سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

صادق, خودانگیخته و البته یک دنده


صادق, خودانگیخته و البته یک دنده

کلمنته از نگاه دویچه وله

سرانجام پس از تردیدها و کشمکش های زیاد، خاویر کلمنته موافقت خود را برای پذیرش سرمربیگری تیم ملی فوتبال ایران اعلام کرد. اینک فوتبال دوستان انتظار دارند که این اسپانیایی پرآوازه، فوتبال ایران را از بحران خارج کند.

در حالی رسانه های جهان از کلمنته به عنوان سرمربی تیم ایران نام می برند که هنوز فدراسیون فوتبال قرارداد وی را امضا نکرده است. فدراسیون با حضور پاره وقت کلمنته در ایران مخالفت است.

پایگاه اینترنتی دویچه وله در گزارشی به معرفی خاویر کلمنته و بررسی عملکرد او پرداخته است. در این مطلب آمده است:

● تسلیم ناپذیر

خاویر کلمنته یکی از نامدارترین و بحث انگیزترین شخصیت های فوتبال اسپانیاست. وی در زمانی که هدایت تیم ملی فوتبال این کشور را برعهده داشت، بیش از دیگر مربیان تیم ملی مورد انتقاد قرار گرفت. او مردی است که بنیادین و بی گذشت عمل می کند، در میان اردوی فوتبال دوستان شکاف می اندازد و آنها را به دو قطب تقسیم می کند.

«کیکر» مجله معتبر ورزشی آلمان درباره او کوتاه نوشته بود: «کلمنته مردی است یکدنده و عجیب». یوپ هاینکس مربی پرآوازه آلمانی که سال ها مربیگری تیم های باشگاهی اسپانیا را برعهده داشته است، کلمنته را خوب می شناسد و در مورد او می گوید: «کلمنته همه را دو قطبی می کند. بعضی ها او را دوست دارند و بعضی ها نه. او مردی است اهل جدل و اصطکاک». روزنامه ورزشی «بیلد» آلمان نیز در مورد کلمنته چنین داوری می کند: «یا آدم او را دوست دارد، یا از او متنفر است. چیزی در میان این دو وجود ندارد».

یک مجله ورزشی که به مناسبت رقابت های جام جهانی فوتبال در سال ۱۹۹۴ منتشر شده بود، درباره خاویر کلمنته نوشته بود: «کلمنته مردی نیست که بخواهد به هر قیمتی دوستانی داشته باشد. او صادق و خودانگیخته است و بی پرده سخن می گوید. مبارزی خستگی ناپذیر است وشخصیتی تسلیم ناپذیر دارد. او جزو آن گروه از مربیان است که قدرت آفرینندگی دارند و فوتبال را از دیدگاهی روشنفکرانه می نگرند. یکی از بزر گ ترین ویژگی های او این است که به بازیکنانش انگیزه می بخشد».

دلیل اینکه خاویر کلمنته حتی در سرزمین خود و به ویژه در میان روزنامه نگاران محبوبیت ندارد، این است که دیپلماتیک رفتار نمی کند. برای نمونه، زمانی که مربی تیم ملی فوتبال اسپانیا بود، در آستانه یک بازی مهم مقدماتی برای شرکت در جام جهانی فوتبال، به روزنامه نگاران گفته بود: «اگر اسپانیا موفق به راهیابی به مرحله پایانی نشود، حادثه بزرگی رخ نداده است، زیرا اسپانیا تا کنون هرگز در عالی ترین سطح موفقیتی نداشته است».

● کم دوام در میدان های فوتبال

خاویر کلمنته مدتی سرمربیگری تیم ملی فوتبال صربستان را برعهده داشت. خاویر کلمنته در تاریخ ۱۲ مارس ۱۹۵۰ در باراکالدو اسپانیا متولد شد. در نوجوانی استعداد ورزشی خود را نشان داد و پس از مدتی، از تیم فوتبال زادگاهش به باشگاه اتلتیک بیلبائو منتقل شد. برای تیم ملی جوانان، المپیک و جوانان زیر ۲۳ سال اسپانیا بازی کرد و بعدها به همراه اتلتیک بیلبائو در لیگ برتر فوتبال اسپانیا هم توپ زد. فعالیت کلمنته در میدان های ورزشی پردوام نبود. او به خاطر آسیب دیدگی شدید قوزک پا، ناچار شد ورزش فوتبال را کنار بگذارد. به این ترتیب، فعالیت او به عنوان مربی در ۲۵ سالگی آغاز شد و یکی از جوان ترین مربیان فوتبال اسپانیا بود.

کلمنته از هواداران سرسخت فوتبال سبک انگلیسی بود. با تیم اتلتیک بیلبائو در سال ۱۹۸۳ به مقام قهرمانی اسپانیا رسید و درخشش او به عنوان مربی آغاز گشت. اتلتیک بیلبائو به لطف کلمنته یک سال پس از آن نیز پیروزی خود را تکرار کرد و افزون بر آن توانست با شکست بارسلونا در فینال جام حذفی، هر دو جام فوتبال اسپانیا را تصاحب کند. این پیروزی او را در سرزمین باسک به اسطوره تبدیل ساخت. کلمنته در سال ۱۹۸۵ به باشگاه اسپانیول بارسلونا پیوست و با این تیم در سال ۱۹۸۸ به فینال جام یوفا راه یافت. ایستگاه بعدی او باشگاه اتلتیکو مادرید بود، ولی در آنجا موفقیت چندانی نداشت.

● ناخدای کشتی توفان زده فوتبال اسپانیا

فدراسیون فوتبال اسپانیا در سال ۱۹۹۲ پس از ناکامی های مکرر تیم ملی فوتبال این کشور، سکان کشتی توفان زده این تیم را به خاویر کلمنته سپرد. همه می دانستند که با آمدن او باید در انتظار دگرگونی های بزرگ بود، ولی هیچ کس فکر نمی کرد او در چند بازی، بیش از ۳۰ بازیکن را که بیشتر آنان برای نخستین بار به تیم ملی دعوت می شدند بیازماید. کلمنته هیچ گذشتی نشان نمی داد.

در آغاز مربیگری او، تیم پرستاره رئال مادرید در بحرانی ژرف فرورفته بود. کلمنته بی درنگ چند ستاره این تیم از جمله میشل، بوتراگنیو و سانچز را که جای ثابتی در تیم ملی داشتند کنار گذاشت. روزنامه ها نوشتند که کلمنته با این اقدام، نیمی از مردم اسپانیا را علیه خود برانگیخته است. ولی گوش او به این حرف ها بدهکار نبود. در مقابل توانست اسپانیا را علی رغم حضور در گروهی دشوار، به جام جهانی سال ۱۹۹۴ رهنمون کند.

کلمنته تا سال ۱۹۹۸ مربی تیم ملی فوتبال اسپانیا بود، ولی نتوانست بر ناکامی های بین المللی این تیم چیره شود. تیم ملی فوتبال اسپانیا همچنان در حسرت یک پیروزی بزرگ بین المللی می سوزد. وی پس از کناره گیری از مربیگری تیم ملی فوتبال اسپانیا، هدایت چند باشگاه اسپانیایی و نیز باشگاه المپیک مارسی فرانسه را برعهده داشت. در سال ۲۰۰۶ مربیگری تیم ملی فوتبال صربستان را عهده دار شد. صربستان نتوانست به دور نهایی جام ملت های اروپا که امسال برگزار می شود راه یابد و کلمنته ناچار به کناره گیری شد. اینک هدایت تیم ملی فوتبال ایران به دست او سپرده شده است.



همچنین مشاهده کنید