پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

چشم‌های خسته و پیر


چشم‌های خسته و پیر

تا به حال دقت کرده‌اید مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها وقتی می‌خواهند نوشته روی داروی خود را بخوانند یا کتابی مطالعه کنند، متن مورد نظرشان را تا جایی که ممکن است از چشم‌ها دور می‌کنند؟ …

تا به حال دقت کرده‌اید مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌ها وقتی می‌خواهند نوشته روی داروی خود را بخوانند یا کتابی مطالعه کنند، متن مورد نظرشان را تا جایی که ممکن است از چشم‌ها دور می‌کنند؟ یا سوزن نخ کردن برایشان کاری دشوار و حتی غیرممکن است؟ شاید برای کودکان و جوانان این شیوه کمی عجیب باشد، اما وقتی چشم‌ها هم پیر می‌شوند، شرایط تغییر می‌کند.

پیرچشمی چیست؟

پیرچشمی حالتی است که در آن چشم‌ها بتدریج توانایی واضح دیدن اجسام نزدیک را از دست می‌دهند. در نتیجه فرد دیگر نمی‌تواند روی اجسام نزدیک تمرکز کند؛ البته فراموش نکنید که پیرچشمی بیماری نیست و روندی طبیعی است که با افزایش سن بروز می‌کند. افراد معمولا حدود ۴۰ سالگی متوجه پیرچشمی می‌شوند، اما این شرایط تا ۶۰ سالگی نیز ادامه داشته و حتی بدتر نیز می‌شود. متاسفانه این مشکل قابل پیشگیری هم نیست و فرد چه دیر و چه زود باید با آن روبه‌رو شود.

نشانه‌های پیر چشمی

سال‌ها طول می‌کشد تا پیرچشمی نمایان شده و پیشرفت کند، در حقیقت پیر چشمی مشکلی است که بتدریج بروز کرده و سال‌ها زمان لازم است تا عدسی چشم انعطاف‌پذیری خود را از دست بدهد.

ولی اگر شما هم به این مشکل دچار شده باشید، ممکن است بخواهید برای مطالعه متن را از چشم خود دور کنید تا بتوانید آن را واضح‌تر ببینید. به همین دلیل اگر مثل همیشه از فاصله طبیعی متنی را بخوانید، تاری کلمات شما را اذیت خواهد کرد؛ همچنین ممکن است پس از مطالعه یا انجام کارهایی از فاصله نزدیک، خستگی چشم یا سردرد به سراغتان بیاید.

علت پیرچشمی چیست؟

در دوران جوانی عدسی چشم نرم و انعطاف‌پذیر است و براحتی تغییر شکل می‌دهد. در نتیجه شما می‌توانید براحتی روی اجسام دور و نزدیک تمرکز کنید؛ اما با افزایش سن، عدسی سفت شده و انعطاف‌پذیری‌اش را نیز از دست می‌دهد؛ در نتیجه خواندن و تمرکز روی اجسام و انجام کارهای نزدیک مشکل می‌شود.

حفظ دید طبیعی پس از بروز پیرچشمی

اگرچه دارو، ورزش یا فعالیتی خاص نمی‌توانند از بروز پیرچشمی پیشگیری کنند، اما پس از روبه‌رو شدن با آن می‌توان با اقداماتی خاص از چشم‌ها محافظت کرد. یکی از نکات مهم در این زمینه مراجعه منظم به چشم پزشک است. بنابراین صرف نظر از این‌که چشم شما تا چه حد خوب می‌بیند، به طور منظم به پزشک مراجعه کنید.

همچنین در نظر داشته باشید در صورتی که درمان موثر و مناسب بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشار خون بالا صورت نگیرد، می‌توانند سبب بروز مشکلاتی در قدرت بینایی فرد شوند. علاوه بر این باید در مقابل نور آفتاب و صدمات نیز از چشمان خود محافظت کنید.

همچنین بهتر است برای اصلاح دید از عینک مخصوص مطالعه استفاده شود؛ البته گاهی پیرچشمی با دیگر مشکلات چشمی مانند نزدیک‌بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم نیز همراه است که در این شرایط باید از دو عینک متفاوت استفاده شود. در هر صورت بهتر است با توجه به نیازها و فعالیت‌های روزانه خود، در مورد انتخاب بهترین روش اصلاح بینایی با پزشک مشورت کنید.

Mayoclinic.com‌ / مترجم: نیلوفر اسعدی‌بیگی



همچنین مشاهده کنید