شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مردم سخت كوش نپال, چشم انتظار صلحی پایدار


مردم سخت كوش نپال, چشم انتظار صلحی پایدار

كشور آسیایی نپال حكام و خاندان سلطنتی زیادی را شاهد بوده است گیرانت ها اولین حكام نپال بوده اند و آنان از قرن نهم قبل از مسیح ع تا قرن اول بعد از مسیح ع بر نپال حكومت كردند گیرانت ها جای خود را به لیكچاوی ها ‪ Licchavis‬دادند و حكام جدید, بر اساس حكاكی های كه از محوطه معبد چانگونارایان در ‪ ۱۵‬كیلومتری شمال شرقی كاتماندو پایتخت نپال به دست آمده است كه تا قرن نهم بعد از مسیح ع بر این كشور حكومت كردند

در پی مذاكرات شورشیان مائوییست با دولت نپال برای نهایی ساختن قانون اساسی جدید و تصمیم در مورد نظام سلطنتی، سرنوشت پادشاه نپال در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

با توجه به افزایش مخالفت عمومی با ادامه حیات نظام سلطنتی در نپال قرار است تا فروردین ماه ‪ ۱۳۸۶‬انتخابات مجلس موسسان برگزار شود تا مردم قادر شوند بین نظام جمهوری و سلطنتی یكی را انتخاب كنند.

گفته می‌شود دولت نپال در مذاكرات خود با شورشیان مائوییست به تفاهم اصولی و مهمی در این‌باره دست یافته است.

دولت جدید نپال متشكل از ائتلاف احزاب هفت گانه این كشور است كه پس از تظاهرات گسترده خیابانی یك ماهه مردم در حدود سه ماه پیش به روی كار آمد.

شورشیان مسلح مائوییست نیز كه از سال‌ها پیش با نظام سلطنتی "گیانندرا" شاه نپال مبارزه مسلحانه و خونینی داشته است در كناره‌گیری شاه از مدیریت اجرایی كشور و از دست دادن بسیاری از اختیارات وی، نقش موثری ایفا كرد.

چپ گرایان نپال اكنون فشار زیادی را بر دولت برای سرنگونی هر چه زودتر گیانندرا و اعلام انقراض نظام سلطنتی در این كشور، وارد آورده‌اند.

"گیریجا پرساد كویرالا" نخست وزیر نپال،در قانون اساسی موقت خواستار حفظ نظام سلطنتی به شرطی كه پادشاه این كشور از هیچ قدرتی برخوردار نبوده و تنها مقامی تشریفاتی داشته باشد شده است.

خبرهای دریافتی از كاتماندو حاكی است كه گروهی از كارشناسان، پیش نویس قانون اساسی موقت را تهیه و به نمایندگان ائتلاف احزاب هفت گانه و مائوییست‌ها ارایه كرده‌اند اما هنوز در قانون اساسی موقت درباره سرنوشت شاه نپال كه به شدیدت با مخالفت چپ گرایان مائوییست روبروست خبری منتشر نشده است.

●كشور نپال از دیروز تا امروز:

كشور آسیایی نپال حكام و خاندان سلطنتی زیادی را شاهد بوده است.

"گیرانت ها" اولین حكام نپال بوده‌اند و آنان از قرن نهم قبل از مسیح(ع) تا قرن اول بعد از مسیح(ع) بر نپال حكومت كردند. گیرانت‌ها جای خود را به "لیكچاوی‌ها"(‪ (Licchavis‬دادند و حكام جدید، بر اساس حكاكی‌های كه از محوطه معبد "چانگونارایان" در ‪ ۱۵‬كیلومتری شمال شرقی كاتماندو پایتخت نپال به دست آمده است كه تا قرن نهم بعد از مسیح (ع) بر این كشور حكومت كردند.

در این دوره معابد و مجسمه‌های زیادی در اطراف دره كاتماندو ساخته شدند.

لیكچاوی‌ها جای خود را به "تهاكوری‌ها"(‪ (Thakuris‬و سپس آنان نیز جای خود را به خاندان مالا (‪ (Malla‬دادند.

حكومت مالاها بیشتر بر دره كاتماندو محل زندگی فرمانروایان نپالی از عصر كهن تا كنون متمركز بود.

هنرمندان و صنعتگران ماهر و چیره‌دست نپالی معابد و مجسمه‌های بی‌نظیری را در این كشور ساخته‌اند بطوریكه هفت محل میراث فرهنگی جهان تنها در دره كاتماندو وجود دارد.

"جایاستهیتی مالا" از پادشاهان مالا، نظام اجتماعی سفت و سختی را در قرن چهاردهم در نپال برقرار كرد.

نوه وی حداكثر تلاش خودرا برای دفاع از نپال در برابر هجوم دشمنان انجام داد اما این تلاش‌ها بی‌نتیجه ماند و نپال سرانجام به ‪ ۵۰‬ایالت فئودالی كوچك تقسیم شد كه سه منطقه در دره كاتماندو بودند.

سپس خاندان "پریتوی نارایان شاه" روی كار آمد و ایالت‌های فئودالی كوچك را از میان برداشت و نپال را به صورت یك كشور پادشاهی واحد در آورد.

وی گروه‌های تبلیغی اروپایی را در نپال با توجه به خطر حكومت انگلیس در هند برای حاكمیت نپال از این كشور اخراج كرد و این امر موجب شد كه نپال برای مدت بیش از ‪ ۱۰۰‬سال از جهان منزوی شود.

"جنگ بهادر رانا" در اواسط قرن نوزدهم به عنوان اولین نخست وزیر این كشور تمام اختیار نپال را به دست گرفت اما حكومت وی در اوایل دهه ‪۱۹۵۰‬ میلادی در جریان یك جنبش آزادیخواهی سرنگون شد.

جنبش آزادیخواهی در نپال در طول سال‌های اخیر شدت گرفت و مائوییست‌های این كشور مبارزه مسلحانه‌ای را برضد نظام سلطنتی نپال براه انداختند كه در نتیجه آن "گیانندرا بیر بیكرام شاه دیو" پادشاه كنونی نپال بخش اعظم قدرت و اختیارات خود را از دست داد و مجلس نمایندگان نپال عبارت "سلطنتی" را طی اطلاعیه‌ای در ‪ ۱۸‬می‪ ۲۰۰۶‬از عنوان دولت و دیگر نهادهای این كشور حذف كرد.

▪جغرافیا:

نپال به دلیل برخورداری از بیشترین تنوع حیوانی و گیاهی به عنوان بزرگترین موزه طبیعی جهان توصیف می‌شود.

این كشور مستطیل شكل ‪ ۱۴۷‬هزار و ‪ ۱۸۱‬كیلومتر مربعی در ضلع شمالی به چین و دیگر اضلاع به هند محدود می‌شود.

كوه‌ها، تپه‌ها، دره‌ها و زمین‌های مسطح، جغرافیای نپال محصور در خشكی را از رشته كوه‌های هیمالیا در شمال تا زمین‌های پست حوضچه رودخانه گنگ در جنوب تشكیل می‌دهند.

هشت قله از ده قله مرتفع جهان در نپال قرار دارند و كوه اورست مرتفع ترین آنها است.

جغرافیای نپال همچنین شامل شالیزارهای سرسبز برنج، بیابانهای خشك، جنگل های انبوه و مناطق باتلاقی می‌شود.

نپال دارای رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و یخچال‌های دائمی زیادی است كه از رشته كوه‌های هیمالیا سرچشمه می‌گیرند.

آب و هوای نپال در مناطق مختلف این كشور با توجه به وضعیت جغرافیایی آن متغیر است.

تابستان در شمال نپال خنك و زمستان بسیار سرد، اما تابستان در جنوب این كشور حاره‌ای و زمستان ملایم است.

فصل بارندگی در نپال از ماه ژوئن (خرداد) شروع شده و تا ماه سپتامبر (مرداد) ادامه می‌یابد و بارندگی تقریبا روزانه موجب ریزش ‪ ۷۰‬الی ‪۱۵۰‬ سانتیمتر باران در این كشور می‌شود.

طبیعت متنوع نپال شرایط زیست انواع جانوران وحشی از قبیل ببر، كرگدن، خرس، گاو نر كوهان دار تبت، پلنگ و انواع حشرات و پرندگان را فراهم ساخته است.

نپال محل زیست حدود ‪ ۱۰‬درصد از انواع مختلف پرندگان در جهان است كه ‪۵۰۰‬ نوع آنها تنها در دره كاتماندو یافت می‌شوند.

آب فراوانترین منبع طبیعی موجود در نپال است و دیگر منابع طبیعی موجود در این كشور شامل كوارتز، چوب، مس، كوبالت و سنگ آهن است.

... براساس سرشماری ‪ ۱۵‬اكتبر سال ‪ ۲۰۰۵‬میلادی، نپال ‪ ۲۷/۱‬میلیون نفر جمعیت دارد و نرخ رشد سالانه جمعیت در این كشور ‪ ۲/۲۵‬درصد است.

"كاتماندو" با حدود ‪ ۱/۵‬میلیون نفر جمعیت پایتخت نپال است و"بیراتناگر" "پاتان"، "بوكهارا"، "بیرگانی"، "دهاران" و "نپالگنج" از شهرهای عمده این كشور هستند.

‪ ۸۵/۸‬درصد از جمعیت نپال نیز در مناطق روستایی زندگی می‌كنند.

هندوها ‪ ۸۰/۶‬درصد، بودیست‌ها ‪ ۱۰/۷‬درصد،مسلمانان ‪ ۴/۲‬درصد و دیگر ادیان ‪ ۴/۲‬درصد از جمعیت نپال را تشكیل می‌دهند.

"نپالی" زبان رسمی مردم نپال است اما بیش از ‪ ۱۲‬زبان دیگر در این كشور رایج است.

عده كثیری از مردم نپال در ادارات دولتی و مراكز تجاری به زبان انگلیسی تكلم می‌كنند و انگلیسی زبان تحصیلی در خیلی از مدارس خصوصی در كاتماندو و برخی از شهرهای دیگر این كشور است.

‪ ۵۳/۷‬درصد از مردم نپال، ‪ ۶۵/۱‬درصد از مردان و ‪ ۴۲/۵‬درصد از زنان، با سواد هستند و ‪ ۸۰/۴‬درصد از كودكان این كشور در مدارس ابتدایی تحصیل می كنند.

میزان مرگ و میر كودكان در نپال، ‪ ۶۱‬نفر در هر ‪ ۱۰۰۰‬نفر در سال ‪۲۰۰۵‬ میلادی بود و عمر متوسط مردان این كشور ‪ ۶۱/۸‬سال و زنان ‪ ۶۲/۵‬سال است.

جمعیت نپال از نژادهای گوناگون تشكیل یافته و برخی از گروه‌های عمده در این كشور شامل "گورونگ"ها(‪ (Gurung‬و "ماگار"ها(‪ (Magar‬در منطقه غربی، "ریاس"ها (‪" ،(Rias‬لیمبو"ها (‪ (Limbu‬و "سونوار"ها(‪ (Sunwar‬در تپه‌های كم ارتفاع شرق، هستند.

"شرپا"ها(‪" ,(Sherpa‬مانانگپا"ها(‪ (Manangpa‬و "لوپا"ها(‪ (Lopa‬در نزدیكی كوه‌های به ترتیب "اورست"، "آناپورنا" و "موستانگ"، "نوار"ها(‪ (Newar‬در حوالی دره كاتماندو، "تهارو"ها(‪" ،(Tharu‬ساتار"ها(‪" ،(Satar‬راجوانشی" ها (‪ (Rajvanshi‬و "دهیمال"ها(‪ (Dhimal‬در منطقه ترای و "براهمین"ها(‪،(Brahmin‬ "چهتری"ها(‪ (Chhteri‬و "تهاكوری"ها(‪ (Thakuri‬در سراسر نپال، از دیگر نژاد های نپال بشمار می‌روند.

●دولت:

دولت نپال تا ‪ ۲۸‬اردیبهشت سال جاری خورشیدی(‪ ،(۱۳۸۵‬سلطنتی و نخست وزیر رییس دولت و پادشاه رییس این كشور بود اما مجلس نمایندگان نپال این نظام را در تاریخ همین تاریخ لغو و یك نظام دمكراتیك چند حزبی را به جای آن اعلام كرد.

نپال دارای دو مجلس جداگانه به نام‌های مجلس نمایندگان با ‪ ۲۰۵‬عضو و مجلس ملی با ‪ ۶۰‬عضو است.

قوه قضاییه نپال از یك دیوان عالی، ‪ ۱۶‬دادگاه استینافی و ‪ ۷۵‬دادگاه بخش تشكیل شده است.

احزاب سیاسی عمده نپال عبارتند از: حزب كنگره نپال، حزب كنگره دمكراتیك نپال، حزب كمونیست نپال(ماركسیست لنینیست متحد) حزب دمكراتیك ملی، حزب حسن نیت نپال، و جبهه ملی مردم.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید