جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

رود گولیت ۱۹۶۲


رود گولیت ۱۹۶۲

رود گولیت در تاریخ اول سپتامبر سال ۱۹۶۲ در آمستردام هلند به دنیا آمد

رود گولیت در تاریخ اول سپتامبر سال ۱۹۶۲ در آمستردام هلند به دنیا آمد.

مادر گولیت، ریا دیل هلندی و پدرش، جرج گولیت از سورینام بودند. پدر او در تیم ملی فوتبال سورینام بازی می‌کرد. از آنجایی که پدر او خانواده دیگری هم داشت، او نزد مادر و پدربزرگش زندگی می‌کرد. نام رسمی وی هم رود دیل است. وقتی ۱۶ ساله بود و زمانی که اولین قرارداد حرفه‌ای‌اش را امضاء کرد، نامش را به رود گولیت تغییر داد، چون اعتقاد داشت که این نام برای یک فوتبالیست بزرگ، بهتر به گوش می‌خورد. وی را به خاطر موهای فری و پرپشتش، لاله سیاه می‌نامند.

● فعالیت به عنوان بازیکن

رودگولیت اولین بازی ملی‌اش را اول سپتامبر سال ۱۹۸۱ در مقابل تیم ملی سوئیس برای هلند انجام داد. وی در آن بازی به جای فرانک ریکارد - او هم اولین بازی‌اش را در تیم ملی انجام می‌داد- وارد زمین شد. گولیت در سال ۱۹۸۶ کاپیتان تیم ملی هلند شد. تیم ملی هلند که نتوانسته بود به جام جهانی ۱۹۸۶ مکزیک راه پیدا کند، قصد داشت تیم جدیدی را حول محور گولیت بسازد.

وی در سال ۱۹۸۷،‌ پس از قهرمانی با آیندهوون در لیگ فوتبال باشگاهی هلند، راهی آ. ث. میلان ایتالیا شد، تیمی که هم‌وطنش،‌ مارکو فان باستن نیز در آن بود و یک سال بعد، فرانک ریکارد نیز به جمعشان اضافه شد.

گولیت در سال ۱۹۸۷ به عنوان برترین فوتبالیست اروپا و نیز بهترین بازیکن جهان انتخاب شد. این انتخاب غیرمنتظره بود،‌ چراکه وی تا آن موقع هیچ موفقیت بین‌المللی به دست نیاورده بود. او جایزه‌اش را به نلسون ماندلا،‌ که آن زمان هنوز در زندان بود، تقدیم کرد.

در تیم ملی هلند،‌ به همراه هم‌باشگاهی‌هایش، فان باستن و ریکارد، مثلث قدرتمندی را تشکیل داد که با بازیکنانی مانند رونالد کومان و هانس فان بروکلن کامل می‌شد. این تیم توانست موفقیت‌های دهه ۷۰ را تکرار کند. در سال ۱۹۸۸،‌ نارنجی‌پوشان هلند با هدایت رینوس میشل در جام ملت‌های اروپا در آلمان،‌ توانستند در دیدار فینال با دو گل بر تیم شوروی غلبه کرده و قهرمان اروپا شوند. در‌ آن بازی، گولیت گل اول هلند را زد.

این موفقیت در میلان که شاید بهترین بازیکنان تاریخ خود را در اختیار داشت، ادامه پیدا کرد. ابتدا گولیت با این تیم میلانی، قهرمان باشگاه‌های ایتالیا شد و در سال ۱۹۸۹ قهرمانی باشگاه‌های اروپا را به دست آورد. مانند یک سال پیش از آن، در فینال جام ملت‌های اروپا، گولیت و فان باستن گلزنان تیم بودند؛ هریک از آنها در پیروزی ۴ بر ۰ مقابل استه‌آوا بخارست رومانی،‌ دو گل به ثمر رساندند. به دنبال این موفقیت، گولیت برای دومین بار به عنوان مرد سال جهان برگزیده شد.

با تکرار قهرمانی باشگاه‌های اروپا در سال ۱۹۹۰، گولیت به قهرمانی باشگاه‌های اروپا و نیز قهرمانی در جام ملت‌های اروپا، پا به جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا گذاشت. اما وی در آن جام جهانی چندان روی فرم مطلوب نبود و هلند در یک دیدار به یاد ماندنی در مرحله یک هشتم نهایی،‌ در مقابل آلمان ۱ بر ۲ شکست خورده و حذف شد. در جام ملت‌های ۱۹۹۲ اروپا در سوئد نیز،‌ هلند در مرحله نیمه نهایی در مقابل دانمارک که قهرمان آن دوره هم شد،‌ در ضربات پنالتی مغلوب، و از دور رقابت‌ها کنار رفت.

گولیت، چند روز مانده به شروع جام جهانی ۱۹۹۴،‌ به علت اختلاف و مشاجره با دیک ادووکات،‌ سرمربی تیم ملی،‌ اردوی این تیم را ترک کرد و به فعالیتش در تیم ملی هلند خاتمه داد. پس از یک دوره فعالیت در باشگاه ایتالیایی سمپدوریا جنوا، در سال ۱۹۹۵ به چلسی لندن پیوست. در سال ۱۹۹۶، در این تیم مربی شد. وی در سال ۱۹۹۸ به عنوان

‌ یکی از درخشنده‌ترین بازیکنان تاریخ فوتبال هلند، پس از یوهان کرایف، از دنیای فوتبال به عنوان بازیکن کنار رفت. او نه تنها به عنوان فوتبالیست،‌ بلکه به عنوان یک مبارز ضد نژادپرستی هم فعالیت ‌کرده و نقش سیاسی مهمی را در این زمینه در هلند ایفا می‌کند.

● فعالیت به عنوان مربی

گولیت با چلسی به عنوان جوان‌ترین مربی تاریخ فوتبال انگلیس،‌ قهرمان جام حذفی شد. وی در فصل ۹۹/۱۹۹۸ هدایت نیوکاسل یونایتد را به عهده گرفت.

وی در فصل ۰۵/۲۰۰۴ مربی فاینورد روتردام هلند بود. او پس از گذشت یک فصل و قرار گرفتن تیمش در رده چهارم جدول، با ۲۵ امتیاز اختلاف نسبت به تیم آیندهوون که قهرمان شد،‌ از این تیم کناره‌گیری کرد.

او از ۸ نوامبر سال ۲۰۰۷ تا ۱۱ آگوست ۲۰۰۸ نیز مربی تیم لس آنجلس گالکسی آمریکا بود.

● زندگی خصوصی

رود گولیت تاکنون سه بار ازدواج کرده است: با اولین همسرش، ایوون دو وریس از سال ۱۹۸۴ تا ۱۹۹۱ زندگی کرد و از او دو دختر به نام‌های فلیسیتی و شارماین دارد. ۱۹۹۴ با کریستینا پنزای ایتالیایی ازدواج کرد که دو فرزند نیز به نام‌های کوئینسی و شین دارند. آنها در سال ۲۰۰۰ از یکدیگر جدا شدند. تنها یک ماه پس از آن،‌ با همسر فعلی‌اش، استله کرایف، برادرزاده یوهان کرایف ازدواج کرد. این دو نیز دو فرزند به نام‌های جوئل و ماکسیم دارند.

مریم دری‌منش



همچنین مشاهده کنید