سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

بیماری های مرموز و مرگبار, بازیکنان فیورنتینا را با خود می برد


یک قاضی ایتالیائی رسماً بررسی ویژه ای را درباره مرگ مرموز ۳ تن از بازیکنان فیورنتینا که گفته می شود در دهه ۷۰ میلادی از داروهای محرک استفاده می کردند و در نهایت به مرگشان در سال های بعد منجر شده را آغاز نمود و زخم های کهنه فوتبال ایتالیا را دوباره گشود

یک قاضی ایتالیائی رسماً بررسی ویژه‌ای را درباره مرگ مرموز ۳ تن از بازیکنان فیورنتینا که گفته می‌شود در دهه ۷۰ میلادی از داروهای محرک استفاده می‌کردند و در نهایت به مرگشان در سال‌های بعد منجر شده را آغاز نمود و زخم‌های کهنه فوتبال ایتالیا را دوباره گشود.

لوئیجی بوچیولینی یکی از قضات شهر فلورانس در این رابطه می‌گوید: ”پرونده‌های مرگ برونو بئاتریس که در سال ۱۹۸۷ در سن ۳۹ سالگی به‌دلیل سرطان خونن جان سپرد، نلاسالتوتی که در سال ۲۰۰۳ در سن ۵۶ سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت و سرانجام اوگو فرانته ۵۶ ساله که در نوامبر ۲۰۰۴ بر اثر سرطان لوزه جان داد را دوباره به جریان انداخته‌ام“.جامعه پزشکی ایتالیا طی چند ماه اخیر بر این نکته انگشت نهاده که استفاده غلط و بی‌رویه از داروهای نیروزا در باشگاه‌های فوتبال این کشور، مرگ زودهنگامی را در سال‌های بعد برای بسیاری از بازیکنان تیم‌ها به ارمغان آورده است.پلیس تورین نیز خبر از تحقیق درباره مرگ و میر میان بازیکنان سابق فوتبال این کشور در زمینه‌های مشابه می‌دهد.رافائل گواردینیلو قاضی شهر تورین که پرونده استفاده از مواد نیروزا در باشگاه یوونتوس را در دست داشت، پزشک این تیم ”ریکاردو آگریکولا“ را مقصر دانست و به ۲۰ ماه زندان محکوم کرد“. وی نزدیک به ۶ سال روی این پرونده کار نمود و باشگاه یوونتوس و مقامات فوتبال ایتالیا تا جائی که توانستند سعی کردند جلوی تحقیقات او و صدور حکم را بگیرند.

استفاده از کدام موادها

تحقیقات انجام شده در شهر فلورانس درباره مرگ مشابه چند تن از بازیکنان این تیم توجه کارشناسان پزشکی و داروئی را به استفاده از ۲ دارو با عناوین CORTEX و MICOREN جلب کرده است. استفاده از این ۲ دارو در دهه ۷۰ میلادی ممنوع نشده بود و برخی از بازیکنان فیورنتینا به مقدار زیاد از آنها استفاده می‌کردند.مصرف این دارو در سال ۲۰۰۰ ممنوع شد، اما به نظر می‌رسد تأثیر ویرانگر آن برخی از بازیکنان را به کام مرگ کشانده است.از CORTEX برای تقویت ماهیچه‌ها و از MICOREN برای افزایش زمان حضور در میادین و دویدن مداوم استفاده می‌کردند.

اعترافات‌ تکان‌دهنده

نلاسالتوتی سال ۲۰۰۳ هنگامی که ۵۶ ساله بود، درگذشت. وی در سال ۱۹۹۷ در گفت‌وگو با قاضی گواردینیلو اظهار داشت: ”آن سال‌ها که در فیورنتینا بودم، هر روز به ما قرص می‌دادند و می‌گفتند اینها ویتامین هستند. آنها قرص MICOREN را پیش از هر بازی با کمی آب و یک حبه قند حل می‌کردند و برای نوشیدن به ما می‌دادند“.سالتوتی فقید در ادامه گفته‌هایش افزوده بود: ”۶ ماه پیش با حمله قلبی روبه‌رو شدم و دریافتم در دستورالعمل استفاده از MICOREN نوشته شده، مصرف دائمی آن زمینه بیماری‌های مختلفی را در شما به‌وجود می‌آورد. من برای فیورنتینا بیش از ۵۰۰ بار به میدان رفته‌ام و بدون شک بیش از ۳۰۰ بازی آن دارو را مصرف کرده‌ام. اکنون فکر می‌کنم دلیل بیماری من مصرف همان داروها بوده و باید این مسئله را به گوش همه رساند“.

سالتوتی در حرف‌هایش درباره سرنوشت هم‌بازی‌اش بئاتریس که با سرطان خون جان داد، گفته بود: ”فکر می‌کنم دلیل بیماری او رادیوتراپی بوده که در باشگاه از او به‌عمل می‌آوردند“. سالتوتی پیش از مرگش در سال ۲۰۰۳ گفت‌وگوی طولانی با ۲ نویسنده ایتالیائی به‌نام‌های فابریتزی کالزیا و ماسیمیلیانو کاستلانی انجام داد که اساس و پایه کتاب معروف ”فوتبال مسموم“ شد.وی در جائی از کتاب توضیح داده؛ وقتی در تیم جوانان میلان بودم آنها چیزهائی برای نوشیدن و خوردن به ما می‌دادند که نمی‌دانم مصرفشان درست بوده یا غلط؟ تأثیرات منفی داشته یا نداشته؟ اما قد من طی یک سال ۱۵ سانتی‌متر افزایش یافت و از یک متر و شصت سانت به یک متر و هفتاد و پنج سانت رسید. آن روزها از این بابت خیلی خوشحال بودم، بدون اینکه دریابم چنین افزایش قدی نامتعارف و خارج از قاعده است. (باشگاه میلان تاکنون در این رابطه اظهارنظری نکرده). سالتوتی گفته بود: ”وقتی در فیورنتینا بودم، برای دیدار دوستانه‌ای با منچستریونایتد آماده می‌شدیم. پیش از دیدار به هر یک از ما یک بطری دادند و گفتند بنوشید، قهوه است. مایع داخل بطری را نوشیدیم و فکر می‌کردیم برایمان سودمند است. در آن مسابقه درخشش فوق‌العاده‌ای داشتم و دروازه منچستریونایتد را هم باز کردم. روزنامه‌های انگلیسی از من با عنوان ”سگ تازی ایتالیائی“ یاد کردند. آن قهوه برای همه ما خوب بود و جملگی عالی بازی کردیم؛ اما روز بعد حال همه ما بد بود و توانائی حرکت و نفس کشیدن نداشتیم. با این حال رسم قهوه دادن با ما در فیورنتینا که گاهی همراه با قرص‌های عجیب دیگری بود، ادامه یافت. من همیشه حال خوبی داشتم، رژیم غذائی خود را حفظ می‌کردم و به ورزش ادامه می‌دادم؛ اما سکته قلبی سال ۱۹۹۷ من را داغان کرد“.

شرایط جسمی سایر بازیکنان بیمار

لوئیجی بوچیولینی قاضی فلورانس در همین روند شرایط جسمی چند تن دیگر از بازیکنان فیورنتینا را نیز زیر ذره‌بین برد. آنها عبارت است از: ماسیمو ماتولولینی ۵۲ ساله نزدیک به ۱۰ سال است کلیه‌هایش را از دست داده و به کمک دیالیز زنده مانده جوزپه لانگونی ۶۳ ساله است ۷ سال است به‌دلیل انسداد برخی رگ‌های پایش با صندلی چرخدار حرکت می‌کند.دومینکو کاسو ۵۱ ساله که با سرطان کبد دست و پنجه نرم می‌نماید و جان کارلو آنتونیونی ۵۱ ساله معروف‌ترین چهره این لیست که ستاره اوایل دهه ۸۰ میلادی ایتالیا بود و با تیم ملی این کشور جام‌جهانی ۱۹۸۲ اسپانیا را نیز فتح کرد؛ سال پیش با سکته قلبی مواجه شد. انتشار این اخبار سایر بازیکنان فیورنتینا را هم به وحشت انداخته است. حتی والتر اسپگیورین بازیکن اسبق این تیم نیز اعتراف کرد و گفت: ”نگران سلامتی خود هستم و می‌ترسم. آنها صدها قرص به ما دادند و صدها امپول به ما تزریق کردند که نمی‌دانم چه بودند“.

واکنش دیگران

در کنار همه اینها ”جان کارلودی سیستی“ کاپیتان اسبق فیورنتینا که در تیم ملی ایتالیا هم بازی کرده، در واکنش به این اخبار گفت: ”در فیورنتینا بازی کرده‌ام و هرگز با چنین مسائلی روبه‌رو نشده‌ام. این حوادث مربوط به مدیریت تیم در دهه ۷۰ میلادی است و نباید اعتبار این باشگاه را یکسره به هیچ گرفت“.وی اضافه می‌کند: ”فیورنتینای این دوران، حتی با تیم سال ۲۰۰۲ که ورشکست شد هم فرق دارد“.

رئیس گروه پزشکی فیورنتینا پروفسور جورجو جالانت که در دانشگاه فلورانس تدریس می‌کند، در این باره می‌گوید: ”مفهوم دوپینگ در گذر زمان تغییر یافته است. دوچرخه‌سوارانی را می‌شناختم که روزی ۳۰ فنجان قهوه با مواد نیروزا می‌نوشیدند، چرا که کافئین تا حد بسیاری دوپینگ آن را محو می‌کرد. من پزشکان تیم فیورنتینا در دهه ۷۰ میلادی را می‌شناسم. آنها مردان صادق و درستکاری بودند. آنها موادی را به بازیکنانشان می‌دادند که ممنوعیت نداشت“.

لیست بازیکنان درگذشته یا بیمار بنفش‌ها

- نلاسالتوتی؛ طی سال‌های ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۵ برای بنفش‌ها بازی کرد و در سال ۲۰۰۳ به‌خاطر حمله قلبی درگذشت.

- برونو بئاتریس؛ در سال‌های ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۶ پیراهن فیورنتینا را پوشید و در سال ۱۹۸۷ به‌دلیل سرطان خون جان سپرد.

- اوگو فرانته؛ از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۷۲ عضو بنفش‌ها بود و در سال ۲۰۰۴ به‌دلیل سرطان لوزه درگذشت.

- جوزپه لانگونی؛ طی سال‌های ۱۹۶۹ تا ۱۹۷۳ برای این تیم بازی کرد و اکنون روی صندلی چرخ‌دار قرار دارد.

- جان کارلو آنتونیونی؛ که از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۴ معروفترین فیورنتینائی عصر خود بود، سال پیش با حمله قلبی شدید مواجه شد.

- دومنیکو کاسو؛ در سال‌های ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۸ عضو این تیم بود و با سرطان کبد درگیر است.

- ماسیمو ماتولینی؛ طی سال‌های ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ برای فیورنتینا به میدان رفت و درگیر بیماری‌های شدید کبدی است.



همچنین مشاهده کنید