سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

نفت ـ قسمت دوم


نفت ـ قسمت دوم

نفت و اقتصاد ایران

درقسمت قبل به این مساله رسیدیم که نفت و آثارافزایش قیمت آن نه تنها کمکی به اقتصاد نمی کند بلکه دولت را با بیماری هلندی درگیر می کند. پس اگر دولت در فکر این باشد که می تواند با افزایش قیمت نفت مشکلات اقتصادی را درمان کند باید به این مساله توجه کامل کند که شاید بتواند برخی از مشکلات اقتصادی را که ناشی از تحریم اقتصادی می باشد را حل کند اما بداند که بعد از کاهش قیمت نفت کشور با یک رکود تورمی شدید روبرو می شود. هنگامی که قیمت نفت افزایش پیدا کند دولت با پرداخت پولی که به صورت کاملا نابرابر توزیع می کند بر این مشکل می افزاید و کشوررا با بحران شدید اقتصادی روبرو می کند .

و این سوال مطرح می شود که با چنین سیاستهایی که از طرف دولت نهم مطرح می شود می توان اقتصاد را پیش برد و تورم را کاهش داد؟

تورم مساله ای است که تقریبا تمام کشورها چه در حال توسعه و چه توسعه یافته آن را تجربه کردند و در حال تجربه هستند . اما هیچ کدام از این کشورها مساله تورم را به این صورت که ما در صدد کاهش آن هستیم کاهش ندادند.

تورم در ایران عاملی دارد و دولت عامل آن را می داند اما هیچ اقدامی برای کاهش آن انجام نداده است.

بلکه با اتخاذ یک سری سیاستهای مالی و پولی آن را افزایش داد . در صورتی که دولت نهم آن را انکار می کند و تورم تقریبا ۱۶% را باور ندارد و نمی خواهد آن را باور کند.

و این نکته را باید در نظر گرفت که تورم ایران در ماه های بعد بالاتر می رسد وبه %۱۸ و شاید %۱۹ خواهد رسید.

که می توان گفت افزایش قیمت نفت براین تورم اثر گذاشته و آن را به بالاتر خواهد برد. پس نفت ۹۸ دلار نه تنها سود اقتصادی ندارد بلکه باعث اصلی تورم شدید و بروز عامل رکود تورمی می شود.

اما سیاست های اشتباهی که دولت در صدد کاهش تورم ارائه داده است به شرح زیر است:

۱) افزایش حجم پول: انتشار پول در کشور و افزایش تورم (سیاستهای پولی)

۲) کاهش نرخ سود بانکی و افزایش تورم (سیاستهای مالی)

۳) کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی و فلج شدن صنعت توسعه کشور

۴) ارائه الگوهای اقتصادی اشتباه برای کاهش تورم

۵) ساختار ضعیف اقتصادی کشور: این نکته مطرح است که ساختار اقتصادی کشور از قبل از انقلاب و بعد از آن که باعث شده که هر عاملی در جهت کاهش تورم به صورت کاملا برعکس عمل کند و تورم را افزایش دهد.

۶) ضعف مدیران اقتصادی قوی درساختار اقتصادی کشور: می توان گفت مهمترین عامل ضعف اقتصاد نبود مدیران قوی درمرکزاقتصاد کشور است.

▪ در پایان :(تخریب اقتصاد توسط نفت)

۱) بیماری هلندی و سرمایه خارجی: فروانی منابع طبیعی و افزایش قیمت آن و وارد شدن پول خارج از ظرفیت پولی کشور و بروز بیماری هلندی و کاهش شدید سرمایه گذاری خارجی

۲) آموزش و سرمایه انسانی: فروانی منابع طبیعی می تواند انگیزه های خصوصی و عمومی برای انباشتن سرمایه انسانی را کاهش دهد.

۳) پس انداز: فروانی منابع طبیعی گرایش به پس انداز را کند خواهد کرد.

۴) افزایش شدید تورم

رحمان آراسته



همچنین مشاهده کنید