جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به ۴۸ مدال کسب شده در دوحه


نگاهی به ۴۸ مدال کسب شده در دوحه

مدال های کسب شده کاروان ورزشی ایران با آنچه مسوولان کمیته ملی المپیک قبل از شروع بازی های آسیایی برای این کاروان ۲۴۳ نفره پیش بینی کرده بودند تقریباً یکسان درآمد

مدال های کسب شده کاروان ورزشی ایران با آنچه مسوولان کمیته ملی المپیک قبل از شروع بازی های آسیایی برای این کاروان ۲۴۳ نفره پیش بینی کرده بودند تقریباً یکسان درآمد. البته این مساله بیش از آنکه نشان دهنده قدرت پیشگویی مسوولان ما باشد مشخص می کند که در ورزش ایران در این سال ها اتفاق خاصی رخ نداده.

رشته هایی که قرار است مدال بگیرند مدال هایشان را کسب می کنند و به دیگر رشته ها مثل دوره های گذشته امیدی نیست. در دوحه هم داستان تکرار شد. کاراته، کشتی، جودو، وزنه برداری، تکواندو و حتی ووشو مثل همیشه انتظارات را برآورده کردند و در آن سو در رشته های دیگر جهش قابل ملاحظه یی دیده نشد. در واقع از نظر کسب مدال وضعیت اکثر رشته ها مثل چهار سال پیش بود و پسرفت و پیشرفت شامل حال معدود رشته هایی شده است.

● رزمی ها مثل همیشه

تعداد و رنگ مدال های رشته های کاراته، جودو، تکواندو و ووشو شباهت بسیار زیادی به مدال های کسب شده این رشته ها در چهار سال قبل دارد. کاراته مثل بوسان فوق العاده بود. تکواندو کمی بهتر عمل کرد. جودو کمی پسرفت داشت و وضعیت ووشو هم بدین گونه بود که تعداد مدال یکی بیشتر شده اما از مدال طلا خبری نیست.

در مجموع در این رشته های رزمی شرایط مثل گذشته است و ایران همچنان در این رشته ها قدرتمندانه کار می کند و مدال های پرشماری به دست می آورد. به هر حال حفظ کردن وضعیت کاراته و تکواندو در اوج نشان دهنده عملکرد مطلوب این دو فدراسیون است. در ۸ سال پیش هم رشته های رزمی مدال های خوبی برای ایران کسب کردند و حتی در سال ۹۴ هم این رشته ها سهم قابل ملاحظه یی در مدال های کسب شده ایران در بازی های آسیایی داشتند. برای نمونه محمود میران چهار دوره است در بازی های آسیایی شرکت می کند که هر دوره هم مدال گرفته است و نباید تصور کرد موفقیت این رشته ها یک اتفاق نادر در ورزش ایران بوده و یک شگفتی بزرگ رخ داده است.

● آنهایی که بهتر بودند

در میان ۲۵ رشته اعزامی به دوحه پیشرفت رشته کشتی از بقیه رشته ها چشمگیرتر بوده، البته این رشته از نظر کمیت مثل همان چهار سال پیش عمل کرد، اما از نظر کیفیت فوق العاده ظاهر شد. کشتی ایران در بوسان بسیار ضعیف عمل کرده بود، این در حالی است که این ورزش سنتی در بانکوک و ادوار گذشته همواره مثل همین دوحه پرافتخارترین رشته ورزشی ما بود. به عنوان مثال در سال ۱۹۹۸ و در سیزدهمین دوره بازی های آسیایی تیم کشتی آزاد ۴ طلا و یک نقره و یک برنز کسب کرد ولی در بوسان کشتی به ضعیف ترین نتایج تاریخ خود رسید. با این حال اگر نتایج این دوره را با بانکوک هم مقایسه کنیم باز هم نمی توان پیشرفت کشتی را نادیده گرفت. فراموش نکنیم که در دهه قبل تعداد اوزان بیشتر بوده و کشورهای استقلال یافته شوروی به قدرتمندی امروز نبودند.

در واقع کشتی یکی از رشته هایی بود که پیشرفتش کاملاً به چشم می آمد. در فرنگی هم که جهش ایران خیره کننده است. دوچرخه سواری، هندبال و بوکس هم بهتر از قبل ظاهر شدند، کسب چهار مدال از دوچرخه سواری نشان می دهد این رشته از نظر تعداد مدال بهتر از دوره های قبل کار کرده، هندبال نیز توانست اولین مدال خود در تاریخ بازی های آسیایی را به گردن بیاویزد. باید به شطرنج هم اشاره کرد که در اولین حضورش در بازی های آسیایی به یک برنز رسید که نتیجه ارزشمندی است.

اما نتایج هیچ کدام از این رشته ها به گونه یی نبود که بتوانند باعث صعود ایران در جدول رده بندی شوند و بازگشت به رتبه ششم را باید مدیون همان طلاهای کشتی دانست. ایران در بوسان دهم شد و به بدترین نتیجه خود در تاریخ بازی های آسیایی دست پیدا کرد اما در دوحه مکان ششم را به خود اختصاص دادیم و این صعود چهار پله یی به همان بازگشت کشتی مان به شرایط همیشگی برمی گردد والا نباید تصور کرد که مجموعه ورزش ایران در این چهار سال پیشرفت قابل ملاحظه یی در تمامی رشته ها داشته، دیگر رشته موفق حاضر در دوحه بوکس است. این رشته در بوسان غایب بود اما در این دوره نشان داد می توان مثل ادوار گذشته روی مدال های این رشته حساب باز کرد. در واقع در این رشته هم اتفاق عجیبی به وقوع نپیوست. بوکس در ۱۹۹۴ و ۱۹۹۸ هم برای ما مدال آورد

● آنهایی که تکان نخورده اند

درست است که نتایج کلی کاروان اعزامی قابل قبول و راضی کننده است اما نباید مدال های پرتعداد کاراته، کشتی، تکواندو و جودو ما را از نقطه ضعف بزرگ ورزش مان که همان پیشرفت نکردن در رشته هایی مثل دوومیدانی، شنا، قایقرانی و... است غافل کند. تعداد مدال های دوومیدانی مثل همیشه همان یکی، دوتاست و کار خوبی که در این چندساله در این رشته انجام شده بود در دوحه دیده نشد. البته نباید فراموش کرد که دوومیدانی ایران پس از ۳۲ سال رنگ طلای بازی های آسیایی را دید اما انتظار می رفت که این رشته در دوحه ۳ یا ۴ مدال بگیرد.

همین تک مدال ها نشان می دهد که رشته هایی مثل شمشیربازی، دوومیدانی و قایقرانی پتانسیل کسب مدال را دارند اما هرگز به آن مرز باروری نمی رسند. یا باید به رشته های کاملاً ناموفقی مثل تیراندازی، سپک تاکرا، پرورش اندام اشاره کرد.

مطمئناً کسی از ژیمناستیک ایران انتظار مدال ندارد اما معلوم نیست چرا ورزشی مثل پرورش اندام که با ادعای کسب دو مدال طلا وارد مسابقات شد یک برنز هم نگرفت و یا سپک تاکرا که مدعی است رتبه جهانی دارد در آسیا به تمامی حریفانش باخت. در واقع این رشته ها همان رشته هایی هستند که ما تصور می کنیم در آنها پیشرفت کرده ایم، اما هیچ نکته مثبتی دیده نمی شود. شاید کمیته ملی المپیک هم نمی دانست نتایج رشته یی مثل سپک تاکرا این گونه ضعیف خواهد بود والا با اعزام آنها موافقت نمی کرد.

اگر نگاهی به مدال های پنج کشور برتر قاره بیندازیم متوجه می شویم این کشورها به چه میزان از رشته هایی مثل دوومیدانی، شنا، تیراندازی، قایقرانی، شمشیربازی، دوچرخه سواری و ژیمناستیک مدال می آورند. اما گویا قرار نیست در ایران پیشرفت قابل ملاحظه یی در این رشته ها به وجود بیاید و همیشه ضعف این رشته ها زیر سایه مدال های کشتی و رشته های رزمی پنهان می ماند. دوچرخه سواری و دوومیدانی نشان دادند که می توان روی رشته ها کار کرد و نتایجی هم گرفت اما معلوم نیست که برای انجام این فرآیند به چند سال زمان نیاز است و بالاخره در کدام دوره بازی های آسیایی، ایران در این رشته ها هم خودی نشان می دهد.

● ورزش های تیمی

در بوسان، ایران در فوتبال طلا گرفت و در والیبال به نقره رسید. در دوحه کیفیت مدال ها به خوبی دوحه نبود، اما به هرحال ایران در رشته تیمی هندبال، بسکتبال و فوتبال به برنز رسید تا مشخص شود که روی مدال های این رشته های تیمی هم می توان حساب کرد. شرایط واترپلو و والیبال ایران هم در سطحی است که احتمال کسب مدال در این رشته ها وجود دارد.

به هرحال کسب برنز توسط هندبال و بسکتبال یک موفقیت بزرگ برای این رشته ها محسوب می شود و در آن سو همه از فوتبال انتظار طلا داشتند و این رشته و والیبال را باید تیم های ناموفق ایران در دوحه دانست. به هر ترتیب به نظر می رسد در سال ۲۰۱۰ هم می توان روی مدال آوری این پنج رشته تیمی حساب باز کرد اما هرگز نباید برای هیچ کدام یک طلای تضمین شده را کنار گذاشت حتی برای فوتبال که با امید بسیار زیادی پای به این رقابت ها می گذارد. به هر حال بازی های دوحه نشان داد که هندبال و بسکتبال ایران به خوبی پیشرفت کرده اند.

● ورزش بانوان

عملکرد ورزشکاران زن ایرانی در دوحه تقریباً مثل چهار سال قبل بود. آنها دو برنز کسب کردند. چهار سال پیش ایران یک برنز در تکواندو به دست آورد و در یکی از ماده های تیراندازی در بین سه تیم سوم شد و روی سکو رفت.

به هرحال این بار از آن مدال مفتی دومی خبری نبود و کسب دو برنز توسط تکواندوکاران نشان می دهد اگر قرار باشد بانوان ایرانی در بازی های آسیایی مدال طلا بگیرند در همین تکواندو به دست می آید. سال ها است که تیراندازان ایرانی در مسابقات آسیایی و المپیک شرکت می کنند اما نتایج آن نشان می دهد که بعید است حالا حالاها بتوانند مدالی بگیرند. نتایج خوب آتوسا پورکاشیان را هم نباید نادیده گرفت.

او یکی از اعضای تیم شطرنج ایران بود که توانست در مسابقات تیمی به مدال برنز برسد. او در انفرادی هم چهارم شد. پورکاشیان شطرنج را هم به رشته هایی اضافه کرد که بانوان و ورزشکاران ایرانی در آن شانس کسب مدال دارند. و الا در رشته هایی مثل بدمینتون، سوارکاری و دو و میدانی که دختران ایرانی در دوحه حاضر بودند فاصله با کسب مدال بسیار زیاد است. در قایقرانی هم کمی به سکو نزدیک هستیم. در میان تیم های برتر آسیا، ایران تنها تیمی است که در قسمت بانوان حتی یک طلا هم نگرفته و معلوم نیست این طلسم کی می خواهد شکسته شود.

در میان این ۴۸ مدالی که ورزشکاران ایرانی در دوحه کسب کردند هیچ کدام از آنها تعجب برانگیز نبود. شاید تنها برنز شطرنج برای مسوولان غیرمنتظره بود. هرگز دیده نشد یکی از ورزشکاران رشته های غیررزمی و مبارزه یی بیاید و شگفتی ساز ظاهر شود و مدال کسب کند. احسان حدادی که از قبل هم شانس اول رقابت ها بود و یا مدال های دوچرخه سواری به هیچ وجه غیرمنتظره محسوب نمی شود. معلوم نیست رکود اکثر رشته ها تا کی می خواهد ادامه داشته باشد و تا چه زمانی ورزش ایران می تواند خود را پشت طلاهای کشتی و کاراته پنهان کند.

● مدال های کسب شده در بوسان ۲۰۰۲

▪ جودو یک طلا، یک نقره و ۳ برنز

▪ وزنه برداری یک طلا، ۳ نقره، ۳ برنز

▪ تکواندو یک طلا، یک نقره، ۲ برنز

▪ دوومیدانی یک نقره

▪ ووشو یک طلا، یک نقره

▪ کشتی آزاد یک طلا، ۲ نقره و ۲ برنز

▪ کشتی فرنگی ۳ برنز

▪ کاراته ۲ طلا، ۳ نقره

▪ دوچرخه سواری یک نقره

▪ والیبال یک نقره

▪ فوتبال یک طلا

▪ ورزش بانوان ۲ برنز

● مدال های کسب شده در دوحه ۲۰۰۶

▪ جودو ۳ نقره، یک برنز

▪ وزنه برداری یک طلا

▪ تکواندو یک طلا، ۲ نقره، ۳ برنز

▪ دوومیدانی یک طلا، یک برنز

▪ ووشو یک نقره، ۲ برنز

▪ کشتی آزاد ۴ طلا، یک نقره

▪ کشتی فرنگی ۴ نقره، یک برنز

▪ کاراته ۳ طلا، ۲ برنز

▪ دوچرخه سواری ۳ نقره و یک برنز

▪ فوتبال یک برنز

▪ شمشیربازی ۲ برنز

▪ هندبال یک برنز

▪ شطرنج یک برنز

▪ بوکس یک طلا، ۳ برنز

▪ قایقرانی یک نقره

▪ بسکتبال یک برنز

▪ ورزش بانوان ۲ برنز

مهدی زعیم زاده



همچنین مشاهده کنید