پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

۲ ژوئیه ۲۰۰۴ ـ نظر برخی عراقی ها که با خبرنگاران خارجی مصاحبه کرده اند درباره محاکمه صدام و ...


مذاکرات جلسه تفهیم اتهامات به صدام حسین و دستیارانش که از تلویزیون عراق و تلویزیونهای عربی پخش شده بود، دوم ژوئیه ۲۰۰۴ هم در صدر اخبار رسانه های قرارداشت و برخی خبرنگاران …

مذاکرات جلسه تفهیم اتهامات به صدام حسین و دستیارانش که از تلویزیون عراق و تلویزیونهای عربی پخش شده بود، دوم ژوئیه ۲۰۰۴ هم در صدر اخبار رسانه های قرارداشت و برخی خبرنگاران که در عراق بودند نظر پاره ای از عوام الناس عراقی را در این زمینه پرسیده و مخابره کرده بودند.

برای مثال:

یکی از مصاحبه شدگان به نام محمدکاظم گفته بود: تا آنجا که من می دانم صدام کسانی را اذیت می کرد که به عراق آسیب می زدند و قصد خیانت به ملت را داشتند.

محمد مهدی کارمند هتل اظهار نظر کرده بود که این محاکمه مسائل عراق را حل نمی کند. مسائل ما هر روز ابعاد بیشتری پیدا می کند.

دو نفر دیگر گفته بودند که آمریکاییان دست کم در آخرین لحظه عاقلانه عمل کردند که لباس خوب بر تن صدام پوشاندند و باعث گسترش خشم هواداران او نشدند. اگر آمریکاییان آن طور که مدعی هستند بیم ندارند، چرا اعلام نمی کنند که صدام را در کجا زندانی کرده اند. تلفات آمریکا در عراق به افسانه شکست ناپذیری اش پایان داد و متوجه شد که با مردم عادی نمی تواند بجنگد. خودش را اینجا گرفتار کرد، کشورهای دیگر با خاطری آسوده دارند جلو می افتند.

یک روحانی سنی در اظهار نظر خود گفته بود که گناه بزرگ صدام این بود که به حرف آمریکا گوش کرد و با ایران به جنگ پرداخت و همه مشکلات از همین جنگ شروع شد. صدام در آن زمان با آمریکا خوب بود. اسرائیل عراق را بیش از هر کشور عربی دیگر مخالف خود می دانست و آمریکا را تحریک می کرد. البته نفت هم در اشغال نظامی عراق که خدا داند به کجا بیانجامد دخیل بود.

محمد عایش الخمیصی چنین ابراز نظر کرده بود: ما تا زمانی که سرباز آمریکایی در اینجا باشد هیچ دادگاهی را نمی پذیریم. محمد البکر اظهارداشته بود: چرا سران آمریکا که در ویتنام بمب شیمیایی «ایجنت آرنج» فرو ریختند و هنوز ویتنامی ها از این بابت قربانی می دهند محاکمه نشده اند. در این مدتی که آمریکائیان در اینجا هستند (تا زمان جمع آوری این اظهار نظرها؛ ۱۵ ماه) ده برابر زمان صدام آدم کشته شده است. چرا به محل جشن عروسی بمب انداختند، به همین دلیل هم صدام برای برقرای نظم و امنیت سخت گیری می کرد. خشونت صدام در زندان ابوغریب بدتر از شکنجه های آمریکاییان در همین زندان نبود.

عودی فالح در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفته بود که اظهار نظر کردن درباره محاکمه صدام برای او کاری آسان نیست.

سلیمان الزید، عراقی دیگر گفته بود: آیا جرم صدام بیشتر است یا جرم آمریکا که بدون جهت به یک کشور دوردست که امنیت و منافع آن را هم به خطر نیانداخته بود تجاوز کرد و همه دستاوردهایش را برباد داد و به نام دمکراسی، رئیس جمهوری و سایر مقاماتش را به بند کشید و اسم خودش را هم آزادیبخش گذاشت. اگر آزادیبخش است چرا سربازانش جرات نمی کنند در خیابان آزادانه راه بروند و از مغازه ها خرید کنند و در رستورانها غذا بخورند. چرا دنیا خفقان گرفته و اعتراض نمی کند. از لندن برای ما نخست وزیر وارد می کنند و حرف از دمکراسی می زنند!. چرا زیر نظر دولت بی طرف هند یک انتخابات منصفانه برگذار نمی کنند تا در آن از عراقی ها بپرسند که چه دولتی و چه فردی را می خواهند؟. اتهاماتی که به دولت صدام وارد کرده اند به هر دولتی در سراسر جهان می شود وارد ساخت. اصلا به دیگران چه مربوط است دخالت کنند آن هم با سرباز و تانک .این آدمهایی را که آمریکا آورده یک عده فراری بودند. در اینجا پرونده دارند و محال است که عراقی ها آنها را از ته قلب قبول کنند. عراق کشوری است که بی سواد ندارد و مردمش از زمان عبدالکریم قاسم توی سیاست بودندو فریب نمی خورند.

بانو زبیده که حاضر نشده بود نام خانوادگیش را بگوید به خبرنگاران گفته بود که لشکرکشی آمریکا زیر سر دولت کویت و دولت سعودی است. آمریکا نفت ما را می خواهد، و می توانست بدون لشکرکشی و جنگ، ضمن سازش با صدام به این هدف خود برسد و حتی در عراق پایگاه نظامی به دست آورد. «خالد موفق» اظهار داشته بود: فقط صدام می دانست که چگونه می توان عراق را اداره و امن کرد. در زمان او ما امن بودیم. او مجازات می کرد فقط آنهایی را که مملکت را می چاپیدند، خیانت می کردند، قصد تجزیه داشتند و یا با «سیا» تماس می گرفتند. صدام فقط حاضر به دست برداشتن از مخالفت با اسرائیل نبود و ریشه اشغال نظامی ما در همینجا بود و انحصار نفت.

البته عده ای نظرات دیگری ابراز داشته بودند که عمدتا از ساکنان مناطق کردنشین بودند.



همچنین مشاهده کنید