جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

تقابل آفریقایی ها در جام بیست و چهارم


تقابل آفریقایی ها در جام بیست و چهارم

آفریقا همواره معدن استعدادهای زیادی در زمینه ورزش بوده است با ورود فوتبال به این قاره در سالهای دور دلمشغولی تازه ای برای این قاره محروم فراهم شد تا مردمان این سرزمین خشک با فوتبال دیگر گرسنگی خود را فراموش کنند

آفریقا در سالهای اخیر به قدری در فوتبال موفقیت کسب کرده که دیگر تیم های مدعی اروپایی حاضر نیستند در رقابت های بزرگ جام جهانی با آنها همگروه شوند.

در سال ۱۹۵۶ در جلسه ای بین ۷ نماینده کشورهای مطرح آفریقا طرح تشکیل کنفدراسیون فوتبال آفریقا شکل گرفت و درست سال بعد جام ملت های آفریقا در خارطوم آغاز شد و قرار شد هر دو سال یک بار این بازی ها برگزار شود. البته در ابتدا این بازی ها با استقبال چشمگیری از سوی کشورهای این قاره محروم روبه رو نشد؛ به طوری که در دوره نخست آنها تنها سه تیم شرکت کردند. البته این موضوع به مشکلات متعددی از جنبه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برمی گشت که آفریقایی ها همواره با آن دست به گریبان بودند.به طور مثال، در دوره نخست به دلیل وجود آپارتاید آفریقای جنوبی نتوانست یک تیم واحد از ملیت های مختلفش تشکیل دهد و بازیها با حضور مصر، سودان و اتیوپی برگزار شد.

به تدریج در سالهای بعد تیم ها به ۴ ، ۶ ، ۸ ، ۱۲ و ۱۶ ارتقا پیدا کرد تا این جام نیز مثل جام ملتهای اروپا از ارزش بالای برخوردار شود.بیست و چهارمین دوره رقابت های جام ملت های آفریقا از روز ۲۰ ژانویه -جمعه هفته گذشته- در مصر آغاز و تا ۱۰ فوریه _ ۲۱ بهمن ماه- ادامه می یابد.

در این دوره ۱۶ تیم در ۴ گروه چهار تیمی به رقابت می پردازند که از هر گروه دو تیم به مرحله بعدی راه پیدا می کنند تا در مرحله یک چهارم نهایی با هم مبارزه کنند.حضور ستارگان قاره سیاه در این بازی ها که در کشورهای مانند کامرون ، نیجریه، مصر، تونس و... حضور دارند حساسیت این بازی ها را بالا برده است. البته این دوره برای کشور ما نیز قابل توجه است، زیرا آنگولا حریف ما در جام جهانی در گروه B بازی می کند.

میزبان

کشور زیبای مصر برای چهارمین بار به عنوان میزبان این بازی ها برگزیده شد. این کشور در شمال آفریقا و در کنار دریای مدیترانه و سرخ قرار دارد و از نظر وسعت بیست و هشتمین کشور جهان محسوب می گردد.

وجود اهرام ثلاثه در ناحیه جیزه یکی از بزرگترین جاذبه های این کشور از نظر فرهنگی به حساب می آید. مصر با پیشینه تاریخی عظیم یکی از کشورهای مهم دنیا در قرون گذشته به حساب می آمد.

بازی های گروه B و A در قاهره، بازی های گروه C در شهر اسکندریه و بازی های گروه D نیز در شهرهای پورت سعید و اسماعیلیه برگزار خواهد شد.

تیم مصر میزبان این بازی ها در سخت ترین گروه با تیم های مراکش قهرمان این جام در سال ،۷۶ ساحل عاج قهرمان این جام در سال ۹۲ و نماینده آفریقا در جام جهانی ۲۰۰۶ و لیبی همگروه است.

تیم مصر بعد از این که از صعود به جام جهانی ۲۰۰۶ بازماند برای کسب پنجمین قهرمانی اش در این بازی ها برنامه گسترده ای را پشت سرگذاشته است. نکته جالب توجه این بازی ها این است که مصر در بازی های مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ نیز با تیم های ساحل عاج و لیبی همگروه بود و شناخت کافی از این دو تیم دارد.تیم مصر در رنکینگ جهانی در رتبه سی و دوم قرار دارد.حسن شهاتا سرمربی ۳۹ ساله مصر در دهه هفتاد عضو تیم ملی این کشور بود و در حال حاضر کانون توجه مصری هاست تا این تیم در خانه سرفراز باشد.در تیم مصر حسام حسن مهاجم ۳۹ ساله این تیم باسابقه حضور ۲۰ ساله در تیم ملی مصر یکی از ارکان اصلی این تیم است. مهارت گلزنی بالا و اراده او برای موفقیت در تیم باعث شده تا سایر هم تیمی های او نیز در طول بازی از او درس های زیادی بگیرند.حسام حسن تاکنون ۱۶۵ بازی برای تیم ملی مصر برگزار کرده است.اسکلت اصلی تیم مصر را باشگاه الاهلی تشکیل می دهد که بیشترین بازیکن را در تیم ملی دارد.تیم مصر ۴ بازیکن لژیونر دارد. عبدالظاهر المسقا مدافع این تیم در کونیا اسپور ترکیه عضویت دارد. حسنی عبدربو هافبک مصری ها عضو تیم استراسبورگ فرانسه می باشد. احمد حسن دیگر بازیکن خط میانی مصر در تیم بشیکتاش ترکیه عضویت دارد و شاخص ترین چهره این تیم به نام احمد میدو حسام به عنوان مهاجم در خط حمله در کنار حسام حسن زوج مخوف خط حمله این تیم را تشکیل می دهد. مصر تا پیش از حضور در این بازی ها با تیم های گابن، زیمبابوه و سنگال دیدارهای تدارکاتی نیز برگزار کرده است. شهاتا سرمربی مصر امیدوار است که با صعود از گروه خود تا فینال پیش رود، شاید اگر او نتواند مصر را در این بازی ها قهرمان کند از کار برکنار شود.

ساحل عاج تیمی با ۲۳ لژیونر دارای پتانسیل قهرمانی است. هنری میشل سرمربی فرانسوی این تیم گنجینه ای از بازیکنان گرانبها را در اختیار دارد. ۲۲ بازیکن لیست نهایی میشل در کشور های اروپایی بازی می کنند و تنها ژان ژاک تیزی دروازه بان این تیم عضو باشگاه تونسی اسپرانس است.ساحل عاج نه تنها مدعی قهرمانی در این جام است بلکه برای جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان نیز نقشه های زیادی را در سر می پروراند. در آستانه بزرگترین رویداد ورزشی در سال ۲۰۰۶ این بازیها می تواند برای هنری میشل بسیار حائز اهمیت باشد تا به عنوان یک پیش تورنمنت بیش از پیش یاران خود را در بوته آزمایش قرار دهد.

با توجه به قدرت تیم های مصر و ساحل عاج در این گروه به نظر می رسد فرصتی برای خودنمایی مراکش و لیبی باقی نماند.از این گروه دو تیم به مرحله یک چهارم نهایی صعود می کند که تیم اول گروه A با تیم دو گروه B دیدار می کند و تیم دوم گروه A با تیم اول گروه B پیکار خواهد کرد.

با توجه به حضور تیم های کامرون، آنگولا و توگو که در گروه B از جمله قدرت های بلامنازع هستند بازی ها این دو گروه در مرحله یک چهارم نهایی حساسیت بازی ها را به اوج خواهد رساند.

کامرون و ستاره های جذاب

کامرون تیم شگفتی ساز آفریقا در دهه هشتاد در حالی از رسیدن به جام جهانی ۲۰۰۶ بازماند که در صورت یک پیروزی خانگی جواز صعود را به دست می آورد، اما در حالی که در دیدار با ساحل عاج دو تیم با تساوی یک بر یک بازی را در دنبال می کردند در دقیقه ۹۴ کامرون صاحب یک ضربه پنالتی شد اما این ضربه به هدر رفت تا یک فاجعه بزرگ برای این تیم رخ بدهد. نکته جالب توجه این بود که در بازی رفت کامرون در ساحل عاج این تیم را شکست داده بود.هم اکنون با گذشت چندین ماه از این واقعه تلخ کامرون در آوردگاهی دیگر با ستاره تابناک خود ساموئل اتوئو به مصاف رقیبان خود در گروه B می رود.

کامرون در این گروه دو رقیب سرسخت دیگر به نام های آنگولا و توگو را در پیش رو دارد. دو نماینده آفریقا که به جام جهانی راه یافته اند و از جمله مدعیان صعود از گروه خود هستند. تیم کنگو نیز در این گروه شانسی برای صعود ندارد.در تیم توگو که برای اولین بار به جام جهانی صعود کرده استفان کیشی زحمات زیادی را برای این مجموعه به خرج داده تا این تیم به بزرگترین رویداد ورزشی سال راه یابد.

در این تیم چهره های شاخصی چون امانوئل آدبایور که به تازگی به آرسنال پیوسته، یان پائول آبالو دفاع میانی این تیم با تجربه ۶۱ بازی ملی که عضو تیم فرانسوی دونکرجو می باشد و کوزی آقاسا دروازه بان متز حضور دارند.البته در بین ۲۳ بازیکن که از سوی مربی این تیم به کمیته مسابقات ارسال شده است. ۲۰ بازیکن آن لژیونر هستند و در تیم های خارجی بازی می کنند.

آنگولا تیمی که در جام جهانی با تیم ملی ایران همگروه است با تمام قوا پا به این میدان گذاشته است.

این تیم پیش از حضور در این بازی ها در اسپانیا اردوی تدارکاتی دو هفته ای را برگزار کرده است. لوئیس دی الویرا در خط حمله بازیکنان ارزشمندی از جمله ماریتو عضو تیم الوحده امارات و مانتوراس عضو تیم بنفیکا و اندری تی تی بونجو عضو تیم دسته دومی کالرمونت فرانسه که برای تیمش تاکنون ۸ گل به ثمر رسانده را در اختیار دارد. این مهاجم ۲۵ ساله قدرت بالایی در بازی هوایی و ضربات سر قدرتمند دارد.

آنگولا در این بازی ها با سیستم ۲-۴-۴ بازی می کند. این تیم در آخرین بازی تدارکاتی اش به مصاف مراکش رفت و سپس به سوی مصر پرواز کرد. در بین ۲۳ بازیکن این تیم ۱۱ بازیکن لژیونر حضور دارد که در تیم های خارج از آنگولا بازی می کنند.

تونس و دفاع از عنوان قهرمانی

شهر زیبای اسکندریه مرکز استان اسکندریه میزبان بازی های گروه C است. تونس، زامبیا، آفریقای جنوبی و گینه ۴ تیم حاضر در این گروه هستند که با بررسی سابقه تیم ها می شود تقابل تونس و آفریقای جنوبی را دیدنی تر تصور کرد و جنگ قدرت قطعاً بین این تیم خواهد بود.تونس با روژلمه فرانسوی به جام جهانی صعود کرد تا نشان دهد باز هم قدرت گذشته خود را بازیافته و به خودباوری رسیده است.

این تیم حالا باید افتخارات خود را با قهرمانی در جام ملت های آفریقا تکمیل کند.این کشور در دوره پیش میزبان رقابت ها بود و با قهرمانی در این جام برای اولین بار به این مهم نائل شد.

غنا و قهرمانی پنجم

در گروه D نیز نیجریه غنا، زیمبابوه و سنگال حضور دارند که به نظر می رسد نیجریه و سنگال از بخت بیشتری برای صعود برخوردار هستند. تیم شگفتی ساز نیجریه در دهه های گذشته، هنوز متکی به ستارگان پرشورش در اروپاست.نوانکوکانو، ویلسون اورما، اوبافمی مارتینز، جوزپه یابو و... از جمله این ستارگان هستند. نیجریه پیش از شروع این بازی ها در تورنمنتی در پرتغال حضور پیدا کرد تا به شرایط آرمانی نزدیکتر شود.نیجریه تاکنون دو بار در سالهای ۹۴ و ۸۰ در این بازی ها به مقام قهرمانی رسیده است.

بعد از نیجریه در این گروه غنا با ۴ عنوان قهرمانی از جمله مدعیان صعود به شمار می رود.

قهرمانان ادوار گذشته

۱۹۵۷- مصر

۱۹۵۹- مصر

۱۹۶۲- اتیوپی

۱۹۶۳ _ غنا

۱۹۶۵- غنا

۱۹۶۸- جمهوری دموکراتیک کنگو

۱۹۷۰- سودان

۱۹۷۲- کنگو

۱۹۷۴- جمهوری دموکراتیک کنگو

۱۹۷۶- مراکش

۱۹۷۸- غنا

۱۹۸۰- نیجریه

۱۹۸۲- غنا

۱۹۸۴- کامرون

۱۹۸۶- مصر

۱۹۸۸- کامرون

۱۹۹۰- الجزایر

۱۹۹۲- سنگال

۱۹۹۴- نیجریه

۱۹۹۶- آفریقای جنوبی

۱۹۹۸- مصر

۲۰۰۰- کامرون

۲۰۰۲-کامرون

۲۰۰۴- تونس

حسن حیدری



همچنین مشاهده کنید