شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

ضرورت آموزش نحوه شیردهی


ضرورت آموزش نحوه شیردهی

لازم است که در بیمارستان و در بدو تولد به مادر نشان بدهید چگونه نوزاد را با شیر مادر تغذیه کند و چگونه آن را ادامه بدهد، حتی اگر مادر و نوزاد از هم جدا باشند.
هدف از این آموزش آن …

لازم است که در بیمارستان و در بدو تولد به مادر نشان بدهید چگونه نوزاد را با شیر مادر تغذیه کند و چگونه آن را ادامه بدهد، حتی اگر مادر و نوزاد از هم جدا باشند.

هدف از این آموزش آن است که کارکنان اطمینان حاصل کنند در طول مدتی که مادر و نوزاد در بیمارستان اقامت دارند یک وعده تغذیه با شیر مادر ارزیابی، بررسی و حمایت شود. باید تمام مادران طی ۶ ساعت اول پس از زایمان و همچنین در طول مدت اقامت در بیمارستان جهت تغذیه نوزاد با شیر مادر کمک مضاعف دریافت کنند. کارکنان بهداشتی باید به صورت مرتب آسایش و راحتی مادر و نوزاد و همچنین موثر بودن تغذیه با شیر مادر را ارزیابی کرده و در صورت لزوم تغییراتی را در این رابطه توصیه کنند. در آموزش‌ها باید به تغذیه شیرخوار بر اساس علایم گرسنگی نوزاد و همچنین روش‌های دوشیدن شیر مادر توجه شود.

آموزش نحوه در آغوش کشیدن نوزاد برای شیردهی مساله مهمی است. نحوه درآغوش گرفتن برای شیردادن، یعنی مادر چطور فرزندش را بغل کند تا قادر باشد پستان را خوب بگیرد. چنانچه شیرخوار پستان را درست نگیرد، شما می‌توانید مادر را کمک کرده و وضعیت شیرخوار را اصلاح کنید. چنانچه شیرخوار، پستان را خوب گرفته باشد و موثر بمکد، مداخله نکنید. به مادر بگویید به چه نکات اساسی توجه دارید تا در او اعتمادبه‌نفس ایجاد شده و خود بتواند شیردهی را ارزیابی کند.

وضعیت‌های مختلفی برای شیردهی وجود دارد. مثلا مادر روی زمین (کف اتاق) یا روی صندلی می‌نشیند یا دراز می‌کشد یا می‌ایستد یا راه می‌رود و شیر می‌دهد. چنانچه مادر نشسته یا خوابیده شیر می‌دهد باید:

راحت باشد و تکیه داده باشد.

چنانچه روی صندلی نشسته است، زیرپایی داشته باشد تا پاهای او آویزان یا ناراحت نباشند.

شیرخوار هم می‌تواند روی دست مادر، زیربغل یا پهلوی او قرار گیرد. در هر وضعیتی باید ۴ نکته کلیدی موجود باشد تا راحت شیر بخورد:

گوش، شانه و باسن شیرخوار در امتداد یک خط مستقیم قرار گیرد به طوری که گردن او نچرخیده یا متمایل به جلو یا عقب نشود.

بدن شیرخوار نزدیک به بدن مادر باشد و بیشتر او به طرف پستان آورده شود تا اینکه مادر به طرف او کشیده شود.

سر و شانه شیرخوار(و چنانچه نوزاد است تمام بدنش) حمایت شود.

وقتی که شیرخوار به طرف پستان آورده می‌شود، بینی او مقابل نوک پستان قرار گیرد.

دکتر محمداسماعیل مطلق

دانشیار دانشگاه جندی‌شاپور اهواز

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت



همچنین مشاهده کنید