چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

هاینکس از گذشته ها درس می گیرد


هاینکس از گذشته ها درس می گیرد

شاید هم هاینکس اصولاً نیازی به نگاه به گذشته و الگوبرداری مثبت و منفی از کسی نداشته باشد زیرا در بایرن یک خانه زاد محسوب می شود و این سومین مقطع مربیگری او در الیانز اره نا است

یوپ هاینکس می‌گوید از ۱۰ تیرماه که تمرینات بایرن مونیخ برای حضور در فصل جدید لیگ فوتبال آلمان و جام قهرمانان باشگاه‌های اروپا آغاز می‌شود، به گونه‌ای عمل خواهد کرد که مرتکب اشتباهات اسلاف خود نشود تا دوران آرام‌تر و موفق‌تری را در الیانزاره‌نا سپری کند. اشاره هاینکس آشکارا به لوییس فان خال هلندی و هموطنش یورگن کلینزمن است که اولی در اواخر فصل دوم مربیگری‌اش در باواریا برکنار شد و دومی حتی یک فصل هم دوام نیاورد. دایره اظهارات هاینکس حتی فلیکس ماگات را هم دربرمی‌گیرد زیرا هر چند وی دوبار متوالی در اواسط دهه گذشته تیم مونیخی را فاتح بوندس لیگا کرد اما در فصل سوم با افتادن در دام مسائل حاشیه‌ای و برخی ستیزهای داخلی در بایرن، در اواسط فصل برکنار شد و با این که چهار جام به بایرن بخشیده بود با وی قطع همکاری شد.

شاید هم هاینکس اصولاً نیازی به نگاه به گذشته و الگوبرداری مثبت و منفی از کسی نداشته باشد زیرا در بایرن یک خانه‌زاد محسوب می شود و این سومین مقطع مربیگری او در الیانز اره‌نا است. وی ابتدا از ۱۹۸۷ تا ۹۱ و سپس در ۵ هفته پایانی فصل ۲۰۰۹ - ۲۰۰۸ سکاندار مونیخی‌ها بود و بنابراین خوب می‌داند مناسبات داخلی در الیانز اره‌نا چیست و از کدام راه باید وارد شود. هاینکس که قدری بیش از دو سال پیش فقط به نیت جایگزینی عاجل یورگن کلینزمن ناکام و تنها در ۵ هفته پایانی فصل سکاندار بایرن شد و این تیم را در ۵ بازی متوالی از شکست دور نگه داشت و صاحب ۴ برد و یک تساوی کرد و سپس جایش را به لوییس فان خال هلندی که از قبل آمدنش به بایرن برای فصل بعدی محرز و اعلام شده بود، سپرد، نیک می‌داند که دردسرهای هدایت بایرن با بسیاری از تیم‌های دیگر فرق می‌کند. او با رفتارهای عجیب از جانب باشگاه‌های بزرگ نیز خو گرفته است، مثل سال ۱۹۹۸ که رئال مادرید را فاتح جام قهرمانان باشگاه‌های اروپا کرد اما به جرم به قهرمانی نرساندن کهکشانی‌ها در لیگ اسپانیا از برنابئو اخراج شد! برخی حتی به او ایراد می‌گیرند که چرا شغل آرام و تقریباً موفق دو سال اخیرش در بای اره‌نا را، جایی که بایر «لورکوزن تحلیل‌رفته» را تا کسب عنوان نایب قهرمانی فصل پیش بوندس لیگا بالا کشید، رها کرده و به بایرنی برگشته که برخلاف لورکوزن همیشه محل ناآرامی‌ها و برخوردها بوده و به سبب غرور برخی ستاره‌های زیاده‌خواهش، به تمسخر «اف.سی.هالیوود» نامیده شده است.

● پس‌روی آشکار

با این حال، این انتخاب اوست و وی با پیشینه دوبار قهرمان کردن بایرن در بوندس لیگا در مقطع اولیه حضورش در آن باشگاه تیمی را تحویل گرفته است که فصل پیش بر اثر ستیز آشکار و پنهانی فان خال با مدیران بایرن و پافشاری سرمربی نامدار هلندی بر ایده‌هایش پس‌روی آشکاری داشت و هیچ جامی نبرد و فقط به رتبه سوم بوندس لیگا رسید. اولی هوینس، کارل هاینز رومنیگه، کریستین نرلینگر و البته قیصر فرانس بکن باوئر تا اواخر فصل برای تغییر وضعیت بایرن در جهت مثبت صبر کردند اما وقتی چنین نشد و از مربی قاطع هلندی قطع امید کردند سناریوی دو سال پیشتر را تکرار کردند و این بار فان‌خال را هم مثل یورگن کلینزمن کنار گذاشتند و از دستیار و هموطن وی آندریس یونکر خواستند به طور موقت و فقط برای همان مقطع کوتاه بایرن را رهبری کند تا یوپ هاینکس بتواند در پایان فصل با پایان دادن به تعهداتش به بایر لورکوزن از نو سرمربی مونیخی‌ها شود.

ایرادهایی بر کار هر یک از مربیان معروف برکنار شده بایرن مترتب بوده‌اند و اگر کلینزمن به شکلی عجیب و ناموفق کوشید سیستم‌های آماده‌سازی تیم‌های امریکای شمالی و بخصوص دوندگی بی‌امان آنها را وارد کار تدارک و حتی جزیی از بازی تیمش کند فان خال نیز با رویکردهایی که بیش از حد خشک توصیف شد، دور و بر خود را خالی کرد و بی‌بهره از حمایت شاگردانش شد و هر چه بیشتر کاوش کرد مثل سایر بایرنی‌ها نفهمید چرا بازیکنان این تیم در دومین فصل حضور وی در مونیخ آن قدر در قبال یکدیگر غریبه و منفعل عمل می‌کردند و اصراری بر حل مشکلات نداشتند.

● مکانیزم‌های کار

حالا که فصل جدید لیگ آلمان از دهه سوم مرداد به راه می‌افتد، هاینکس نیک می‌داند افتادن در چرخه همان مسائل او را هم قربانی خواهد کرد و در نتیجه می‌خواهد در سومین مرتبه مربیگری‌اش در تیم اول ایالت باواریا از بسیاری از مسائل غیرضروری و خطرناک پرهیز کند و فقط روی کارش و نکات فنی متمرکز باشد و ریسک‌های بیهوده نکند.

هاینکس که ۶۵ ساله شده و در دهه ۱۹۷۰ عضو تیم ملی آلمان بود و بیش از ۳۰ بار با لباس این تیم به میدان آمد، می‌گوید: «نمی‌خواهم قضاوتی روی مربیان اخیر بایرن داشته باشم و صدور حکم کنم. بحث آنها به خودشان و باشگاه مربوط می‌شود ولی اتفاقات زمان آنها به ما می‌گوید چه چیزی در بایرن بیشتر جواب می‌دهد و مکانیزم‌های کار چه باید باشد. تحت هر شرایطی شما در باشگاه‌تان باید با افراد ارشد حاضر در آنجا کار کنید و هماهنگی‌تان در سطحی بالا باشد. تا زمانی که در پروژه‌های تیمی درازمدت از این دست، با مردم دوستی و تعامل نکنید، متوقف خواهید ماند.به جای بیش از حد جدی بودن و پای فشردن بر ایده‌هایتان، باید با رویی گشاده با سایرین گفت وگو و همکاری کنید. درست است که شما مربی یک تیم بزرگ شده‌اید اما این به معنای عدم احتیاج شما به حضور و افکار دیگران نیست. به جای استفاده از «قدرت» پست و مقام‌تان باید یک فرمانده خوشفکر باشید و با برخی افراد کلیدی همدلی و با لحنی مثبت همفکری و مشورت کنید. حرف سرمربی بالاتر از اظهارات سایرین است و مسیر اصلی حرکت باشگاه را تعیین می‌کند ولی اگر فقط از تمایلات همان سرمربی بدون توجه به آرای دیگران نشأت بگیرد، فرجامی نخواهد داشت. گذشته نزدیک باشگاه و آنچه بر سر مربیان قبلی آمده، چراغ راه برای مربی جدید است که نمی‌توان و نباید از آن پرهیز و فقط بر افکار خود تکیه کرد.»

● همان موضع

هاینکس می‌داند همان عناصر و ارکان قدرت که فان‌خال را احاطه کرده بودند و سرانجام به خاطر سازگار نبودن این هلندی سرسخت او را کنار گذاشتند طبعاً با همان موضع با وی نیز طرف خواهند شد ولی سرمربی این فصل باواریایی‌ها هم به جبر بایرنی بودن در گذشته دور و نزدیک و هم کاراکتر آلمانی‌اش از بخت بیشتری برای یکی‌شدن با این ارکان برخوردار است. سیاستمداری هاینکس - در تقابل با عدم عدول فان خال از ایده‌های شخصی‌اش- را می‌توان به راحتی در حرف‌های او در اوایل تابستان امسال حس کرد. وی در فاصله کمی تا گردهمایی مجدد اعضای تیم و شروع تمرینات فصل تازه می‌گوید: «این نشانگر خوشبختی بایرن است که آدم‌های متخصصی مثل مدیران کنونی‌اش در اداره تیم سهم و نقش دارند.

برای من باعث افتخار است که ایده‌های این گونه افراد را بشنوم و در صورت مفید بودن به کار ببندم. در عین حال این را هم قبول دارم که یک مربی مجرب هرگز نباید اصول کاری و باورهای شخصی‌اش را نادیده بگیرد و ساختاری ثابت در کارش نداشته باشد و با شنیدن هر رأی و ایده‌ای عوض شود.»حقیقت آن است که هاینکس در عین بایرنی بودن و آشنایی با افراد ارشد این باشگاه و درک و فهم دکترین بایرن، با هوینس که از دو سال پیش به ریاست باشگاه ارتقا یافته است دوستی دیرینه و نزدیکی دارد و یکی از دلایل اصلی بازگرداندن او به الیانز اره‌نا نیز همین مسئله بوده است اما توانایی‌های فنی هاینکس نیز در این ارتباط نقش مهمی داشته است. او با چنان مهارت‌هایی تیمی را تحویل گرفته که به رغم جدا شدن میروسلاو کلوزه از آن همچنان سرشار از نیروهای متعدد بین‌المللی همچون ریبه‌ری، روبن، شواین اشتایگر، لام، گومز، اولیچ و فان بویتن است و اخیراً مانوئل نویر برترین دروازه‌بان فعلی آلمان (و حتی اروپا) را هم جذب خود کرده است.

توقع از چنین تیمی طبعاً فقط فتح جام‌ها است و هاینکس با اشاره به همین موضوع می‌گوید: «حتی اگر این ستاره‌ها هم در مونیخ نباشند، چیزی بجز قهرمانی هیچگاه در باواریا مورد تأیید و پذیرش قرار نخواهد گرفت. اگر اول نشوید، لعن و نفرین خواهید شد و کنارتان می‌گذارند و با این حال من با فشارهای فکری‌ای از این دست و کار در چنین محیط‌هایی آشنا هستم و برای من مشکلی لاینحل نیست. »

منبع: uefa.com



همچنین مشاهده کنید