پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

۱۰ شروع رؤیایی


۱۰ شروع رؤیایی

لیورپول ۱ بارنزلی ۲ آنفیلد ۱۶ فوریه ۲۰۰۸ آنفیلد, جو سنگین و حمایت همه جانبه هواداران لیورپول لرزه بر اندام هر دروازه بانی می اندازد چه برسد که آن دروازه بان نخستین بار حضور درترکیب اصلی تیمش را تجربه کند و تاکنون در رقابت مهمی همچون جام حذفی انگلستان شرکت نکرده باشد

عملکرد درخشان و تحسین برانگیز «لوکه استیل» دروازه بان تیم بارنزلی در دیدار مقابل لیورپول در چهارچوب رقابت های جام حذفی انگلستان که به شکست سرخپوشان منتهی گردید، تحسین و تمجید همگان را از این دروازه بان جوان به دنبال داشت. او که برای اولین بار بود که در سنگر بارنزلی قرار می گرفت، نخستین حضور خود را در ترکیب اصلی تیمش در دیدار مقابل تیمی پرافتخار و قدرتمند همچون لیورپول تجربه می کرد و از آن دشوارتر این بود که او باید در فشار و جو سنگین ورزشگاه آنفیلد و هواداران متعصب لیورپول از دروازه اش محافظت می کرد. برخلاف تصور همگان او نه تنها دچار ضعف نشد بلکه با شجاعتی مثال زدنی از دروازه بارنزلی محافظت کرد تا این تیم در عین ناباوری، لیورپول مدعی را ناکام گذاشته و یکی از شگفتی های این فصل انگلستان را رقم بزند. به دنبال درخشش لوکه استیل در اولین دیدار خود درون دروازه بارنزلی، یوفا فرصت را مغتنم شمرد و به بررسی بازیکنانی که در اولین حضور خود در تیم هایشان عملکرد درخشانی بر جای گذاشته و باعث جلب توجه همگان شده اند، پرداخته است.

۱) لوکه استیل

(لیورپول ۱- بارنزلی ۲) آنفیلد ۱۶ فوریه ۲۰۰۸ آنفیلد، جو سنگین و حمایت همه جانبه هواداران لیورپول لرزه بر اندام هر دروازه بانی می اندازد چه برسد که آن دروازه بان نخستین بار حضور درترکیب اصلی تیمش را تجربه کند و تاکنون در رقابت مهمی همچون جام حذفی انگلستان شرکت نکرده باشد. لوکه استیل که تنها ۲ روز قبل از دیدار با لیورپول در تمرینات تیمش تصور می کرد همتیمی هایش مقابل لک لک های پرافتخار قدرتمند نتیجه را با شکست سنگینی واگذار کنند، اکنون به قهرمان بارنزلی تبدیل شده است. او با مهار توپ های حریف یکی پس از دیگری باعث شد این تیم دسته دومی به مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی انگلستان صعود کند و مهمتر از آن لیورپول را در آنفیلد با نتیجه ۲ بر یک شکست دهد. این دیدار حکم یک شروع رؤیایی برای این دروازه بان داشت.

۲) دیتر مولر

(یوگسلاوی ۲- آلمان غربی ۴) ورزشگاه کرونا بلگراد ۱۷ ژوئن ۱۹۷۶ قریب به یک ساعت از جریان دیدار ۲ تیم یوگسلاوی و آلمان غربی در چهارچوب رقابت های جام ملت های اروپا در سال ۱۹۷۶ می گذشت. سفیدپوشان آلمان به سختی درصدد جبران شکست ۲ بر یک مقابل حریف کروات خود بودند. هر ثانیه ای که سپری می شد، آلمان را یک قدم به حذف در مرحله نیمه نهایی نزدیک تر می کرد اما سرنوشت بر شکست سفیدپوشان رقم نخورده بود. هلموت شون که دیگر امیدی به درخشش بازیکنان باتجربه اش نداشت، دیتر مولر جوان را برای نخستین بار راهی میدان کرد تا شاید او بتواند دست به معجزه ای زده و آلمان را از شکست برهاند. مولر نیز جواب اعتماد سرمربی خود را داد و تنها ۳ دقیقه پس از ورودش به زمین، گل تساوی و حکم نجات سفیدپوشان را به ارمغان آورد اما درخشش مولر تنها به اینجا ختم نشد. پس از تساوی ۲ تیم، بازی به وقت های اضافه کشیده شد و در آنجا بود که مولر جوان با به ثمر رساندن ۲ گل دیگر، علاوه بر رساندن آلمان به مرحله نیمه نهایی مقابل چکسلواکی توانست در نخستین حضور در تیم ملی کشورش هت تریکی به یادماندنی ثبت کند و خود را به عنوان پدیده نوظهور سفیدپوشان معرفی نماید.

۳) وین رونی

(منچستریونایتد ۶- فنرباغچه ۲) اولدترافورد، لیگ قهرمانان اروپا سپتامبر ۲۰۰۴ پس از مصدومیت وین رونی در تیم ملی انگلستان، هواداران منچستریونایتد که به خوبی به هنر و استعداد مهره جوان و تازه خود واقف شده بودند، چشم انتظار ورود او به میدان و قرار گرفتن در ترکیب تیم برای نخستین بار در قالب پیراهن شیاطین سرخ بودند. مصدومیت و غیبت رونی او را برای مدت ها از حضور در تمرینات سرخپوشان بازداشت اما تقدیر او این طور رقم خورده بود که نخستین تجربه خود در جمع شاگردان سرآلکس فرگوسن را در معتبرترین لیگ باشگاهی اروپا یعنی لیگ قهرمانان اروپا، آن هم مقابل حریف سرسختی مانند فنرباغچه ترکیه کسب کند. رونی ۱۸ ساله در این دیدار یک تنه حریف ترکیه ای را نابود کرد و علاوه بر ثبت هت تریکی رؤیایی، سهم بسزایی در به ثمر رسیدن ۳ گل دیگر داشت. او با درخشش در این دیدار ثابت کرد چرا سرآلکس فرگوسن برای جذب او از اورتون آنقدر مصمم بود و در نهایت با مبلغ هنگفت ۳۰ میلیون یورو او را از آبی پوشان مرسی ساید به جمع قرمزپوشان منچستر آورد.

۴) آلن شیرر

(ساوتهمپتون ۴- آرسنال ۲) ورزشگاه دل، ۹ آوریل ۱۹۸۸وین رونی که پیش تر به هنرنمایی او در منچستریونایتد اشاره کردیم، در واقع پا در پای یکی دیگر از مهاجمان اسطوره ای انگلستان که او نیز ۱۶ سال پیش در نخستین حضور در تیم خود موفق به ثبت هت تریک شد، می گذاشت. او کسی نبود جز آلن شیرر که بعدها بازوبند کاپیتانی تیم ملی انگلستان و نیوکاسل را بر بازو بست.

نخستین حضور شیرر برای ساوتهمپتون در دیدار مقابل چلسی رقم خورد تا او به عنوان یک بازیکن تعویضی تنها برای دقایق اندکی راهی میدان شود اما او یک ماه بعد در نخستین باری که در ترکیب ثابت تیم قرار گرفت، دیدار مقابل آرسنال، تیم قدرتمند لندن را تجربه می کرد. در آن دیدار که شیرر تنها ۱۷ سال و ۲۴۰ روز بیشتر نداشت با باز کردن دروازه توپچی های لندن توانست نام خود را به عنوان جوانترین گلزن لیگ برتر انگلستان به ثبت برساند اما گلزنی تنها افتخار این بازیکن جوان نبود چرا که توانست در ادامه دیدار با به ثمر رساندن ۲ گل دیگر و رقم زدن شکستی سنگین برای قرمزپوشان لندن، خود را به عنوان جوانترین بازیکن لیگ برتر انگلستان که دست به هت تریک می زد، معرفی کند و رکوردی که «جیمی گریوز» ۳۰ سال پیش از آن بر جای گذاشته بود را بشکند.

۵) میشل پلاتینی

(فرانسه ۲- چکسلواکی ۲) ورزشگاه پارک دوپرنس پاریس ۲۷ مارس ۱۹۷۶ در میان ریموند کوپا، میشل پلاتینی و زین الدین زیدان که از آنها به عنوان ستاره ها و نوابغ فوتبال فرانسه یاد می شود، ۲ اسطوره موفق شدند در نخستین دیدار برای تیم ملی فرانسه دست به گلزنی بزنند. یکی از آنها میشل پلاتینی بود که تنها با داشتن ۲۰ سال توانست نخستین گل از رکورد ۴۱ گله خود را برای خروس های آبی به ثبت برساند. پلاتینی طی دیدار با چکسلواکی با نواختن شوتی از راه دور توانست تیم ملی کشورش را از شکست رهایی داده و نتیجه ۲ بر ۲ را برای ۲ تیم رقم بزند. دیگر بازیکنی که او نیز در نخستین حضور برای تیم ملی فرانسه موفق به گلزنی شد، «زین الدین زیدان» ستاره فرانسوی یوونتوس و بعدها رئال مادرید بود. نکته جالب اینجا است که زیدان نیز نخستین حضور در تیم ملی فرانسه را در دیدار مقابل چکسلواکی تجربه کرد اما نکته جالب تر این بود که زیدان نیز با ایفای همان نقشی که پلاتینی ۱۸ سال قبل در بوردو انجام داده بود، توانست با به ثمر رساندن ۲ گل، شکست ۲ بر صفر خروس های آبی را با تساوی ۲ بر ۲ عوض کند. زیدان ۲ بار در دقایق ۸۵ و ۸۷ دیدار دست به گلزنی زد تا فرانسه بازنده میدان نباشد اما کوپا دیگر نابغه فوتبال فرانسه که ۴۵ حضور در تیم ملی کشورش را تجربه کرده، هنوز در حسرت ثبت سومین گل خود برای خروس های آبی بسر می برد.

۶) بیل نیکولسن

(انگلستان ۵- پرتغال ۲) ورزشگاه گودیسون پارک لیورپول، ۱۹ می ۱۹۵۱ تنها ۱۹ ثانیه فرصت لازم بود تا نیکولسن جوان که نخستین حضور در ترکیب تیم ملی انگلستان را تجربه می کرد، دست به گلزنی بزند و شیرهای سپید را از حریف پیش بیندازد. این گل سریعترین گلی بود که یک بازیکن انگلیسی در اولین حضور خود در ترکیب تیم ملی این کشور به ثمر می رساند. نیکولسن به عنوان بازیکنی که در اولین حضور در ترکیب تیم خود موفق به ثبت سریعترین گل تاریخ انگلستان شد، شناخته می شود. بازگشت بیلی رایت از بند مصدومیت به آن معنا بود که نیکولسن که بعدها در سمت سرمربی تاتنهام توانست ۲ بار سفیدپوشان را به عنوان قهرمانی لیگ انگلستان برساند، دیگر هرگز نخواهد توانست برای شیرهای سپید هنرنمایی کند.

۷) پاتو

(میلان ۵- ناپولی ۲) ورزشگاه سن سیرو میلان، ۱۳ ژانویه ۲۰۰۸ پاتو ستاره جوان میلان بازیکنی بود که هیچ گاه از انتظار طولانی مدت برای حضور در ترکیب قرمز و مشکی پوشان خسته و بی حوصله نشد. این مهاجم ۱۸ ساله برزیلی قبل از آنکه با کنترل توپ زیبای خود در نخستین حضور برای میلان بتواند دروازه ناپولی را بگشاید، بارها و بارها خط دفاعی حریف را آزرد و سرانجام موفق به ثبت گل در اولین حضور در ترکیب اصلی آنچلوتی شد. کمتر از یک ماه بعد همتیمی این پدیده ۱۸ ساله یعنی آلبرتو پالوچی رکورد بهتری را به ثبت رساند.

او تنها ۱۸ ثانیه پس از ورودش به میدان که حکم نخستین حضور در ترکیب قرمز و مشکی پوشان در سری A را داشت، توانست در دیدار مقابل سیه نا دروازه حریف را باز کند. پالوچی همچنین در اولین حضور رسمی اش برای میلان در دیدار مقابل کاتانیا در چهارچوب جام حذفی ایتالیا در ۲۰ نوامبر نیز پای خود را به گلزنی گشوده بود. به هر حال میلان تیمی است که به کهنسال بودن بازیکنانش معروف است اما این طور که به نظر می رسد آینده درخشانی در انتظار این تیم است.

۸) اوزه بیو

(بنفیکا ۴- بلننزه صفر) ورزشگاه استادیو دالوز لیسبون، ۸ ژوئن ۱۹۶۱ ۴۷ سال پیش یکی دیگر از اسطوره های دنیای فوتبال به نام اوزه بیو توانست در نخستین حضور خود برای تیمش دست به گلزنی زده و نام خود را به عنوان پدیده جدید فوتبال اروپا ثبت کند. بنفیکا که (باشگاهی که اوزه بیو به همراه آن به شهرت رسید) ستاره خود را در زادگاهش یعنی موزامبیک شناسایی کرد و به استعداد سرشار او در باشگاه اسپورتینگ ده لوزنکوی کشور پی برده بود، تصمیم گرفت او را به طور کاملاً محرمانه و از ترس آنکه مبادا حریف دیرینه یعنی اسپورتینگ لیسبون وی را با مبلغی بالاتر وسوسه کند به پرتغال آورد و به ترکیب خود افزود چرا که اسپورتینگ لیسبون نیز به هوش و نبوغ اوزه بیوی جوان پی برده و تمایل خود را برای جذب وی نشان داده بود. به هر حال اوزه بیو به جمع سرخپوشان پیوست تا با شروعی رویارویی در نخستین حضور رسمی خود در این باشگاه، در دیدار مقابل بلننزه دیگر تیم شهر لیسبون دست به گلزنی زده و در جشنواره ۴ گله تیم خود سهیم باشد.

۹) جیان لوئیجی بوفون

(پارما صفر- میلان صفر) ورزشگاه تاردینی پارما، ۱۹ نوامبر ۱۹۹۵ هر بیننده ای که تساوی بدون گل ۲ تیم میلان و پارما در نوامبر ۱۹۹۵ را تماشا کرده باشد، بدون شک به این موضوع که سنگربانی شجاع و ماهر درون دروازه آبی و زردپوشان قرار دارد، پی برده است. ۲ مهار عالی از روی ضربات روبرتو باجو و مارکو سیمونه، بوفون را به پدیده جدید دروازه بانی ایتالیا و دینو زوفی دیگر تبدیل می کرد. وجود اعتماد به نفس و اطمینان خاطری مثال زدنی از یک دروازه بان ۱۷ ساله جای تعجب داشت. خود بوفون در این مورد گفت: «به یاد دارم تیم قبل از آغاز بازی بدون من عکس دسته جمعی انداخت. تا قبل از آن عضو باشگاه جوانان پارما بودم و در آنجا متداول نبود که قبل از شروع برای عکس دسته جمعی گرفته شود، به همین دلیل زمانی که پای به تیم بزرگسالان گذاشتم، هنگامی که تیم در حال انداختن عکس بود، من روی خط دروازه ایستاده بودم. هنوز آن عکس که به یادآورنده نخستین حضور من در دیداری رسمی بود را نگه داشته ام، گرچه در آن حضور ندارم.»

۱۰) پدرو پائولتا

(نانت صفر- بوردو ۵) ورزشگاه بوژور، ۶ سپتامبر ۲۰۰۰ به دلیل محبوبیت نه چندان لیگ فرانسه، پدرو پائولتا در نخستین حضور حرفه ای خود برای بوردو توانست آنچنان که باید و شاید خود را به عنوان بازیکن مطرح و بزرگی در سطح اروپا معرفی کند. این مهاجم متولد اهل آزورس در حالی که برای نخستین بار در ترکیب بوردو قرار می گرفت، پس از ۶۳ دقیقه گل اول تیم و نخستین گل خود را به ثبت رساند.وی در ادامه با به ثمر رساندن ۲ گل دیگر توانست شروع رؤیایی خود با بوردو را تکمیل کرده و سهم فراوانی در شکست سنگین و ۵ بر صفر نانتس در خانه خود داشته باشد.



همچنین مشاهده کنید