شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

ایران هراسی در ادامه اسلام هراسی


ایران هراسی در ادامه اسلام هراسی

جورج بوش, رییس جمهور امریکا در سفر اخیرش به منطقه خاورمیانه اهداف بسیاری را دنبال می کرد که پرداختن به موضوع ایران یکی از اهداف اعلام شده این سفر بود ایران هراسی موضوعی است که در گفت وگویی با محمدصادق الحسینی کارشناس امور بین الملل به تحلیل و بررسی آن نشستیم

جورج بوش، رییس جمهور امریکا در سفر اخیرش به منطقه خاورمیانه اهداف بسیاری را دنبال می کرد که پرداختن به موضوع ایران یکی از اهداف اعلام شده این سفر بود. ایران هراسی موضوعی است که در گفت وگویی با محمدصادق الحسینی کارشناس امور بین الملل به تحلیل و بررسی آن نشستیم.

پروژه ایران هراسی را می توان درچهارچوب طرح اسلام هراسی امریکا تحلیل و بررسی کرد. طرحی که پس از جنگ سرد و به دلیل ایجاد یک فضای میلیتاریستی در معادلات جهانی از سوی دولت واشنگتن مطرح شد که در این چهارچوب بحث جنگ تمدن ها از سوی ساموئل هانتینگتون نیز مطرح شد. همچنین مقاومت مسلمانان در سراسر جهان که ایران پرچمدار چنین مقاومت هایی در زمینه های سیاسی بود، نیز از دیگر نقطه های قوت گرفتن پروژه ایران هراسی بود.

پس از حادثه ۱۱ سپتامبر اسلام هراسی بسیار واضح شده بود و دنیا به طور کامل با این موضوع آشنا شد.

بعد از آن بود که شکست های امریکا در افغانستان و عراق دلیلی شد برای شروع جدی پروژه ایران هراسی. چون سردمداران امریکا ریشه تمام مقاومت های منطقه مانند لبنان و فلسطین را ایران اعلام کردند، آنچنان که کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه امریکا چندین بار ایران را محور و مرکز مقاومت در منطقه معرفی کرد و مدعی شد ایران بانک مرکزی تروریسم در منطقه و جهان است.

این کارشناس مسایل بین المللی در ادامه درباره دلیل پیگیری این پروژه از سوی امریکایی ها و پیامدهای آن تصریح کرد: روشن شدن شکست پروژه اسلام هراسی برای تمام ملت های مسلمان و غیرمسلمان جهان دلیلی شد برای دامن زدن به پروژه ایران هراسی. امریکایی ها با متوسل شدن به این پروژه جدید تلاش کردند میان اقوام مسلمان جنگ به راه اندازند. آنچنان که بحث اختلاف های میان سنی و شیعه را در منطقه و میان ایران و دیگر کشورهای عرب مطرح کردند.

پیامدهای این موضوع اولا تمرکز فشار سیاسی بسیار بر روی ایران بود. در عین حال مسوولیت های ایران در متحد کردن ملل مسلمان منطقه به عنوان یک قدرت منطقه ای افزایش یافت و موظف شد درباره اسلام واقعی به کشورهای منطقه اطمینان بدهد. از سوی دیگر ایران در داخل نیز به سوی اتحاد بیش از پیش رفت تا در مقابل حرکت هایی چون ایران هراسی به طور کامل مقاومت کند.

چون قصور در هر یک از فرصت های سیاست خارجی و سیاحت داخلی دلیلی خواهد شد برای به وجود آمدن معضل های جدی برای کشور در این صورت ممکن است این فرصت ها به چالشی تبدیل شوند که کشور را در قبال مواضع خصمانه ضربه پذیر کند.

همین جاست که باید فرمایشات حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب درباره نام گذاری سال جاری به نام اتحاد ملی و انسجام اسلامی را مورد تاکید قرار داد. چون به طور حتم بهترین راه برای مقاومت در برابر پروژه ایران هراسی همین پایبند بودن به اتحاد ملی و انسجام اسلامی است.

صادق الحسینی در ادامه ابزارهای واشنگتن در پیشبرد پروژه ایران هراسی را مورد بررسی قرار داد و گفت: یکی از مهم ترین ابزارهای امریکا تحریک حس پان عربیسم همسایه های عرب ایران است. از آن جایی که ایران همیشه از جنبش های آزادی خواه و مظلوم مثل فلسطین، لبنان و عراق دفاع می کند، تحریک این حس می تواند راهی برای رسیدن به اهداف استعماری و مواضع خصمانه غربیان باشد. پس ایران باید با تبعیض کامل اهداف و سیاست هایش از تحریک این حس در جهت منفی جلوگیری کند.

چون این موضوع یکی از ابزارهای جدی امریکا در سال های اخیر بوده و هست. سخنان بوش در امارات نیز اشاره روشنی به این موضوع داشت.

از دیگر ابزارهای رسیدن به پروژه ایران هراسی راه اندازی فتنه اختلاف میان سنی و شیعه است. یعنی برجسته کردن تشیع ایرانیان و معرفی کشورمان به عنوان اقلیت در جهان اسلام. امریکایی ها سعی دارند ایران شیعه را به عنوان خطری برای اهل سنت معرفی کنند.همچنین بحث اعتدال و رادیکال را نباید از یاد برد. بسیاری به دنبال این هستند که ایران را به عنوان کشوری رادیکال و غیرمعقول در مقابل کشورهای معتدل منطقه معرفی کنند. بنابراین ایران باید آنچنان که تاکنون ثابت کرده، نشان دهد هیچ گونه رادیکالیسمی از جانب ایران در کار نیست. و این ادعاها تنها یک دروغ پردازی واضح از سوی امریکایی هاست.اما دیگر بخشی که مورد بررسی این کارشناس مسایل بین الملل قرار گرفت نگاه کشورهای عربی و همسایگان ایران به پروژه ایران هراسی امریکا بود که وی در این باره گفت: با توجه به اظهارات مسوولان بلندپایه کشورهای منطقه، بسیاری از دولتمردان، صاحبنظران و کارشناسان کشورهای منطقه از این طرح امریکایی دل خوشی ندارند و به نوعی وحشت دارند. دلیل این ناراحتی آن است که این کشورها هیچ کدام از دخالت های امریکا در تعاملات منطقه خرسند نیستند. برخی از آن ها معتقدند فکر سیاسی بوش در ۱۱ سپتامبر متوقف شده است و هیچ تجربه ای از افغانستان و عراق به ذهن نسپرده است. آن ها خود را همسایه ایران می دانند و موضع گیری های خصمانه امریکا در قبال ایران را نمی پسندند و آن را ناشی از بی ادبی و بی لیاقتی سیاسی می دانند.صادق الحسینی در پایان تعیین درست و واقعی اهداف و خط مشی سیاسی ایران درباره استقلال، آزادی و اسلام معتدل و واقع گرا را از مهم ترین مسوولیت های دلتمردان ایران شمرد و گفت: کشورهای منطقه باید با سیاست های ایران و دولتمردانش به خوبی آشنا شوند و بدانند منظور ایران از اسلام و شیعه، اسلام رادیکال مانند طالبان نیست .مسوولان ایرانی باید به کشورهای همسایه و مخصوصا اعراب نشان دهند که اسلام مدنظرشان همان طور که امام (ره) گفته بود اسلامی مساوی زندگی واقعی و در عین حال مقاوم است.



همچنین مشاهده کنید