پنجشنبه, ۳۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 18 April, 2024
مجله ویستا

آفت در دهان


آفت در دهان

آفت ، زخم کم‌عمق و دردناکی است که به رنگ سفید یا زرد کهربایی با حاشیه قرمز در محیط دهان رخ می‌دهد. این زخم‌ها در اشکال گرد یا بیضی و با اندازه‌های متفاوت و به صورت منفرد یا گروهی …

آفت ، زخم کم‌عمق و دردناکی است که به رنگ سفید یا زرد کهربایی با حاشیه قرمز در محیط دهان رخ می‌دهد. این زخم‌ها در اشکال گرد یا بیضی و با اندازه‌های متفاوت و به صورت منفرد یا گروهی بروز می‌کنند. این زخم‌ها شایع‌ترین زخم‌های دهانی بوده و میزان شیوع آن در خانم‌ها زیادتر است.

انواع آفت

کوچک:

این زخم‌ها رایج‌ترین نوع بوده و قطر کمتر از ۱۰ میلی‌متر دارند. این زخم‌ها به صورت تکی یا گروهی بوده و ممکن است تا ۵ زخم هم بروز نماید. درد در این نوع آفت به مراتب کمتر از انواع دیگر است.

زخم‌های عمده‌تر:

قطر این زخم‌ها در حد بالاتر از ۱۰ میلی‌متر است. ممکن است دوره بهبود در حد ۲ هفته تا چند ماه باشد. با بهبود این زخم‌ها جای این زخم‌ها در محل باقی می ماند.این زخم‌ها بشدت دردناک هستند و هنگام غذا خوردن مشکلات بیشتری ایجاد می‌کنند.

مشابه تب‌خال:

در این زخم که نوع نادرتر است سطح ظاهری آفت به صورت نقطه نقطه است و نمای آن مشابه مراحل اولیه تب‌خال است.

چه عواملی باعث ایجاد آفت می‌شوند

علت ایجاد آفت کاملا شناخته نشده است. برخی از مهم‌ترین عواملی که در ایجاد آفت نقش داشته‌اند عبارتند از: ژنتیک، استرس، نگرانی، آلرژی به غذای خاص، کم بودن میزان آهن خون، ویتامین ب۱۲ یا فولیک اسید، تغییرات هورمونی در خانم‌ها، تحریکات محیطی مثل مسواک زدن سخت یا تحریک ناشی از درمان‌های دندانپزشکی و استفاده از برخی داروها. در برخی انواع آفت، بعضی باکتری‌ها و ویروس‌ها در ایجاد آن نقش دارند.

توصیه‌ها

- از مصرف غذاهای تند، اسیدی و شور خودداری کرده، در صورت صلاحدید پزشک از مکمل‌های حاوی ویتامین یا آهن استفاده کنید.

- در برخی افراد تغییر خمیر دندان به خمیر دندان فاقد سدیم لوریل سولفات در کاهش بروز آفت کمک‌کننده بوده است.

- برای مصرف نوشیدنی‌ها از یک نی استفاده کنید تا میزان تماس مواد محرک با آفت کم شود.

- از یک مسواک نرم استفاده کنید و در صورتی که بخشی از درمان‌های دندانپزشکی باعث آزردگی شما می‌شود برای رفع آن به دندانپزشک مراجعه کنید.

- اگر دارویی مصرف می‌کنید که به نظرتان در ایجاد آفت نقش دارد برای تغییر آن با پزشک مشورت کنید.

- بعضی از داروها نیز در کاهش مشکلات کمک می‌کنند. این داروها عبارتند از: بی‌حس‌کننده‌ها، استروئیدها، قرص‌های حاوی روی، دهانشویه‌های ضدباکتری، آب اکسیژنه، شیر حاوی منیزیم و آفتا سل، اورابیس و... این داروها با توجه به نوع ضایعه توسط دندانپزشک تجویز می‌شوند.

دکتر محمد‌امین نریمانی

متخصص ارتودنسی



همچنین مشاهده کنید