سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

عراق, آخرین دست و پازدن های بوش


عراق, آخرین دست و پازدن های بوش

سفر نوری المالکی نخست وزیر عراق به نجف اشرف و دیدار با آیت الله سیستانی و آنچه وی از قول ایشان و سایر مراجع تقلید درباره توافق نامه امنیتی آمریکا با عراق نقل کرده نشان از دو واقعه مهم دارد

سفر نوری المالکی نخست وزیر عراق به نجف اشرف و دیدار با آیت الله سیستانی و آنچه وی از قول ایشان و سایر مراجع تقلید درباره توافق نامه امنیتی آمریکا با عراق نقل کرده نشان از دو واقعه مهم دارد. اول آنکه آمریکا بیش از آنچه در ظاهر به عنوان تهدید علیه عراق و مردم و دارائی های آن کشور مطرح کرده تهدیدهای پنهان دیگری نیز مطرح نموده است و دوم آنکه مراجع تقلید عراق بر موضع محکم خود در برابر فشارهای آمریکا برای تحمیل این توافق نامه ایستاده اند.

نخست وزیر عراق بعد از دیدار با آیت الله سیستانی گفته است : « آیت الله سیستانی به دولت و مجلس عراق وکالت داده اند تا درخصوص توافق نامه براساس منافع مردم این کشور به نتیجه رسیده و تصمیم گیری کنند و ایشان هم آنرا تایید می کند » . وی به همین سخنان خود این نکته کلیدی و مهم را هم افزوده است که : « مراجع عراق هر چیزی را که به زیان ملت عراق تحمیل شود نمی پذیرد » . دیروز نیز یکی از نزدیکان آیت الله سیستانی از قول ایشان نقل کرد که ایشان خطاب به نخست وزیر عراق گفته اند : « زیر بار فشارها برای امضای توافق نامه امنیتی با آمریکا نروید » .

این اظهارات به نقل از آیت الله سیستانی و مراجع عراق نه تنها هیچ چیز از آنچه قبلا مراجع درباره توافق نامه امنیتی مورد نظر آمریکا گفته بودند کم ندارد بلکه مراجع اینبار محکم تر و باصلابت تر از گذشته به میدان آمده و به خواسته های آمریکا پاسخ منفی داده اند. روشن است که مراجع عراق مفاد توافق نامه مورد نظر آمریکا بویژه بندهای مربوط به کاپیتولاسیون و ایجاد پایگاه های نظامی دائمی در عراق را کاملا به زیان مردم عراق می دانند و بهیچوجه زیر بار چنین تحمیل هائی نخواهند رفت .

دیدار نخست وزیر عراق با آیت الله سیستانی بعد از فشارها و تهدیدهای زیادی که آمریکا به شکل های مختلف اعمال کرد صورت گرفت . نفس این دیدار با قطع نظر از آنچه در آن مطرح شد نشان میدهد دولت عراق در موقعیت دشواری قرار گرفته و برای حل مشکلات پدید آمده چاره ای جز مشورت و استمداد از مراجع دینی نیافته است .

یک هفته بعد از آنکه جلال طالبانی رئیس جمهور عراق در پی بازگشت از سفر آمریکا اعلام کرد اگر دولت عراق توافق نامه امنیتی را با آمریکا امضا نکند آمریکا دارائی های عراق را بلوکه و نفت این کشور را مصادره خواهد کرد جان نگروپونته معاون وزیر خارجه آمریکا سرزده به بغداد سفر نمود و نوری المالکی را تهدید کرد که اگر توافق نامه مورد نظر آمریکا را نپذیرد دولت او توسط آمریکا سرنگون خواهد شد. منابع مطلع اروپائی همزمان با سفر مالکی به نجف فاش کردند نگروپونته در سفر به بغداد مالکی را میان پذیرش توافق نامه و سرنگونی دولتش مخیر کرده است .

در همین حال فشارهای نظامیان آمریکا بر دولت عراق در روزهای اخیر افزایش یافته و در مواردی اختلال هائی در امور جاری دولت از طرف نظامیان آمریکائی که عراق در اشغال آنهاست بوجود آمده است . انفجارهای پیاپی هفته گذشته در نقاط مختلف عراق و ترورهای حساب شده ای که در بغداد و برخی نقاط دیگر رخ داده و همگی توسط اشغالگران آمریکائی برنامه ریزی شده بودند نمونه هائی از عملی شدن تهدیدهای نگروپونته بوده و هستند. منابع اطلاعاتی و امنیتی بدون هیچ تردیدی اعلام می نمایند که این انفجارها به دستور آمریکا صورت گرفته اند و هدف اینست که دولت مالکی احساس کند تهدیدهای آمریکا جدی است .

افشاگری یک نماینده مجلس عراق که گفته است : « آمریکا مخالفان توافق نامه امنیتی با عراق را ترور می کند » . بخش دیگری از ماجرای فشارهائی است که آمریکا برای رسیدن به اهداف شوم خود بر دولت عراق وارد می کند. فوزی اکرم نماینده فراکسیون جریان صدر در مجلس عراق گفته است : « ترور صالح العقیلی که از اعضای برجسته جریان صدر در مجلس عراق بود و هفته گذشته به شهادت رسید در چارچوب برنامه اشغالگران آمریکائی برای از میان برداشتن سیاستمداران مخالف امضای توافق نامه امنیتی مورد نظر واشنگتن صورت گرفته است » . این سخن به معنای آغاز عملی شدن تهدیدهای آمریکا علیه مخالفان توافق نامه است و پیام روشنی به مالکی نیز هست تا احساس کند که دولتمردان واشنگتن برای رسیدن به هدف خود آمادگی دارند به هر جنایتی متوسل شدند و با هیچکس مدارا نخواهند کرد. آنها حتی به نظامیان آمریکائی مستقر در عراق دستور دادند راه را بر روی کاروان تشییع و تدفین جنازه نماینده ترور شده مجلس عراق ببندند و مانع انتقال آن به نجف شوند.

در چنین وضعیتی سفر نوری المالکی نخست وزیر عراق به نجف اقدام کاملا حساب شده و دقیقی بود که در محاسبات سیاسی آمریکائی ها تاثیر خواهد داشت . وی با این سفر بطور طبیعی این پیام را به آمریکائی ها داده است که برای مقابله با تهدیدهای آمریکا راه های مورد اطمینانی وجود دارد. به عبارت روشن تر توسل نخست وزیر عراق به مراجع دینی یک تهدید متقابل در برابر تهدیدهای آمریکا بود. آمریکائی ها به خوبی میدانند که مردم عراق تابع مراجع دینی خود هستند و با توجه به اینکه مراجع با صراحت اعلام کرده اند زیر بار کاپیتولاسیون و استقرار پایگاه های نظامی دائمی آمریکا در عراق نخواهند رفت و نظامیان اشغالگر آمریکائی باید طبق یک جدول زمان بندی شده مشخص از عراق خارج شوند یارای رویاروئی با طوفانی که توسط خشم مردم به راه خواهد افتاد را نخواهند داشت .

نکته اصلی در اصرار دولت بوش برای هرچه سریع تر به نتیجه رساندن توافق نامه امنیتی با عراق اینست که جمهوریخواهان برای پیروز شدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به یک برگ برنده در عراق نیاز دارند تا پرونده سیاه آنها در این کشور و در خاورمیانه را تحت الشعاع خود قرار دهد و سرپوشی نیز بر اوضاع آشفته اقتصادی آمریکا بگذارد. بنابر این در هفته های آینده که آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آبانماه قرار دارد. تلاش آمریکا برای عملی ساختن تهدیدها افزایش خواهد یافت . درست در همین مقطع است که دولت عراق باید با تکیه بر حمایت مردم و مراجع دینی بر مقاومت خود بیافزاید تا این بحران را نیز پشت سر بگذارد. این آخرین دست و پا زدن های دولت بوش در عراق است . مقاومت کنونی دولت عراق می تواند در زمینه بسته شدن پرونده اشغال عراق نقش مهمی ایفا کند.



همچنین مشاهده کنید