پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

سایه دوپینگ بر ورزش جهان


وقتی ماجرای استفاده از مواد نیروزای غیرمجاز به وسیله بن جانسون کانادایی در المپیک ۱۹۸۸ سئول فاش شد و رسوایی بزرگ به وقوع پیوست , تازه جهانیان متوجه پدیده شوم دوپینگ در ورزش قهرمانی شدند

واقعیت این است که ورزشکاران زیادی از چند دهه پیش از سئول ۱۹۸۸ مواد نیروزای غیرمجاز را استفاده کردند؛ اما علم تا بدانجا پیش نرفته بود که آزمایشگاه های مجهز، ورزشکاران دوپینگی را به تله بیندازد. رسوایی بن جانسون در اوج المپیک که همه دنیا چشم به ورزشگاه سئول دوخته بودند، سبب شد عصر تازه ای در ورزش جهان آغاز شود؛ عصری همراه با دلهره و بیم و هراس.

حالا به نظر می رسید ایده ها و اهداف پیر دو کوبرتن فرانسوی رنگ باخته است و شمار زیادی از قهرمانان برای رسیدن به مدال المپیک ، دست به هر کاری می زنند و حتی سلامت خود را به مخاطره می افکنند.در نخستین سالهای هزاره سوم میلادی ، دوپینگ همچنان پیش می تازد و روز به روز تهدید جدی تری برای ورزش و ورزشکاران می شود، به طوری که حتی ژاک روگ ، رئیس کمیته بین المللی المپیک اعتراف کرده کاری از دست او و کمیته اش در این خصوص برنمی آید.زمانی ورزشکاران دو و میدانی ، شنا و دوچرخه سواری و وزنه برداری بیشتر اقدام به دوپینگ می کردند، اما حالا ورزش های تیمی از جمله فوتبال نیز از گزند این پدیده شوم در امان نیستند.

قهرمانی یوونتوس به مدد دوپینگ

نشریه آبزرور در شماره پنجم دسامبر خود مقاله ای از یان ریدلی ، مفسر سرشناس فوتبال انگلیس درباره اقدام بازیکنان تیم یوونتوس به استفاده از مواد نیروزای غیرمجاز در سالهای طلایی این تیم به چاپ رساند که سر و صدای زیادی به پا کرد.

در این مقاله چنین آمده است : چند هفته پیش آرسن ونگر خاطرنشان کرد برخی بازیکنان آرسنال که چند سال پیش به این باشگاه آمده اند؛ ممکن است پیش از پیوستن به توپچی های لندن ، احتمالا بدون آن که خود بدانند در باشگاه قبلی شان دوپینگ کرده بودند.

بتازگی یک دادگاه ایتالیایی ، پزشک تیم یوونتوس را به این دلیل که بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۸ به برخی بازیکنان تیم داروهای محرک از جمله EPO داده بود، محکوم کرد.

آن سالها، عصر طلایی باشگاه یوونتوس بود که طی آن ۳بار قهرمان سری A شد و ۳ بار نیز به فینال لیگ قهرمانان باشگاه های اروپا راه یافت که یک بارش جام قهرمانی را به دست آورد.

در آن دوره زمانی ، یوونتوس ، منچستریونایتد را با اقتدار شکست داد. الکس فرگوسن با شگفتی می دید چگونه بازیکنان یوونتوس در مقایسه فرد به فرد با شاگردانش ، قوی تر و شاداب تر به زمین می رفتند.

حالا روشن شده که چرا یوونتوسی ها چنان شادابی و قدرتی داشتند. یک پزشک متخصص خون به نام جوزپه دادنوفریو مدارکی را به دادگاه ارائه کرد که نشاندهنده اقدام دل پیه رو و دیدیه دشام به استفاده از ماده غیرمجاز EPO به مقدار کم بود، البته این دو بازیکن استفاده آگاهانه از این ماده را انکار کردند.

حالا باشگاه یوونتوس فرجام خواهی کرده و روشن شدن کامل مساله ۵ سال زمان می برد. یوفا با دقت موضوع را پیگیری می کند.

اگر دادگاه باشگاه یوونتوس را محکوم کند، عنوان قهرمانی تیم فوتبال این باشگاه در لیگ قهرمانان سال ۱۹۹۶بازپس گرفته می شود و بر سر یوونتوس همان بلایی خواهد آمد که سال ۱۹۹۳و به دنبال محکومیت برنارتاپی برسر باشگاه المپیک مارسی آمد.

این مساله درسی است برای هر فوتبالیستی که بداند مسوولیت عواقب استفاده از داروهای غیرمجاز، چه آگاهانه و چه از روی سهو به عهده خود اوست.

بازپس گیری طلاهای ماریون جونز

وقتی روز چهارم دسامبر ۲۰۰۴ آژانس ضددوپینگ درخواست کرد مدالهای المپیک ماریون جونز، ستاره دو و میدانی المپیک ۲۰۰۰ سیدنی به دلیل دوپینگی بودن این دونده از او بازپس گرفته شود، جنبش المپیک با بحران بزرگی روبه رو شد.

به نوشته دونکان ماکای ، مفسر برجسته دو و میدانی ، تقاضای آژانس بین المللی ضد دوپینگ با حمایت قاطع پائولا رادکلیف ، رکورددار دوی ماراتن زنان جهان همراه شد. او ورزشکارانی را که از آنابولیک استروئیدها و دیگر مواد نیروزای غیرمجاز استفاده می کنند، بشدت محکوم کرد و کارشان را نوعی جنایت برشمرد.

فدراسیون دو و میدانی امریکا به طور ضمنی تایید کرده که ماریون جونز، برنده ۲ مدال طلای دوهای ۱۰۰ و ۲۰۰ متر المپیک سیدنی و کسی که در آن المپیک به تنهایی ۵ مدال کسب کرد، اقدام به استفاده از مواد نیروزا کرده بود.

موضوع عجیب، درباره چهره مظلومانه و عوام فریبانه ماریون جونز در المپیک سیدنی بود. آن زمان هانتر، قهرمان وقت پرتاب وزنه امریکا همسر ماریون بود که به دلیل دوپینگی بودن از سوی فدراسیون دو و میدانی امریکا اجازه شرکت در المپیک سیدنی را به دست نیاورد.

پس از این اتفاق ماریون جونز در جمع خبرنگاران در حالی که اشک می ریخت ، شوهرش را بی گناه قلمداد می کرد و تاکیدش این بود که هانتر قربانی مساله ای شده که خود از آن بی خبر است. در آن زمان کسی تصور نمی کرد خود ماریون جونز نیز دوپینگی باشد.

ویکتور کنته ، موسس یک آزمایشگاه شیمیایی در سان فرانسیسکو که می گوید برنامه ای شامل استروئیدها، هورمون رشد و انسولین برای ماریون جونز تجویز کرده بود، ادعا می کند جونز در مناسبت های گوناگون از دادن آزمایش دوپینگ شانه خالی می کرد؛ اما ماریون جونز گفته های کنته را نادرست خوانده و گفته است: با وکلایم صحبت کرده ام و علیه کنته اقدام قانونی انجام خواهیم داد؛ اما اظهارات کنته بسرعت مورد توجه کمیته بین المللی المپیک و آژانس جهانی ضد دوپینگ قرار گرفت.

دیک پوند، رئیس این آژانس گفت اگر ادعای کنته درست باشد، ماریون جونز باید مدالهای المپیک خود را باز پس دهد.

ژاک روگ به دنبال حقیقت

واکنش ژاک روگ ، رئیس کمیته بین المللی المپیک چنین بوده است : امیدوارم حقیقت هرچه زودتر آشکار شود. ما به دنبال حقیقت هستیم.

می خواهیم بدانیم چه اتفاقی افتاده است. هرچه بیشتر بدانیم ، بهتر خواهد بود. پائولا رادکلیف ، یکی از دوندگان ضددوپینگ می گوید: دوپینگ نه تنها دیگر ورزشکاران ، بلکه باشگاه ها، اسپانسرها و حتی عموم مردم را فریب می دهد.

دوپینگ در ورزش جنایت است و با دوپینگی ها باید مانند جنایتکاران برخورد شود. سیستم های آزمایشگاه های کنونی نمی تواند روشن کند ورزشکاران از چه مواد نیروزایی استفاده می کنند.

جونز و مونتگمری در دادگاه

کنته که حالا می گوید مواد نیروزای غیرمجاز به ماریون جونز می داده ، پیش از المپیک ۲۰۰۰ سیدنی ، پزشک تغذیه هانتر بوده و به او می گفته چه مواد غذایی و دارویی را استفاده کند.

هانتر به دلیل استفاده از ماده ممنوعه استروئید ناندرولون از حضور در المپیک سیدنی محروم شد. این پرتابگر سابق از آن هنگام تاکنون همکاری گسترده ای با کمیته تحقیق دوپینگ در دو و میدانی امریکا داشته است.

علاوه بر ماریون جونز، تیم مونتگمری ، رکورددار دوی ۱۰۰متر جهان نیز متهم به دوپینگ است ، هرچند تاکنون آزمایش نداده و این مساله ثابت نشده است. آژانس ضددوپینگ امریکا براساس برخی شواهد مونتگمری را متهم به دوپینگ کرده و به دنبال مدارک روشن برای اثبات این اتهام است.

در این میان برخی اعترافات ماریون جونز این احتمال را قوت بخشیده که او در المپیک ۲۰۰۰ سیدنی دوپینگ کرده بود. جونز می گوید: از آزمایشگاه کنته مکمل های غذایی دریافت و مصرف کرده بود.

این دونده ۲۹ساله تاکنون آزمایش مثبت دوپینگ نداشته و استفاده از هرگونه داروی محرک غیرمجاز را انکار کرده است. وکلای مدافع ماریون جونز بتازگی در یک مصاحبه تلویزیونی با شبکه A.B.C اعلام کرده اند قصد دارند اقدامات قانونی علیه کنته انجام دهند.

به این ترتیب به نظر می رسد ماجرای ماریون جونز ابعاد تازه ای پیدا کند.



همچنین مشاهده کنید