چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

فوتبال, عشق, تنوع و و لبنان


فوتبال, عشق, تنوع و و لبنان

طرفداران تیم های فوتبال در لبنان, پرچم های کشورهای مورد علاقه خود را در بالکن منازل و بر روی خودروها نصب کرده اند و در این میان پرچم برزیل, آلمان, فرانسه, انگلستان, ایتالیا, آرژانتین و ایران بیشتر مشاهده می شد جلوی در ورودی مغازه ها و رستوران ها نیز پرچم کشورهای شرکت کننده در جام جهانی نصب شده که این امر به تشویق علاقه مندان برای ورود و حضور در این مکان ها و پذیرائی از آنها کمک می کند

تب رقابت‌های فوتبال جام جهانی ۲۰۰۶ در لبنان به‌حدی بالا است که هر کس در روستاها، شهرک‌ها و خیابان‌های شهرهای لبنان قدم بزند، گمان می‌کند که مسابقات در ورزشگاه‌های این کشور برگزار می‌شود.

مدت‌ها پیش از آغاز رقابت‌های جام جهانی ۲۰۰۶، پرچم کشورهای مختلف راه یافته به این رقابت‌ها بر روی بالکن خانه‌ها، خودروها و جلوی مغازه‌ها افراشته شده بود.

با شروع رقابت‌ها، خیابان‌های شهرهای مختلف لبنان به‌ویژه بیرو (پایتخت آن) هر روز عصر و شب هنگام خالی می‌شوند و شهروندان در خانه و یا غذاخوری‌ها جلوی گیرنده‌های تلویزیونی به تماشای مسابقات می‌نشیند.

مردم لبنان عشق و علاقه بسیاری به فوتبال و سایر رشته‌های ورزشی دارند و هر یک، طرفدار تیم خاصی هستند؛ همان‌طور که از احزاب سیاسی و دین و مذهب خاصی طرفداری و پیروی می‌کنند.

طرفداران تیم‌های فوتبال در لبنان، پرچم‌های کشورهای مورد علاقه خود را در بالکن منازل و بر روی خودروها نصب کرده‌اند و در این میان پرچم برزیل، آلمان، فرانسه، انگلستان، ایتالیا، آرژانتین و ایران بیشتر مشاهده می‌شد. جلوی در ورودی مغازه‌ها و رستوران‌ها نیز پرچم کشورهای شرکت‌کننده در جام جهانی نصب شده که این امر به تشویق علاقه‌مندان برای ورود و حضور در این مکان‌ها و پذیرائی از آنها کمک می‌کند.

جوانان و نوجوانان لبنانی، تی‌شرت‌های به رنگ و شکل پرچم تیم موردعلاقه‌شان به تن می‌کند، کلاه‌هائی با همین شکل بر سر می‌گذارند و چهره‌های خود را به شکل پرچم، رنگ می‌کنند.

برنامه‌های تلویزیونی به‌ویژه برنامه‌های طنز و نقد به مسئله حمایت لبنانی‌ها از شرکت‌کنندگان در جام جهانی می‌پردازند و نکات مثبت و منفی آن را به شکل طنز، اما جدی به بینندگان منتقل می‌کنند.

تبلیغات تبویزیونی در لبنان به شدت از مسابقات جام جهانی آلمان تأثیر پذیرفته‌اند و در این راه از بازیکنان مشهور استفاده کرده‌اند که تبلیغ انواع نوشیدنی‌ها توسط رونالدینیو و روبرتو کارلوس (ستارگان تیم فوتبال برزیل) دیوید بکهام (بازیکن تیم انگلستان) و تیه‌ری آنری (بازیکن فرانسه) از جمله آنها است. مسابقات، نظرسنجی‌ها و اطلاع‌رسانی‌ها در شبکه‌های مختلف تلویزیونی لبنان، روزنامه‌ها و مجله‌ها با جایزه سفر به آلمان برای شرکت و مشاهده دیدار نهائی به اوج خود رسیده است.

همه روزه روزنامه‌ها و مجلات، عکس‌های دیدنی و جذابی را از بازی‌ها به‌ویژه تماشاچیان فوتبال در آلمان به چاپ می‌رسانند و پیش از این تماشاچیان ایرانی حاضر در آلمان نیز از این قاعده مستثنا نبودند.

شرکت تلویزیونی، ”A.R.T“ حق انحصاری پخش مسابقات جام جهانی فوتبال را در لبنان در اختیار دارد و شبکه‌های تلویزیون کابلی، به‌دلیل قیمت بالای آن، حق پخش مسابقات را خریداری نکرده‌اند، به‌طوری که به گفته یک روزنامه‌نگار در یکی از شبکه‌های تلویزیونی، هزینه پخش یک دقیقه و نیم از مسابقات، ۶۰۰ هزار دلار است. جوانان و علاقه‌مندان فوتبال در لبنان، در سالن‌ها، غذاخوری‌ها و تفریحگاه‌های مختلف در سراسر این کشور روبروی صفحه‌های تلویزیونی کوچک و بزرگ گردهم می‌آیند و به تماشای زنده مسابقات مشغول می‌شوند.

در این سالن‌ها، قهوه، چای و دیگر نوشیدنی‌ها، آجیل و همچنین ترقه عرضه می‌شود که نقش اساسی در تشویق طرفداران تیم‌های فوتبال در لبنان دارد.

برخی از افراد از این آرامش در مناطق مسکونی استفاده می‌کنند تا کمی استراحت کنند، اما این حالت چندان به طول نمی‌انجامد و صدای انفجار ترقه، آرامش آن را برهم می‌زند. زمانی‌که صدای شادی و فریاد ”گل“ عاشقان فوتبال در لبنان تا حد بریدن نفس ادامه می‌یابد، برخی افراد که طرفدار فوتبال نیستند تازه به خود می‌آیند که سروصدا به خاطر گل زدن یکی از بازیکنان مورد علاقه مردم همچون رونالدو، آدریانو یا کاکا بوده است.

پس از پایان مسابقات، شادی همراه با سروصدا ادامه می‌یابد و این‌بار به‌صورت گروهی و حرکت در خیابان‌ها صورت می‌گیرد و در کنار آن، همه درباره زمان و چگونگی گل‌های به ثمر رسیده، زیبائی مسابقه و عدالت داور سخن می‌گویند و صدای انفجار ترقه‌ها، آن را همراهی می‌کند. چند روز پیش ”احمد فتفت“ سرپرست وزارت کشور لبنان با صدور بیانیه‌ای استفاده از مواد انفجاری برای ابراز شادی را با هدف جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای شهروندان ممنوع اعلام کرد.

موتورسیکلت‌ها و خودروها جلوی ایستگاه‌های پمپ بنزین صف می‌کشند تا پیش از آغاز راهپیمانی هیجانی خود در شب، سوخت لازم را تأمین کرده باشند و سپس تا نزدیکی‌های صبح این شادی ادامه می‌یابد.

خیابان‌های بیروت و حومه آن، به‌هنگام بازی تیم‌های برزیل و آلمان یا تیمی که بازی آن در نتایج و صعود ۲ تیم یاد شده تأثیر دارد، به‌طور کامل خالی می‌شود و مردم با نگرانی همراه با هیجان، چشم به تلویزیون می‌دوزند. به گفته برخی جوانان علاقه‌مند به فوتبال، علاقه لبنانی‌ها به ۲ تیم فوتبال برزیل و آلمان، ۲ دلیل فنی و سیاسی دارد: دلیل فنی آن، مهارت بالای بازیککنان این ۲ تیم است، اما دلیل سیاسی آن این است که برزیل، بیشترین شهروند لبنانی را در خود جای داده است، به‌طوری که حدود ۱۰۰ میلیون برزیلی، دارای اصالت لبنانی هستند. آلمان نیز ده‌ها هزار لبنانی را در خود جای داده است که بسیاری از آنان در سال‌های جنگ داخلی لبنان (۱۹۹۰ - ۱۹۷۵ میلادی) به آن کشور سفر کردند و در آنجا ماندگار شدند. ”هادی“ یکی از جوانان ساکن جنوب بیروت گفت: ”من ابتدا طرفدار تیم ایران بودم و چون این تیم از دور خارج شد، به طرفداران تیم برزیل پیوستم“.

جوان شیعه دیگری گفت: ”تا زمانی‌که تیم ایران در جام جهانی بود، از آن حمایت کردیم، اما هنگامی‌که شکست خورد، طرفدار تیم برزیل شدیم“.

با نزدیک شدن زمان مسابقات فوتبال به مراحل پایانی آن، تعداد پرچم‌های خارجی در لبنان کاهش یافته و تنها پرچم‌هائی که هنوز در مسابقه حضور دارند، باقی مانده‌اند. با اینکه تیم ایران از دور مسابقات خارج شده، اما هنوز پرچم این کشور در بالکن برخی خانه‌ها و ساختمان‌های منطقه شیعه‌نشین جنوب بیروت به چشم می‌خورد. نکته جالب اینکه شماری از شهروندان لبنانی که تیم موردعلاقه‌شان شکست خورده، شبانه به بالکن می‌روند، پرچم تیم موردنظر را برمی‌دارند و پرچم تیم دیگری را که شانس بیشتری برای صعود و قهرمانی دارد، جایگزین آن می‌کنند. تاجران و فروشندگان در لبنان سود بالائی را از مسابقات جام جهانی می‌برند و آنان مبالغ مناسبی را از طریق فروش پرچم، پیراهن، کلاه، بالن‌هائی به شکل پرچم‌های خارجی، ترقه و دیگر مواد و لوازم آتش‌زا، اشتراک دیش‌های ماهواره و ایجاد سالن‌های نمایش بازی‌ها با صفحه‌های بزرگ تلویزیونی به‌دست می‌آورند.

یکی از تاجران لبنان در این باره گفت: ”قیمت خرید یک پرچم با اندازه متوسط کمتر از یک دلار است، اما قیمت فروش آن به بیش از ۵ دلار می‌رسد. همچنین بهاء پیراهن بین ۲ تا ۵/۲ دلار است، اما به قیمت ۱۳ تا ۲۰ دلار به فروش می‌رسد و پرچم‌های با اندازه بزرگ، بیش از ۸ برابر قیمت اصلی آن فروخته می‌شود. مسابقه فوتبال، بازی زندگی و سرشار از تنوع و تضادهای ظاهری از جمله غم و شادی و تلخی و شیرینی است و از این‌رو بیشتر افراد آن را دوست دارند.

مردم لبنان که اهل تنوع، آزادی و تضاد ظاهری هستند نه تنها فوتبال و گل مسابقه را دوست دارند که به آن عشق می‌ورزند و شیرینی آن را لازمه حیات و بقا می‌دانند.



همچنین مشاهده کنید