شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

زمانی برای پایان دادن به ژورنالیسم نتیجه گرا


زمانی برای پایان دادن به ژورنالیسم نتیجه گرا

جداول بالاخره تغییر می کنند امروز می خواهم افکارم را با آنهایی در میان بگذارم که به مردم دنیا درباره فوتبال, تیم ها, بازیکنان و البته مربیان سخن می گویند رسانه در دنیای مدرن به طور روزافزون نقشی اثرگذار بازی می کند فوتبال هم مطمئناً فرقی ندارد

در این هفتاد روزی که از بازگشتش به ایران می گذرد، کم نبوده اند موقعیت هایی که قطبی دوزبانه و بعد رفته رفته فقط به زبان مادری شیرین زبانی کرده است اما خواندن یک یادداشت جدی از این ایرانی بزرگ شده ینگه دنیا و کارآموخته مکتب فوتبال هلند، که به خصوص در آن ژورنالیست ها را هم خطاب قرار داده باشد، لطف دیگری دارد. البته فارسی نوشتن به اندازه فارسی حرف زدن برای قطبی ۴۳ ساله آسان نیست و ما مجبور شدیم یادداشتی را که به انگلیسی نوشته بود به فارسی برگردانیم.

جداول بالاخره تغییر می کنند. امروز می خواهم افکارم را با آنهایی در میان بگذارم که به مردم دنیا درباره فوتبال، تیم ها، بازیکنان و البته مربیان سخن می گویند. رسانه در دنیای مدرن به طور روزافزون نقشی اثرگذار بازی می کند. فوتبال هم مطمئناً فرقی ندارد. ژورنالیست ها مجهز به صفحه کلید و اینترنت پرسرعت می توانند فوراً به میلیون ها نفر در سراسر جهان وصل شوند و آرا و عقاید را در چشم برهم زدنی عوض کنند.

قدرت و مسوولیت هایشان هر روز با افزایش تقاضا نسبت به انتشارات سیاسی و اقتصادی، وب سایت ها و شبکه ها توسعه پیدا می کند. چنین گزارش هایی اشتهای هواداری نسبت به یک قهرمان پس از پیروزی یا یک مقصر پس از شکست را پاسخگو هستند. این موضوع به رسانه ها بهانه کافی می دهد تا تمام داستان خود را براساس ارقامی که در پایان مسابقه روی تابلوی نتایج نقش می بندند استوار سازند. اما فوتبال یک بازی غیرقابل پیش بینی و سرشار از شگفتی ها است. یک سانتی متر به چپ یا راست، یک ثانیه زودتر یا دیرتر، یک تصمیم اشتباه از سوی داور یا کمک هایش، یک عمل مثبت یا منفی که تنها از یک بازیکن سر می زند، می تواند نتیجه یک مسابقه را تغییر دهد.

در حالی که بازی های بیشتری در بالاترین سطوح تنها با یک گل به پایان می رسند، کوچک ترین جزئیاتی می توانند به اخراج یا استخدام یک نفر بینجامند. با همه عوامل و جریانات پیرامون فوتبال، شما انتظار ندارید از رسانه ها در حرفه یی گری، ریزبینی و صداقت هیچ کوتاهی سر بزند. «بازی زیبا» تعهد روزنامه نگاری افرادی را می طلبد که مغز فوتبال دارند و قادرند دانسته ها و باورهایشان را بنویسند، وگرنه دامن زدن به احساسات واهی خطا است.

ژورنالیست هایی که به ندرت در جلسات تمرین و کنفرانس های مطبوعاتی شرکت می کنند یا وقت کافی به کارشان اختصاص نمی دهند از جذابیت بخشیدن به فوتبال عاجزند. چنین افرادی مترصد یک نتیجه بد هستند تا اشکال تراشی کنند در حالی که یک نتیجه خوب به طور جادویی همه مشکلات را حل می کند. اگر به اندازه کافی در فوتبال بوده باشید حتماً متوجه شده اید مسابقاتی وجود دارند که «تجارت برد» در آنها صدق نمی کند چرا که سکه روی دیگری هم دارد.

بعضی مواقع شما همه کارها را تمام و کمال انجام می دهید الا بردن، زمانی که مربی کره جنوبی بودم، بازی اکتبر ۲۰۰۶ با غنا در سئول را بهترین مثال ممکن برای این حالت یافتم. غنا یک حریف دوستانه بود برای کره که پس از صعود به جام ملت های آسیا به ایران سفر می کرد. سرمربی ما «پیم فربیک» و کادر فنی تصمیم گرفتند اغلب بازیکنان زیر ۲۳ سال را در این دو مسابقه بازی دهند. در عوض غنا با فوجی از بهترین بازیکنانش پا به سئول گذاشت که ۱۵ تن از آنها در صعود به یک هشتم نهایی جام جهانی ۲۰۰۶ نقش داشتند. بازی در تهران هم به اندازه کافی برای هر تیم ملی دشوار بود چه رسد به اینکه با شمایل یک تیم زیر ۲۳ سال در مقابل تیم شجاع و مصمم ایران قرار می گرفتیم.

همانطور که پیش بینی می شد هر دو بازی را باختیم. تابلوی نتایج شکست ما را اعلام می کرد اما پیروزی شگرفی در ساختن تیمی برای سال های آینده فوتبال کره به دست آورده بودیم و بازیکنان جوان کره یی تجربه یی فوق العاده ارزشمند کسب کرده بودند. عملکرد آنها در مقایسه با بی تجربگی شان و کیفیت رقبایمان فراتر از انتظار بود. طبق انتظار اکثریت رسانه های کره یی منتقد برنامه ها و نتایج تیم بودند. اما از طرف دیگر وقتی سه چهار ماه بعد به لندن سفر کردیم تا با قهرمان اروپا، یونان، مصاف بدهیم کره پیروز شد. در حالی که هر دو طرف موقعیت های زیادی از دست دادند. تفاوت تنها در تابلوی نتایج و ضربه آزاد بی نقص «لی چون سو» بود. رسانه های کره یی بر اثر پیروزی بلافاصله به ستایش تاکتیک های ما، فربیک و تیم پرداختند.

بازیکنان و مربیان فوتبال تمام عمرشان را وقف رسیدن به بالاترین سطح بازی می کنند. همه جنگجویانی هستند که در تقلای بالابردن پتانسیل خود هستند. آنها به اشل های بالاتری از فوتبال ملی و باشگاهی در رابطه با کیفیت شان، تمرکز و روح پیروزی دست می یابند.

من می توانم به شما اطمینان بدهم که چه انتقاد کنید یا ستایش، به فوتبال خوش آمده اید، به شرطی که تعادلی بین اینها برقرار باشد و حقیقت و سنخیتی در کار باشد. ما پول می گیریم که بازی ها را ببریم و عواقب شکست را هم به خوبی می دانیم. اگرچه پیروزی نباید به ارقام روی تابلوی نتایج در پایان مسابقه محدود شود.



همچنین مشاهده کنید