چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

آلودگی مواد غذایی؛ چه باید کرد؟


آلودگی مواد غذایی؛ چه باید کرد؟

مرگ و میر و بیماری های ناشی از آلودگی مواد غذایی از جمله مسائلی است که نباید و نمی توان از آن به سادگی گذشت.
چندی پیش وزارت بهداشت میانگین مرگ و میر در اثر آلودگی مواد غذایی را …

مرگ و میر و بیماری های ناشی از آلودگی مواد غذایی از جمله مسائلی است که نباید و نمی توان از آن به سادگی گذشت.

چندی پیش وزارت بهداشت میانگین مرگ و میر در اثر آلودگی مواد غذایی را در کشور، سالانه ۳۵ هزار مورد عنوان کرد و این رقم به طور قطع مبین آن است که نباید این پدیده را که بدون شک منشاء آن سهل انگاری، مسئولیت ناپذیری و بی تعهدی عده ای نسبت به دیگران است، نادیده گرفت.

از سوی دیگر از آن جا که شواهد نیز نشان می دهد آلودگی های آشکار غذایی روز به روز کمتر و آلودگی های پنهان آن که باعث بروز انواع بیماری های مزمن قلب و عروق و سرطان ها می شود، در حال افزایش است و این مقوله بین نظارت جدی تر و قاطعانه دستگاه های نظارتی در زمینه تولید، عرضه و توزیع مواد غذایی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.فراموش نکنیم که استان ما هم از این مسئله مستثنا نیست و آمار و ارقام بالایی که مبنی بر کشف و معدوم شدن مواد غذایی فاسد گاهی اعلام می شود، گواه بر این ادعاست.

اما برای مقابله با این پدیده ناسالم چه باید کرد؟!اگر از مسئولیت ناپذیری و بی تفاوتی عده ای که مسببان این نوع آلودگی ها هستند بگذریم، نوبت به نقش دستگاه های نظارتی می رسد، متولیانی که نحوه نظارت آن ها بر تولید، عرضه و توزیع مواد غذایی نقش مهمی در این مقوله دارد.البته هر چند منکر زحمات این قشر در این زمینه نمی توان شد اما گاه مشاهده می شود عده ای سودجو در ملاء عام و فقط به خاطر منافع شخصی خود اقدام به خطاهایی می کنند که تنها راهکار آن نظارت قوی یک دستگاه نظارتی در کنار یک برخورد قاطعانه است به عنوان مثال فروش مواد غذایی تاریخ گذشته در حالی که عده ای زیادی از ما نسبت به تاریخ انقضای اجناسی که می خریم، بی اعتنا هستیم یا شرایط نامساعد و نامطلوب فروش و عرضه مواد غذایی که سلامت آن ها نیازمند نگهداری در یک محیط با تهویه مناسب است و متاسفانه به کرات مشاهده شده که این مواد غذایی در محیط های کوچک و بدون تهویه نگهداری می شوند و ما هم با مراجعه به این مراکز برای خرید اجناس مورد نیاز، سلامت خود را به مخاطره انداخته ایم.

استفاده از دست یا وسایل غیر بهداشتی برای فروش برخی مواد غذایی که بدون پوشش هستند از دیگر مواردی است که یا نسبت به آن بی توجه بوده ایم یا به دلایل متعدد از تذکر دادن به فروشنده در این زمینه خودداری کرده ایم، این مسائل نمونه ای از موارد معمول غیر بهداشتی در عرضه و فروش مواد غذایی هستند.اما در خصوص آلودگی های پنهان مواد غذایی که متاسفانه روز به روز در حال افزایش است نیز باید اذعان داشت استفاده از روغن های نامناسب و حتی سوخته در تهیه مواد غذایی یا به کار بردن افزودنی های غیر مجاز برای اصلاح و بهبود طعم مواد غذایی مختلف، دیگر مسائل غیر بهداشتی که هنگام تولید مواد غذایی به کار می رود هم با یک نظارت قوی و استفاده از تولید کنندگانی متعهد و مسئولیت پذیر در قبال سلامت و جان دیگران جبران پذیر است.باید پذیرفت هزینه نظارت بر فرایند تولید و فروش مواد غذایی به مراتب کمتر از هزینه های جبران ناپذیری است که بر اثر تولید این مواد غذایی غیر بهداشتی به اجتماع وارد می شود.

به عبارتی ارتقای دستگاه های نظارتی از طریق تجهیز آزمایشگاه ها به ابزارهای مدرن و بازرسان به روز و با اطلاعات مناسب ضرورتی انکار ناپذیر و ضامن سلامت مردم است.

پناهنده



همچنین مشاهده کنید