گروه خود پای فراتر بگذارند و در نهایت از جمع ۱۶ تیم پایانی جام کنار رفتند. آنها پس از این ناکامی، ”فیل بزرگ“ را که عنوان قهرمانی جهان را با خود به همراه داشت به پرتغال فرا خوانده‌اند.

اسکولاری، پرتغال میزبان را در یورو ۲۰۰۴ به نایب قهرمانی اروپا رساند و اکنون هم با همان ترکیب در نیمه‌نهائی جام جهانی حاضر شده است. آیا فیل بزرگ می‌تواند تاریخ‌ساز شود؟ این مربی برزیلی در صورت قهرمانی پرتغال در جام جهانی نخستین مربی است که در ۲ جام یا ۲ تیم گوناگون به این عنوان دست یافته است.

● راه طی‌شده

▪ فرانسه: هرگز نمی‌توان گفت که مردان دومه‌نش در جام هجدهم شروعی خوب و قهرمانانه داشته‌اند. آنها با ۲ تساوی و یک پیروزی و جمع‌آوری ۵ امتیاز پس از سوئیس به‌عنوان تیم دوم گروه G راهی مرحله یک‌هشتم نهائی جام جهانی شدند. فرانسوی‌ها مقابل کره‌جنوبی و سوئیسی مشکلات زیادی داشتند و در نهایت با پیروزی برابر توگو یکی از ضعیف‌ترین تیم‌های حاضر در جام توانستند جواز حضور در جمع ۱۶ تیم مرحله دوم رقابت‌ها را از آن خود کنند. اما موتور این تیم به یقین در این مرحله از رقابت‌ها به راه افتاد. آنها توانستند اسپانیای مدعی را با فوتبال هجومی و روانش از پیش رو بردارند تا همگان بار دیگر متوجه این غول خفته شوند.

اوج نمایش آنها بازی مقابل برزیل در مرحله یک‌چهارم نهائی مسابقات بود. جائی‌که زیدان با یک بازی بی‌عیب و نقص، فرانسه را از این مانع بلند و دشوار عبور داد تا اکنون این تیم خود را در جمع ۴ تیم پایانی جام حاضر ببیند.

▪ پرتغال: ۳ پیروزی از ۳ بازی مرحله گروهی مقابل آنگولا، ایران و مکزیک، شاگردان اسکولاری را با ۹ امتیاز و به‌عنوان تیم نخست گروه D به مرحله بعد فرستاد. آنها در این مرحله از رقابت‌ها در دیداری جنجالی و پربرخورد هلند را از پیش رو برداشتند. در این دیدار والنتین ایوانف داور روس در مجموع ۲۰ بار کارت‌های زرد و قرمز خود را به رخ بازیکنان ۲ تیم کشید تا این دیدار خشن از این حیث در تاریخ جام‌های جهانی رکورددار شود و البته خشم و صدای همگان از جمله سپ‌بلاتر، رئیس فیفا را نیز درآورد. هر چه بود یاران فیگو به سلامت از این مرحله گذشتند تا برای بار سوم طی چند سال گذشته برابر انگلستان اریکسون با کاپیتانش بکهام روبه‌رو شوند. ماراتن ۱۲۰ دقیقه‌ای انگلستان و پرتغال هیچ ثمری برای ۲ تیم نداشت تا در نهایت فیگو و یارانش در ضربات پنالتی و با درخشش ریکاردو سنگربانشان به همان جائی برسند که ۴۰ سال پیش بودند: ”در جمع ۴ تیم پایاین جام جهانی“. انگلستان هم در حالی‌که نیمی از بازی را به‌دلیل اخراج رونی ۱۰ نفره در میدان حاضر بود به ناچار باید راه خانه را در پیش می‌گرفت.

● رویاروئی‌ها

▪ اسکولاری - دومه‌نش

در بازی امشب سرمربیان ۲ تیم به دنبال ۲ چیز متفاوت هستند. اسکولاری در پی تکرار قهرمانی ۴ سال پیش خود البته این‌بار با تیمی دیگر است این در حالی است که دومه‌نش بر آن است تا با قهرمانی فرانسه به جایگاهی دست پیدا کند که امه‌ژاکه، سرمربی فرانسه ۸ سال پیش به آنجا رسیده بود: ”قهرمانی جام جهانی“.

● زیدان - فیگو

این ۲ همبازی سال‌های پیش در شرایطی روبه‌روی یکدیگر قرار خواهند گرفت که بی‌شک در یک چیز با هم مشترک هستند: ”این آخرین جام جهانی است که هر دوی آنها در آن حضور دارند“. ۲ ستاره که در سال‌های پایانی بازیگری‌شان حضور دارند می‌خواهند با قهرمانی در این جام پایانی خوش برای فعالیت ورزشی خود رقم بزنند. تقدیر این‌گونه رقم‌ خورده که نمایش پایانی این ۲ ستاره پیر نمایش‌هائی درخور باشد. فیگو در صعود پرتغال به این مرحله نقش مهمی داشت، زیدان هم اگرچه همانند تیمش شروع درخشانی نداشت اما، در نهایت درخشش او بود که فرانسه را از موانع اسپانیا و به‌ویژه برزیل عبور داد. به جرأت می‌توان گفت که فرانسه هنگامی راه افتاد که موتور زیدان روشن شد.

● ترکیب احتمالی

▪ فرانسه: فابین بارتز، ویلی ساینول، لیلیان تورام، ویلیام گالاس، آبیدال، پاتریک ویه‌را، کلود ماکلله، فرانک ریبری، زین‌الدین زیدان، مالودا، تیه‌ری آنری

▪ پرتغال: ریکاردو، میگل، فرناندو میرا، ریکاردو کاروالیو، نونو والنته، کاستین‌ها، ماتیش، فیگو، دکو، کریستیانو رونالدو، پدروپائولتا

● محرومان

▪ پرتغال: پتی

▪ فرانسه: ــ

● یک اخطاره‌ها

▪ پرتغال: فیگو، ریکاردو، کاروالیو، نونو والنته، ماتیش

▪ فرانسه: تورام، ویه‌را، زیدان، ساها، سانیول، ریبری

● حرف پایانی

اسکولاری راهیابی بازیکنانش به مرحله نیمه‌نهائی جام جهانی را تاریخی خواند. اوزه بیو هم با توجه به پیروزی‌های وارثانش گفت: ”به همه آنها می‌بالم. حضور در بازی نیمه‌نهائی هدیه‌ای خدائی است“. دومه‌نش سرمربی فرانسه هم هدف نهائی تیم و بازیکنانش را حضور در بازی پایانی جام جهانی دانست: ”هدف ما این بوده و خواهد بود؛ روز نهم جولای، بازی نهائی در برلین“.

و در پایان بازی امشب غم و شادی کدام بازیکنان را خواهیم دید، زیدان یا فیگو؟



همچنین مشاهده کنید