سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

كمك ام آر آی به متخصصان قلب


ام.آر.آی با توجه به تصاویر سه بعدی و بسیار دقیقی كه فراهم می‌كند، جذابیت بیشتری نسبت به دیگر روش‌های تصویربرداری دارد. به همین دلیل، پزشكان تلاش كردند كه از ام.آر.آی برای بررسی …

ام.آر.آی با توجه به تصاویر سه بعدی و بسیار دقیقی كه فراهم می‌كند، جذابیت بیشتری نسبت به دیگر روش‌های تصویربرداری دارد. به همین دلیل، پزشكان تلاش كردند كه از ام.آر.آی برای بررسی و مطالعه ضایعات قلبی هم كمك بگیرند اما متاسفانه مشكل جدی در سر راه ایجاد شد چرا كه ام.آر.آی قادر نبود از اعضا و بافت‌های در حال حركت تصویربرداری كند. قلب هم كه با سرعت ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه در حال طپش و حركت است، بنابراین پزشكان درباره استفاده از ام.آر.آی در قلب بسیار ناامید بودند.

اما به هر حال پژوهشگران دست از كار نكشیدند به‌طوری كه امروزه حتی قلب را هم می‌توان با ام. آر. آی مطالعه كرد.

طبق نتایج یك مطالعه جدید، با ام.آر.آی می‌توان نفوذ و رسوخ سلول‌های سفید خون به جدار شریان‌های قلب را مشاهده كرد. مشاهده وقوع چنین وضعیتی به این معناست كه فرد در معرض و خطر وقوع حمله قلبی قرار دارد البته در این وضعیت اگر سلول‌های مزبور غیرفعال باشند، احتمال وقوع سكته كمتر می‌شود و جالب این است كه ام.آر.آی حتی می‌تواند میزان فعالیت سلول‌های مزبور را نیز بررسی كند و از این طریق به‌طور دقیق مشخص كند كه میزان خطر وقوع حملات قلبی چه مقدار است.

در این روش تصویربرداری، ابتدا ماده‌ای به بدن بیمار تزریق می‌شود كه به‌وسیله گلبول‌های سفید برداشت می‌شود. حدود ۲۴ ساعت بعد، از بیمار به روش ام.آر.آی تصویربرداری صورت می‌گیرد و اگر ماده مزبور در دیواره عروق قلب دیده شود، نشان‌دهنده ورود گلبول‌های سفید به جدار شریان‌های كرونر است. سال‌هاست كه پزشكان آسیب‌شناس دریافته‌اند كه ورود این گلبول‌ها به دیواره عروق نشانه‌ای زودهنگام از روند تصلب شرایین است كه اگر در قلب رخ دهد فرد را مستعد سكته قلبی می‌كند.‌

دكتر علی غلامرضا نژاد



همچنین مشاهده کنید