جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

خواب ناکافی نوجوانان


خواب ناکافی نوجوانان

«خواب» یکی از مسائلی است که نوجوانان چندان اهمیتی به کیفیت و زمان آن نمی دهند. این مسئله با شروع فصل پاییز و بازگشایی مدارس اهمیت بیشتری پیدا می کند و بسیاری از خانواده ها نیز نگران …

«خواب» یکی از مسائلی است که نوجوانان چندان اهمیتی به کیفیت و زمان آن نمی دهند. این مسئله با شروع فصل پاییز و بازگشایی مدارس اهمیت بیشتری پیدا می کند و بسیاری از خانواده ها نیز نگران آن هستند. عدم توجه کافی به خواب جز جمع شدن تکالیف، خستگی و لطمه به سلامت جسمی و ذهنی، کاهش موفقیت تحصیلی و ... نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت.

خواب تاثیر غیرقابل انکاری در رشد فیزیکی و ذهنی، تقویت حافظه، موفقیت تحصیلی، سلامتی، شادابی و ... دارد. این در حالی است که غالبا نوجوانان به اندازه کافی نمی خوابند. نوجوانی دورانی همراه با محدودیت های مختلف در خانه و مدرسه است. نوجوان دوست دارد به گردش و تفریح برود، تلویزیون تماشا کند، به سرگرمی های مورد علاقه اش برسد و این مسائل آن قدر برایش اهمیت دارد که وقتی زمان کافی برای انجام تکالیفش باقی نمی ماند، ترجیح می دهد فرصت از دست رفته را با کاهش زمان خواب جبران کند. به علاوه نوجوانان چندان اطلاع درستی از روند خواب و بیداری و نیازهایشان در این سن ندارند. در نتیجه، ساعت، کیفیت و مدت خواب پاسخگوی نیاز لازم برای رشد جسمی و هوشی آنها در طول دوران تحصیل نیست. از همین رو قدرت یادگیری و تمرکز کاهش می یابد و در طول روز در مدرسه و خانه چرت می زنند و گاه حتی افسرده نیز می شوند.

در آستانه ورود به دنیای بزرگسالی، بدن روزانه به ۹ الی ۱۱ ساعت خواب نیاز دارد. اما در واقع نوجوانان چندان تمایلی به بیش از ۸ ساعت خواب شبانه ندارند. آنها صبح روزهای تعطیل تا لنگ ظهر می خوابند تا این کمبود را جبران کنند، اما نکته مهمی که باید توجه داشت این است که خواب صبح به هیچ وجه فواید خواب شبانه را نخواهد داشت.

تفاوت بین نیاز واقعی نوجوانان به خواب و واقعیت آن

حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد نوجوانان از مشکلات مربوط به خواب رنج می برند که بهتر است این موضوع هرچه سریعتر جدی گرفته شود. رایج ترین مشکل در این باره، دیر خوابیدن شبانه است و این در صورتی است که نوجوان می بایست هر روز صبح زود نیز از خواب بیدار شود. اگر والدین توجه دقیقی در این باره نداشته باشند، این برنامه برای بچه ها عادت همیشگی می شود.

از آنجا که تکنولوژی نوین مانند رایانه، تلفن همراه، بازیهای کامپیوتری و ... بیشتر وقت بچه ها را پر می کند، آنها مجبورند برای انجام تکالیف مدرسه، شب تا دیر وقت بیدار بمانند.

تحقیقی در این زمینه نشان می دهد که نوجوانان حداقل ۴ وسیله مانند رایانه، تلفن، تلویزیون، رادیو، MP۳ در اتاق شخصی خود دارند که آنها را به بیدار بودن شبانه ترغیب می کند.هر وسیله شنیداری و دیداری توجه نوجوان را به خود جلب می کند که یا مانع از به خواب رفتن و یا خواب مداوم و مطلوب می شود.

مترجم مریم سادات کاظمی



همچنین مشاهده کنید