جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

مهارت های زندگی


مهارت های زندگی

عصر کنونی , دوران برگشت انسان به خویشتن است نگاه برگرفتن از چرخ دنده های صنعت و چشم دوختن به قدرت بی نهایت روان آدمی

عصر کنونی ، دوران برگشت انسان به خویشتن است. نگاه برگرفتن از چرخ دنده های صنعت و چشم دوختن به قدرت بی نهایت روان آدمی.جستجوی موفقیت و پیشرفت در جامعه و ارتباطات انسانی، ارج نهادن به روح و نهاد بشری .

توجه به موضوع فوق در سالهای اخیر بدان حد رسیده است که سازمان بهداشت جهانی، سلامت و بهداشت روان را از مهمترین فاکتورهای زندگی سالم قلمداد نموده و در همین راستا با پایه گذاری طرح "مهارتهای زندگی " گامی بسیار بزرگ در جهت اعتلای سطح کیفی زندگی افراد برداشته است.هدف از اجرای این برنامه افزایش تواناییهای روانی- اجتماعی افراد است تا با تجهیز آنان به این قابلیت ها، امکان مقابله سازگارانه با مقتضیات و کشمکشهای زندگی را فراهم آورده و عملکرد مثبت و منعطف را در ارتباط با سایر انسانها ، جامعه ، فرهنگ و محیط تامین نماید و در نهایت از بروز رفتارهای آسیب زا ممانعت کند.

هدف از برنامه آموزش مهارتهای زندگی کسب یا افزایش دانش صرف نیست بلکه ایجاد مهارت و تغیر در نگرش و ارزشهای فردی است.مهارتهای زندگی باید به گونه ای با مخاطبان در میان گذاشته شود که تا آنان دانش و بینش خود را به عملکرد و توانایی مبدل سازند و زندگی رضایتمندانه‌ای را در پیش گیرند.

مهارت‌های فوق الذکر دوبه‌دو رابطه تنگاتنگی با هم داشته و به صورت ذیل طبقه‌بندی شده اند:

▪ خودآگاهی / همدلی

▪ ارتباط موثر / روابط بین فردی

▪ تصمیم گیری / حل مسئله

▪ مقابله با هیجانات / مقابله با استرس

▪ تفکر خلاق / تفکر انتقادی

هر یک از این موارد خود شامل چندین زیر مجموعه می باشند به عنوان مثال مبحث ارتباط موثر دربرگیرنده ارتباط کلامی و غیر کلام موثر، ابراز وجود، مذاکره ،امتناع ، قاطعیت، غلبه بر خشم و گوش دادن است.

در این میان موضوع قاطعیت با توجه به نقش پررنگی که در جلوگیری از رفتارهای پرخطر، آسیب های روانی، ورود به گروه های ناهنجار و نیز رد درخواست‌های منفی، دفاع از منافع خویش و... دارد؛ همچنین با درنظر گرفتن جایگاه فرهنگی شهر همدان و موقعیت اجتماعی جوانان آن، موضوعی حائز اهمیت برای طرح و در خور توجه و اقدام بیشتری می باشد.

قاطعیت توانایی اظهار احساسات عقاید و نیازهای خود به‌طور مستقیم، آشکار و صادقانه است. پافشاری روی حقوق خود و نشان دادن مخالفت نسبت به آن‌چه موردنظر ما نیست. قاطعیت به‌معنای احترام به قوانین شخصی در عین محترم شمردن قوانین دیگران است. قاطعیت این نیست که در مقابل خواسته‌ها و نظرات دیگران پاسخ انفعالی و یا پرخاشگرانه – که هر دو حاکی از ضعف است- بدهیم بلکه تاکید فکر و احساس حقیقی خود و تلاش جهت پیدا کردن راه مثبت بروز آن است.

تکنیک‌های قاطعیت صرفا به سبک و شیوه زندگی افراد یا به دفاع سرسختانه در برابر موقعیت‌های ناعادلانه یا تبعیضات مربوط نیست، بلکه ابزاری برای زندگی روزمره و لحظات معمولی آن است و کمک می نماید تا حیات پر ثمر و لذت‌بخش و حضور موثری داشته باشیم. قاطع بودن تقریباً به این معناست که همان فردی باشیم که واقعاً هستیم. هم‌چنین رهنمودی در زمینه‌ی شناخت عقاید دیگران و ارزش نهادن به آن‌هاست. بدون شک _ خصوصا در مواضع حساس _ اگر نتوانیم خودمان باشیم و خواسته‌های درونی خویش را ابراز نماییم، بسیاری از آمال زندگی را دست نایافته‌ها رها می کنیم.

● قوانین زندگی

▪ قانون۱:یا موفق می شوید یا نمی شوید.

▪ قانون۲:شما سرنوشت خود را رقم می زنید.

▪ قانون۳:هرکس از کارش سودی می برد.

▪ قانون۴:به جای انکار به واقعیت ها توجه کنید.

▪ قانون۵:زندگی به عمل پاداش می دهد.

▪ قانون۶:حقیقتی در کار نیست،مهم استنباط شماست.

▪ قانون۷:مشکلات زندگی تمام شدنی نیستند.

▪ قانون۸:به دیگران می آموزیم که چگونه با ما رفتار کنند.

▪ قانون۹:بخشودن نشانه ی قدرت است.

▪ قانون۱۰:تا ندانیدچه می خواهید به هدف نمی رسید



همچنین مشاهده کنید