پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

رقابت نابرابر


رقابت نابرابر

ماجرای برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال ایران و پایان بلا تکلیفی و تعلیق در فوتبال ایران گویا پایانی ندارد

ماجرای برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال ایران و پایان بلا تکلیفی و تعلیق در فوتبال ایران گویا پایانی ندارد.

دوشنبه آینده، ۲۳ مهر ماه انتخابات فدراسیون فوتبال سرانجام برگزار می شود اما شواهد موجود حاکی از آن است که این انتخابات با چالش های فراوانی مواجه شده است. همه چیز از زمانی آغاز شد که محمد علی آبادی رئیس سازمان تربیت بدنی که پیش از این هم بارها علا قه خود به فوتبال را با دخالت در امور فدراسیون فوتبال نشان داده و با برکناری محمد دادکان از ریاست فدراسیون، زمینه تعلیق فوتبال ایران را فراهم کرده بود، کاندیدای ریاست فدراسیون فوتبال شد!

جالب اینجاست که یک سال طول کشید تا اساسنامه ای برای فدراسیون فوتبال ایران تعریف شود که در آن امکان دخالت سازمان ورزش به عنوان نماینده دولت در امور فدراسیون فوتبال به وجود نیاید اما رئیس سازمان تربیت بدنی، خود رسما کاندیدای ریاست فدراسیون فوتبال می شود تا دیگر بدون هیچ گونه ابهامی، امور سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال یک کاسه شود!

محمد علی آبادی که بارها عدم آشنایی خود را با فوتبال اثبات کرده، وعده داده که با ۲۰ درصد توان خود فدراسیون فوتبال را اداره می کند. او چندی پیش در زمان برگزاری رقابت های فوتبال جام ملت های آسیا، در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره دلیل حذف تیم ملی ایران از کره جنوبی در مرحله یک چهارم نهایی گفته بود که کره جنوبی یکی از چهار تیم برتر جهان است! علی آبادی در شرایطی به حضور کره جنوبی در جمع چهار تیم برتر جهان استناد کرده بود که این موضوع به جام جهانی ۲۰۰۲ یعنی پنج سال پیش بازمی گشت که اتفاقا در آن مسابقات کره جنوبی میزبان بود و به لطف داوری به نیمه نهایی رسیده بود و کره جنوبی ۲۰۰۷ که در سه مسابقه آخر خود در جام ملت های آسیا حتی یک گل هم نزد از آن تیم ضعیف تر بود.

علی آبادی در همان گفت و گو وضعیت تیم ملی ایران را خوب توصیف کرد و گفت که تیم ما با سه برد به مرحله دوم رسیده است. این در حالی بود که تیم ایران با دو برد از گروه خود صعود کرده بود!

اما مشکل کاندیداتوری علی آبادی، فقط همین نیست. علیآبادی رئیس سازمان تربیت بدنی است و همین امر سلا مت انتخابات را با ابهام مواجه کرده و انتقاداتی را در پی داشته است. به طوری که هفته گذشته حشمت الله فلا حت پیشه، حسن غفوری فرد و الیاس نادران سه نماینده مجلس شورای اسلا می در تذکری کتبی از رئیس جمهور خواستند تا از حضور رئیس سازمان تربیت بدنی در انتخابات فدراسیون جلوگیری به عمل آورد. این تذکر در شرایطی منتشر شد که برخی از سایت های خبری اعلا م کرده بودند که احمدی نژاد ابتدا قصد داشته خود کاندیدای ریاست فدراسیون فوتبال شود و سپس پذیرفته که این فرصت را در اختیار علی آبادی قرار دهد!

هر چند برای یافتن صحت و سقم این خبر مدرکی وجود ندارد اما با این حال نمی تواننگرانی ها بابت حضور علی آبادی در انتخابات فدراسیون فوتبال را نادیده گرفت. در نخستین روز از مهر ماه، امیررضا خادم رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی، حضور علی آبادی را در فدراسیون فوتبال باعث سرخوردگی دانست و گفت: نامزد شدن علی آبادی برای احراز پست ریاست فدراسیون فوتبال دو پیام دارد; یا اینکه فوتبال یک ورزش تافته جدابافته است. که به این شکل مورد حمایت قرار می گیرد که این سرخوردگی دیگر رشته ها را به دنبال دارد، یا اینکه فوتبال فرزند معلول و ناتوانی است که توانایی رسیدگی به خود را ندارد که از این جهت نیز اقدام مناسبی صورت نگرفته است.

یحیی زاده عضو کمیته تربیت بدنی مجلس نیز گفت: آمدن علی آبادی به صحنه انتخابات کار درستی نبود چون با این تصمیم در واقع شان سازمان ورزش و نقش نظارتی آن زیر سوال رفت.

حتی اتحادیه باشگاه های فوتبال هم در نامه ای خطاب به رئیس جمهور، با تشریح دلایل مخالفت برای اداره همزمان سازمان تربیت بدنی و فدراسیون فوتبال، خواستار عدم حضور علی آبادی در انتخابات فدراسیون فوتبال شد. در همین زمینه علی آقا محمدی گفت: روز چهارشنبه (۲۸ شهریور ماه) باخبر شدیم نحوه ارسال فرم های پیشنهادی نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال از روال خود خارج شده است. به همین دلیل طی دیداری با علی آبادی نسبت به خطرات این کار هشدار دادم و تاکید کردم که انجام این کار یک انحراف بزرگ در روند انتخابات فدراسیون فوتبال محسوب می شود و آثار تخریبی فراوانی در پی دارد.

شاید همین مخالفت ها بود که اعلام اسامی نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال را به تاخیر انداخت و باعث شد صفایی فراهانی رئیس کمیته انتقالی، از آمادگی این کمیته برای رسیدگی به تخلفات انتخاباتی خبر دهد. اما اتفاق اصلی روز چهارم مهر ماه رخ داد; زمانی که اسامی نامزدهای ریاست فدراسیون فوتبال اعلام شد، بدون آنکه نامی از مصطفی آجورلو که پیش بینی می شد رقیب اصلی علی آبادی باشد در بین اسامی دیده شود.

تنها کاندیداهای تایید شده ریاست فدراسیون، علی آبادی و کفاشیان بودند و آجورلو، مدیر عامل سابق باشگاه پاس که مهمترین رقیب علی آبادی محسوب می شد از حضور در انتخابات محروم شد. شاید جمله افشاگرانه آجورلو که در آخرین روزهای شهریور ماه بر زبان آورده بود برای او دردسرساز شد. او گفته بود: علی آبادی از من خواست کناره گیری کنم.

مصطفی آجورلو از نزدیکان محمدباقر قالیباف مهمترین رقیب محمود احمدی نژاد در بین اصولگرایان محسوب می شود، شاید به همین دلیل در روزهای آخر پیش بینی کرده بود که ردصلاحیت شود. او پس از اعلام اسامی نامزدها هم گفت: بنده هیچ توقعی از سازمان ورزش و فدراسیون فوتبال ندارم، زیرا این دو نهاد خودشان در انتخابات نامزد دارند و نباید توقع داشت حقوق بنده از جانب شان رعایت شود.

آجورلو همچنین گفت که طی دو نامه مراتب اعتراض خود را به مهندس فراهانی به عنوان رئیس کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال اعلا م کرده ومنتظر پاسخ نهایی است و به همین دلیل ترجیح می دهد سکوت کند.

در همان زمان، ماجرای کاندیداتوری علی کفاشیان هم مورد توجه قرار گرفت. او که ابتدا در گفت وگو با خبرگزاری فارس اعلا م کرده بودکه هنوز ۱۰ امضای مورد نیاز را جمع نکرده و همین امر نشان می داد که شانس چندانی برای کاندیداتوری ندارد، ناگهان تغییر موضع داد و گفت: رایزنی های لا زم را در خصوص گرفتن امضای ۱۰ تن از اعضای مجمع فدراسیون که لا زمه حضور در انتخابات فدراسیون است انجام می دهم که تاکنون تعدادی را گرفته و باقی به زودی تکمیل خواهد شد. در واقع کفاشیان که خود گفته بود شرایط حضور در انتخابات را ندارد ناگهان تغییر موضع داد و در توضیح سرعت عمل خود هم گفت: پس از آن که در انتخابات فدراسیون ثبت نام کردم از رابط خود در فدراسیون خواستم تا برای جمع آوری امضاها اقدام کند و اکنون هر ۱۰ امضای مورد نیاز را جمع کرده ام.

در همین احوالا ت، کمیته انتقالی در حال بررسی شکایت مصطفی آجورلو بود که سرانجام رای به حقانیت نظر آجورلو و تایید صلا حیت او برای شرکت در انتخابات فدراسیون فوتبال داد. تایید صلا حیت آجورلو - و البته عزیز محمدی که کاندیدای پست نائب رئیسی فدراسیون فوتبال است با اعتراض نمایندگان سازمان تربیت بدنی مواجه شد. اما صفایی فراهانی رئیس کمیته انتقالی در پاسخ به این انتقادات اعلا م کرد که این افراد مدارک خود را به موقع فرستاده اند و اعتراض وارد نیست. آن گونه که صفایی فراهانی می گوید مخالفت سازمان تربیت بدنی هم تاثیری ندارد و انتخابات روز دوشنبه ۲۳ مهرماه برگزار می شود.

این در حالیست که دو هیات، یکی از کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) و دیگری از فدراسیون جهانی فوتبال (FIFA) برای نظارت بر انتخابات فدراسیون فوتبال ایران به تهران سفر می کنند. ناظر AFC برای انتخابات، «حدید» نائب رئیس فدراسیون فوتبال اردن است و چهار عضو بلندپایه فیفا که برای نظارت بر انتخابات به تهران می آیند عبارتند از: جرج شامپانی مشاور عالی سپ بلا تر رئیس فیفا، پل مونی دبیر کل کنفدراسیون فوتبال آسیا، جف تامپسون مسوول امور فدراسیون های فیفا و پی یرا مسوول بخش حقوقی فیفا. این هیات طی روزهای ۱۴ تا ۱۶ اکتبر (۲۲ تا ۲۴ مهر) به ایران می آید. این درحالیست که پیش از این بارها از سوی اعضای کمیته انتقالی که از طرف فیفا مسوولیت برگزاری مجمع را دارند، حضور هر گونه ناظر از سوی فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا رد شده بود اما صفایی فراهانی در تازه ترین اظهارنظر خود گفته: در تمام کشورهایی که مشکل تعلیقداشته اند، فیفا ناظر فرستاده است و ناظرها هم قرار نیست دخالت کنند، بلکه آنها سلا مت انتخابات را گزارش می کنند.

اما چرا چنین هیات بلند پایه ای که صفایی فراهانی می گوید: «ممکن است با توجه به اهمیت فوتبال ایران در آسیا و به خاطر طولا نی شدن دوره انتقالی، حساسیت خاصی وجود داشته باشد، ولی اگر این حد آدم های بلند پایه بیایند، نشاندهنده اهمیت فوتبال ایران است. این بی احترامی به کشور ما نیست بلکه نشاندهنده اهمیتی است که برای ما قائلند.

به هر حال روز دوشنبه ۲۳ مهرماه در شرایطی انتخابات فدراسیون فوتبال برگزار می شود که آن را می توان رقابتی نا برابر بین محمد علی آبادی و مصطفی آجرلو توصیف کرد. چرا که علیآبادی به عنوان رئیس سازمان تربیت بدنی از ابزارهای لا زم برای تاثیرگذاری بر انتخابات و آرایی که به صندوق ریخته می شود برخوردار است. هر چند که مخفی بودن رای گیری و شمارش آرا می تواند احتمال برگزاری سالم انتخابات را افزایش دهد.

اما یک نکته را نباید فراموش کرد. محمد علی آبادی که قصد دارد با ۲۰ درصد از توان خود ریاست فدراسیون فوتبال را برعهده بگیرد، در شرایطی می خواهد نام خود را به فهرست پرشمار مدیران دو شغله و چند شغله در دولت نهم اضافه کند که برای رسیدن به این هدف در رقابتی شرکت کرده که در هر صورت، نتیجه اش برای او شکست است. اگر علیآبادی شکست بخورد و آجرلو رئیس فدراسیون فوتبال شود، علا وه بر آن که نشانه ناکامی علیآبادی است، برگ دیگری بر شکست های حامیان احمدی نژاد از حامیان قالیباف - پس از انتخابات سوم شوراها- اضافه می شود. اما اگر علیآبادی در این انتخابات پیروز شود، شائبه سالم نبودن انتخابات تا مدتها گریبان علیآبادی را رها نخواهد کرد. این شائبه با حضور و نظارت ناظران فیفا و AFC هم رفع نمی شود. چرا که قدرت رئیس سازمان تربیت بدنی به گونه ای نیست که صرفا در جریان برگزاری انتخابات فدراسیون فوتبال بتواند بر روند انتخابات تاثیر بگذارد. ماجرا از هفته ها پیش آغاز شده است.

نویسنده : فرشاد رضایی



همچنین مشاهده کنید