سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

نقش مواد معدنی و کمیاب در بدن


نقش مواد معدنی و کمیاب در بدن

● کلسیم
کلسیم از جمله مواد معدنی است که ۹۹% آن در اسکلت بدن انسان و ۱% باقیمانده در مایع ،خارج سلولی و غشای سلولی قرار دارد .۱%کلسیم غیر اسکلتی در هدایت عصبی ،انقباض عضلانی ،انعقاد …

کلسیم

کلسیم از جمله مواد معدنی است که ۹۹% آن در اسکلت بدن انسان و ۱% باقیمانده در مایع ،خارج سلولی و غشای سلولی قرار دارد .۱%کلسیم غیر اسکلتی در هدایت عصبی ،انقباض عضلانی ،انعقاد خون و نفوذ پذیری غشا نقش دارد .

در سالمندی ،به ویژه در خانمها ، تامین کلسیم مناسب در دوران کودکی و نوجوانی برای رسیدن به حد اکثر میزان توده ی استخوانی بدن لازم است .

منابع کلسیم عبارتند از :

محصو لات لبنی

بادام

سبزیجات پر برگ و سبز مثل کلم پیچ ،گل کلم و کلم برگ

آهن

آهن نقش مهمی در تشکیل گلبو لهای قرمز خون دارد و یکی از اجزای حیاتی همو گلو بین است . این ماده در تشکیل میو گلو بین نیز نقش دارد .

کمبود آهن ممکن است موجب بی حسی ،تحریک پذیری و کاهش مقاومت در برابر عفو نتها نیز شود .

جگر یک منبع غذایی غنی از آهن است . گوشت ، تخم مرغ ، ماهی ،سبزی های برگی ،میو ه های خشک شده ، آرد کامل غلات ، نان ، پسته و مغز های خوراکی و حبوبات نیز از منابع غنی از آهن هستند .

عناصر کمیاب

کمبود عناصر کمیاب در افراد مبتلابه سو ء تغذیه یاذ کگسانی که تغذیه ی غیر خوراکی می شوند منجر به بیماریهای مهمی می شوند . از جمله این عناصر ، می توان به مس ،روی ،سلنیم ،کروم ،فلوریم و ید نام برد .

مس

از عناصر کمیابی است که کمبود آن باعث کم خونی ، پوکی استخوان ، کاهش قوام عضلات و کاهش پرو تئین خون می شود .

منابع مس عبارتند از

جگر

صدف خوراکی

گوشت

آجیل

غلات

شکلات

روی

عنصر کمیاب دیگری است که کمبود آن باعث رشد کم ، ضایعات پوستی ،ریزش مو ،تاخیر در تکامل جنسی،کاهش قدرت چشایی و عفونت می شود .منابع روی عبارتند از : گوشت ،غلات ،پنیر و آجیل .

سلنیم

کمبود سلنیم باعث بیماری قلبی می شود . گوشت و سبزیجات منابع سلنیم هستند .

کروم

کمبود کروم باعث اختلال در افزایش وزن ،عدم تحمل قند و بیماری عصبی می شود .کروم در مخمر و نان یافت می شود .

فلورید

فلورید سبب محکم شدن مینای دندان می شود و در صورت کمبود آن شخص دچار پوسیدگی دندان می شود . منابع فلورید غذاهای دریایی و آب هستند .

ید

ید جزء اصلی هورمون های تیروئید است از عوارض کمبود ید ، می توان به گواتر ، کم کاری مادر زادی تیروئید ، عقب ماندگی ذهنی و کری اشا ره کرد .



همچنین مشاهده کنید