سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

بررسی وضعیت طرح افطار تا سحر در سال ۱۳۹۱


بررسی وضعیت طرح افطار تا سحر در سال ۱۳۹۱

باز هم رمضانی دیگر آمد و دغدغه های سینما دوستان و سینماداران برای ماهی که ممکن است باعث خلوتی سینماها شود به اوج خود رسید, خصوصا در سالی که اکثر فیلمها نتوانستند انتظارات را فراهم کنند و جز ۴,۵ فیلم می توان گفت بقیه فیلم های سال در گیشه شکست خورده اند

باز هم رمضانی دیگر آمد و دغدغه‌های سینما دوستان و سینماداران برای ماهی که ممکن است باعث خلوتی سینماها شود به اوج خود رسید، خصوصا در سالی که اکثر فیلمها نتوانستند انتظارات را فراهم کنند و جز ۴،۵ فیلم می‌توان گفت بقیه فیلم‌های سال در گیشه شکست خورده اند. به همین دلایل مباحثی مطرح می‌شود که بتوان راه حلی پیدا کرد برای اینکه مردم را در ماه رمضان هم به سینماها کشاند که این طرح تحت شرایطی می‌تواند موفق باشد و سابقه نیز این را نشان داده است.

طرح افطار تا سحر در ماه مبارک رمضان برای اولین بار در سال ۱۳۸۸ مطرح شد که شاید یکی از دلایلش وقایع سیاسی آن سال و به نوعی کشاندن مردم از خیابان‌ها به سینماها بود که به گفته سینمادارها و تایید آنها با اکران فیلم‌هایی چون «درباره الی...» ، «پسر تهرانی» و «پستچی ۳ بار در نمی‌زند» و... این طرح موفق هم شد و نتیجه اش فروش خوب و قابل ملاحظه فیلم‌های آن سال بود. در واقع با اکران فیلم‌های خوب و متنوع در سال ۸۸ بیشترین رونق از نظر تماشاگر در آن سال حتی با وجود وقایع سیاسی دیده شد واکران عید فطر هم بسیار موفقیت آمیز بود. اما برعکس در سال ۸۹ که در کل حال و هوای گیشه سینما خوب نبود اکران ماه رمضان و حتی عید فطر هم شکست خورد و اینها نشان می‌دهد ما اگر فیلم خوب داشته باشیم در هر زمانی مخاطب را جذب می‌کند، حتی ماه رمضان و ماه محرم و اگر فیلم بد داشته باشیم در هیچ زمانی حتی بهترین فصل اکران فیلم‌ها نخواهند فروخت مثل سال ۱۳۸۹ که در ماه رمضان فیلم‌هایی چون «ناسپاس»،«مقلد شیطان» و«صبح روز هفتم» شکست خوردند و اکران عید فطر همان سال که به کمدی‌های نازلی چون «یک جیب پر پول»، «یه اشتباه کوچولو» و «از ما بهترون» اختصاص داده شده بود هم شکست خورد.

در نتیجه می‌رسیم به همان حرف همیشگی که فیلم خوب مخاطب را به سینما خواهد کشاند ،حتی در ساعت نیمه شب ماه مبارک رمضان که به گفته برخی سینماداران سال گذشته برای فیلم “ورود آقایان ممنوع” تا ساعت ۳ بامداد هم بلیت فروخته اند و فیلم «اینجا بدون من» هم به فروش بسیار خوبی رسیده است ولی اکران فیلمی‌چون «یوسف پیامبر» با شکست گیشه‌ای فاجعه آمیز همراه بود که این امر قابل پیش بینی هم بود. امسال هم همانند سال ۱۳۸۸ بلیت‌ها در ماه مبارک رمضان نیم بها است تا به جذب مخاطب هم کمک شود. خوب مسلما فیلم «راه بهشت» که قبل از ماه رمضان در یک هفته ۶ میلیون می‌فروشد در ماه رمضان هم توفیقی ندارد، همین طور فیلم‌هایی مثل «بدون اجازه» و «شور شیرین» و فیلم «نامزد آمریکایی من» که این هفته اکران شد.امسال تمامی نگاه‌ها به جدیدترین فیلم محمد بانکی «تو، من» است که با حضور محمدرضا گلزار و الناز شاکردوست امید زیادی برای فتح گیشه دارد هرچند که در سال گذشته فیلم‌های گلزار هم افت مخاطب پیدا کرده بودند. دیگر فیلمی که قرار بود دراین طرح شرکت کند “کلاه قرمزی و بچه ننه” بود که اتفاقا این فیلم هم برای عید فطر قرارداد دارد و تا این لحظه پاسخ مثبتی برای اکران زودتر از موعد به شورای صنفی نداده است.

امسال سینماها در ۲ سانس اضافه به نمایش فیلم می‌پردازند و در ساعات پس از افطار بهای بلیت نیم‌بها است. نیم‌بها بودن بهای بلیت سینما از نگاه سینماداران عامل مهمی برای جذب مخاطب بیشتر به شمار می‌آید و از سوی دیگر چشم امید همه به فیلم «کلاه قرمزی و بچه ننه» و «تو، من» است. سینماداران امیدوارند با فروش بالای این فیلم‌ها، کسادی سینما در چند ماه اخیر تا اندازه‌ای جبران شود.به هرحال قطع به یقین ماه مبارک رمضان و حال و هوای دینی و کنداکتور شلوغ صدا و سیما در کاهش مخاطب تاثیر گذار خواهد بود و این امر شاید باعث شود فیلم‌هایی مثل «کلاه قرمزی...» و«تو، من» که امید پرفروش شدن دارند در روزهای اول اکران مناسبی نداشته باشند و نوعی ترس از اکران داشته باشند که طبیعی است و البته بانکی این ریسک را پذیرفته اما حمید مدرسی تهیه کننده «کلاه قرمزی و بچه ننه» ترجیح داده است فعلا از همان عید فطر اکران فیلمش آغاز شود مگر اینکه هفته آینده اتفاق دیگری بیفتد. بحث دیگری که اینجا پیش می‌آید ادامه دعوای شورای صنفی و حوزه هنری حتی در ماه مبارک رمضان است.حوزه هنری که چند هفته از سوی شورای صنفی تحریم شده بود هنوز هم بر سیاست‌های خود پایدار است و اخیرا فیلم «همه چی آرومه» را هم اکران نکرد. اگر سری به سینما آزادی بزنید به جای فیلم‌های «خوابم می‌آد»، «همه چی آرومه» و«پس کوچه‌های شمرون» فیلم‌های قدیمی چون «آزمایشگاه»، «چک» و «قفس طلایی» در حال اکران است که نتیجه اش خلوت شدن سینما آزادی که پرفروش ترین سینمای تهران بود شده است. اخیرا حوزه هنری اعلام کرده در طرح افطار تا سحر شرکت نخواهد کرد و بهتر است مردم به جای رفتن به سینما در این ماه به عبادت بپردازند و فرایض الهی را انجام دهند که اینهم در نوع خود جالب بوده و کاملا مشخص است که از روی لجبازی است. نکته جالب اینجاست که سینما آزادی که وابسته به حوزه هنری است برای عید فطر با فیلم” تو ، من” قرارداد بسته است و باید مسوولین حوزه پاسخگو باشند که چه تفاوتی بین فیلم «تو، من» و فیلم‌های «خوابم می‌آد» و «پس کوچه‌های شمرون» وجود دارد؟

نویسنده : محسن آزاددل



همچنین مشاهده کنید