پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

حرکت با دل و جان


حرکت با دل و جان

آیا بیماران قلبی می توانند ورزش کنند

اگر دوست دارید تمام مدت روی مبل لم دهید و تلویزیون تماشا کنید، یا پشت رایانه بنشینید و همبرگر بخورید، هیچ فردی نمی‌تواند جلوی شما را بگیرد؛ اما شاید بد نباشد اگر بدانید سبک زندگی شهری، فعالیت نکردن، مصرف دخانیات و بی‌تحرک باعث شده تا حمله قلبی سومین عامل مرگ‌ومیر در دنیا باشد. شما که نمی‌خواهید جزو این آمار باشید؟

قلب، عضو عجیبی است. موتورهای مصنوعی ساخت دست بشر، حتی اگر از بهترین کارخانه‌ها هم بیرون آمده باشد ممکن است پس از چند سال دچار مشکل شود، اما قلب مثل موتوری است که در تمام عمر مشغول کار است و حتی اگر دقیقه‌ای از کار بایستد، راه مرگ را برای ورود به بدن باز می‌کند. چربی‌های انباشته شده، به رگ‌ها و ماهیچه‌های قلب فشار می‌آورد و کار آن را با مشکل مواجه می‌کند.

هرقدر خون سریع‌تر و راحت در رگ‌ها جریان داشته باشد، قلب کار خود را راحت‌تر انجام می‌دهد؛ اما چه کمکی از دست خودمان ساخته است؟ فعالیت و تحرک روزانه، پرهیز از خوردن غذاهای چرب و سیگار کشیدن و ورزش مستمر، قلب، جریان و فشارخون را تا حد زیادی در برابر مشکلاتی که ممکن است برای آنها پیش بیاید بیمه می‌کند.

● ورزش کنید اما...

مشکلاتی که به قلب مربوط است همیشه به سبک زندگی افراد مربوط نیست. گاهی با رعایت تمام این نکته‌ها به دلایل مختلف مانند ژنتیک یا نقص‌های مادرزادی بیماری‌های قلبی سراغ افراد می‌آید. بیشتر پزشکان توصیه می‌کنند فعالیت و تحرک را نباید حتی با وجود تمام این بیماری‌ها قطع کرد. بیماری قلبی نباید مانع تناسب‌اندام و زندگی با نشاط شود. هرچند اگر دچار بیماری قلبی هستید و تصمیم به انجام حرکت‌های ورزشی مستمر دارید، باید حتما در مورد انجام موارد زیر با پزشک خود مشورت کنید:

قبل از شروع هر نوع فعالیت ورزشی، با پزشکتان صحبت کنید. درباره سابقه بیماری خود یا سابقه خانوادگی به پزشک اطلاعات کامل و دقیقی بدهید. اگر یک بار از پزشکتان اجازه ورزش‌کردن را گرفته‌اید ولی شکل و شیوه درمانتان تغییر کرده است، حتما بار دیگر فعالیت‌های ورزشی‌تان را به او خاطرنشان کنید و مطمئن شوید ورزش همچنان برایتان خطری ندارد.

از پزشک درباره امکان بلند‌کردن اجسام سنگین و درصد خطری که ممکن است برایتان داشته باشد سوال کنید. ممکن است او به شما توصیه کند به هیچ‌وجه ورزشی که احتیاج به فعالیت زیاد جسمی دارد انجام ندهید و برای مثال به ورزش‌های سبک‌تری مانند پیاده‌روی یا شنا بپردازید.

● توصیه‌های کلی

مطمئن شوید هر حرکتی را که انجام می‌دهید با دیگر حرکت‌ها تعادل کافی دارد و لازم نیست ناگهان انرژی‌تان را کاهش یا افزایش دهید.

از حرکت‌هایی مانند دراز و نشست یا بالا و پایین پریدن یا وزنه‌های سنگین زدن پرهیز کنید.

وقتی هوا بسیار سرد، گرم یا شرجی است در هوای آزاد ورزش نکنید. هوای شرجی می‌تواند شما را زودتر از حد معمول خسته کند و گرمای زیاد باعث کمبود نفس و درد قفسه‌سینه می‌شود. بهترین انتخاب‌ها در چنین هوایی ورزش در محیط بسته یا راه رفتن در پاساژ و بازار سربسته است.

برای همه افرادی که ورزش می‌کنند نوشیدن آب کافی لازم است، اما برای کسانی که بیماری قلبی دارند آب امری حیاتی است. اگر بیماری قلبی دارید، مطمئن شوید حتی پیش از این‌که احساس تشنگی سراغتان بیاید، به اندازه کافی آب نوشیده‌اید.

دوش آب سرد یا گرم پس از ورزش برای افرادی که مشکل قلبی دارند کار عاقلانه‌ای نیست. بالا و پایین رفتن دما باعث بالا رفتن ناگهانی فعالیت قلب می‌شود.

اگر مجبورید از سربالایی، بالا بروید، عجله‌ای برای این کار نشان ندهید.

اگر بیمار قلبی برای مدتی ورزش را به دلایل مختلفی از جمله هوای بد، تعطیلات یا بیماری کنار گذاشته است زمانی که می‌خواهد برنامه ورزشی‌اش را از سر بگیرد، باید دوباره آن را از حرکت‌های ابتدایی و سطح پایین شروع کند و بتدریج سطح سنگین شدن ورزش را بالا ببرد. تصور نکنید بعد از چند هفته بازگشت، بدن شما همچنان در بهترین شرایط خود قرار دارد و همان حرکت‌هایی را که قبلا انجام می‌داده‌اید، تکرار نکنید.

گلنار بختیاری



همچنین مشاهده کنید