شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مک لارن پراشتباه و حذف شده


مک لارن پراشتباه و حذف شده

کمتر از یک هفته بعد از حذف شدن به دست کرواسی در مرحله مقدماتی فوتبال جام ملت های اروپا ,۲۰۰۸ استیو مک لارن سرمربی معزول تیم ملی انگلیس معترف است که حق ایراد گرفتن از این قضیه و گله و شکایت ندارد و اتفاقی افتاده است که باید می افتاد

کمتر از یک هفته بعد از حذف شدن به دست کرواسی در مرحله مقدماتی فوتبال جام ملت های اروپا ،۲۰۰۸ استیو مک لارن سرمربی معزول تیم ملی انگلیس معترف است که حق ایراد گرفتن از این قضیه و گله و شکایت ندارد و اتفاقی افتاده است که باید می افتاد.

مک لارن پس از شکست خانگی ۲ـ۳ انگلیس در برابر کرواسی در آخرین شب از دور مقدماتی مسابقات فوق و تنزل تا رده سوم جدول گروه پنجم انتخابی اروپا و اختصاص یافتن دو سهمیه صعود این گروه به کرواسی و روسیه و فقط ۱۲ ساعت پس از ناکامی ها خبرساز انگلیسی ها از سمت خود خلع شد. این نخستین بار از ۱۹۹۴ به بعد است که انگلیس از راهیابی به دور پایانی یک جام بزرگ محروم می ماند و تبعات و ایجاد ناکامی به حدی بود که اتحادیه فوتبال انگلیس به واقع چاره ای جز برکناری سریع و عاجل سرمربی تیم ملی این کشور نداشت.

● ناراحتی و خشم

انگلیس حتی با یک نتیجه مساوی در برابر کرواسی هم بالا می رفت و همین مسأله نیز بر ناراحتی و خشم مردم انگلیس بابت فرصت از دست رفته می افزاید. ۵ شب پیش از دیدار انگلیس ـ کرواسی، روسیه در زمین رژیم صهیونیستی با نتیجه ۱ـ۲ تسلیم شده بود و همین مسأله بهترین فرصت را نصیب انگلیسی ها کرده و آنها را از نیمه راه شکست و حذف بازگردانده و دوباره در مسیر صعود قرار داده بود. به همین خاطر بود که پس از شکست انگلیس در برابر کروات ها و از دست رفتن موقعیت فوق دیوید بکام گفته بود: «وقتی شانس هایی از این قبیل نصیب تان می شود و آن را مثل یک کادو مقابل تان می گذارند، نباید آن را به هیچ قیمتی از دست بدهید و ما متأسفانه چنین کردیم و شانس حیات و صعود مجدد خود را به هدر دادیم.»

● انواع دلایل

حتی خود مک لارن نیز منکر این مسأله نیست. صبح روز پنجشنبه هفته پیش برایان بارویک مدیر اجرایی اتحادیه فوتبال انگلیس به مک لارن تلفن زد تا به او بگوید که در جلسه اضطراری اتحادیه از کار برکنار شده است. ساعاتی بعد مک لارن در کنفرانسی مطبوعاتی در لندن حاضر شد تا درباره شرایط و چگونگی برکناری اش سخن گوید و سپس انواع مصاحبه های وی در نشریات بریتانیا به چاپ رسید.

«مربیگری انگلیس برای من افتخاری بزرگ بود و از هر لحظه آن لذت بردم. اعتراف می کنم که تعداد بازی ها و فرصت های کافی برای کسب مجوز صعود در اختیارمان بود، ولی آنها را از دست دادیم. می توانم انواع دلایل و بهانه ها را بیاورم و از شرایط بد، مصدومیت ها، بدشانسی ها و تصمیم های اشتباه داوری بگویم، اما حقیقت روشن تر و مسلم تر این است که ما به اندازه ۱۲ بازی فرصت داشتیم تا مجوز صعود را بگیریم، ولی نتوانستیم و این تعداد مسابقه و فرصت، اصلاً کم نبود.

من نباید از کسی انتقاد کنم و از آغاز هم گفتم که مسئولیت صعود تیم با من است. مربیان براساس نتایج حاصله می مانند یا می روند و مبنای قضاوت بر روی کارشان نه کیفیت اقدامات آنان، بلکه نتایجی است که در مسابقات به ثبت می رسد و برای من نیز همین است و نتایج تیم انگلیس طی این مدت چیزی نبوده است که باید می بود. من واقعاً متأسفم زیرا باعث سرشکستگی مردم کشورم شدم. مردمی که به فوتبال و به صعود انگلیس بسیار دلبستگی داشته اند و برای من موجب افسوس است که خواست شان را برآورده نکرده ام.»

● حمایت شاگردان

برخی نمایش های ضعیف انگلیس طی دوره ۱۷ ماهه مربیگری مک لارن حاکی از آن بود که وی هیچگاه نتوانست اعتماد و اعتقاد شاگردانش را به لحاظ فنی جلب کند و با این وجود وی مدعی است که همواره از حمایت تام و تمام و معنوی شاگردانش برخوردار بوده است. «حمایت بازیکنان انگلیس از من طی تمامی این مدت فوق العاده بوده است. با احتساب دوران کمک مربیگری ام، با این فوتبالیست ها به مدت بیش از ۶ سال کار کرده ام و از من بپذیرید که کارکردن با آنها واقعاً لذت بخش است و هر چه هم که مردم بگویند و به انتقاد از این بازیگران بپردازند در این حرف من تغییری به وجود نمی آید!

آنها بعد از برکناری من نیز دائماً با من در تماس بوده و ابراز همدردی کرده اند و این مسأله مرا تحت تأثیر قرار داده است. این بازیکنان هنوز بسیار مایل اند که برای پیروزی تیم ملی پای در عرصه بگذارند و هر چه دارند، ارائه کنند. راجع به این مسأله و میزان کارآیی و مشارکت آنها در این مسأله و در ناکامی انگلیس بحث های زیادی صورت خواهد گرفت و این مسأله فعلاً پایان ناپذیر است. اما هر اتفاقی بیفتد من از آنها تعریف می کنم زیرا حرفه ای و کامل عمل کرده اند. شاید بازیکنان نیز بابت این مسأله احساس گناه می کنند، اما مسئولیت تیم در نهایت با من است و نه با سایر افراد.»

● چانه زدن

مک لارن مدعی است که نسل فعلی بازیگران انگلیس و تعدادی از جوانترها که در راه الحاق به آنها قرار دارند، به قدری با استعداد هستند که بتوانند دیر یا زود فاتح جام های بزرگی شوند و در صلاحیت آنها تردیدی وجود ندارد، اما وی متهم به عدم تیزهوشی در تعیین ترکیب تیم و ناکامی در انتخاب نفرات مناسب و چانه زدن برای کسب غرامت بیشتر بابت فسخ قراردادش پس از خلع زودهنگام وی بوده که گفته می شود به ۲‎/۵میلیون پوند بالغ می شده است.

با این وجود مک لارن مدعی است که پرهیز وی از استعفا کاری درست بوده، زیرا او اصولاً کسی نیست که کارش را نیمه تمام بگذارد و پست هدایت تیم ملی انگلیس نیز به قدری مهم بوده و هست که وی را از چنین کاری باز دارد. «سابقه نداشته که من شخصاً از یک پست و حرفه کنار بکشم و این بار هم این کار را نکردم و دلیلی هم برای آن وجود نداشت! حتی وقتی انتقادات از من زیاد شد، دلیلی برای این که بگذارم و بروم، در کارم ندیدم. شغل فوق العاده ای است و منظورم فقط مشخصه های مالی آن نیست. با این حساب به راحتی در می یابید که تصمیم به خلع من خارج از کنترل من بوده و توسط دیگران اتخاذ و اجرا شده است.»

● در همان ۱۴ دقیقه اول

پست مورد بحث که این همه مک لارن به آن علاقه نشان می دهد، در همان ۱۴ دقیقه نخست مسابقه چهارشنبه شب گذشته ویمبلی از مشت وی خارج و امکان حفظ آن غیرممکن شد و این را باید نتیجه و محصول گزینش های تاکتیکی عجیب و ارنج نامعقول تیم انگلیس توسط خود مک لارن دانست.

او در شرایطی اسکات کارسون را درون دروازه انگلیس قرار داد که وی فقط دومین بازی ملی فیکس خود را در سطح بزرگسالان انجام می داد و با این که پل رابینسون دروازه بان ثابت دو سه سال اخیر انگلیس به نوبه خود در مواردی برخی اشتباهات عمده داشته است اما کارسون روی گل اول کروات ها چنان ضعیف و پراشتباه عمل کرد که اسباب حیرت ناظران شد و اجازه داد شلیک مهاجم کرواسی (کرانیکار) آسان از درون دست هایش بپرد و به تور برسد و همین گل زودهنگام (دقیقه هشتم) انگلیسی ها را چنان بدروحیه کرد که گل دوم را نیز در پی یک پاس عمقی ساده از ادوارد داسیلوا و با ضربه نهایی اولیچ متحمل شدند و درمیان بهت ناظران ۰-۲ از رقیب عقب افتادند و با این که با ورود دیوید بکام به میدان از شروع نیمه دوم فضا تغییر یافت و انگلیس بازی را موقتاً به تساوی ۲-۲ کشاند، اما حفظ این نتیجه که تضمین کننده صعود انگلیسی ها بود، در نهایت ممکن نشد و ملادن پتریچ با شوتی زوزه کشان از سمت چپ میدان که در گوشه چپ دروازه و روی تیر دوم، وارد دروازه شد ، کلک انگلیسی ها را کند و صعود کروات ها را که بدون این برد هم جایشان در مرحله نهایی قطعی و ثابت بود، پرشکوه تر ساخت. کارسون روی این گل مقصر نبود و حتی در نیمه دوم دو سه بخت صددرصد گلزنی را از شاگردان اسلاون بیلیچ گرفت، اما همان اشتباه اولیه او برای این که شاگردان مک لارن و بخصوص خود او را نابود نماید، کفایت کرد.

● لب ساحل

با این حال همان طور که پیشتر گفتیم مک لارن حاضر به قبول ضررهای برخاسته از این نوع گزینش ها و سهم خودش در این قضیه نیست . «آینده را نمی توان از حالا دید و این که اینک بگوییم فلان آرایش و گزینش درست یا غلط بوده است، مشکلی را حل نمی کند. مهم این است که نتایج به دلخواه ما نبوده است و من باید بهای آن را بپردازم. اعتقاد ندارم که فقط در یک شب و تنها براساس نتیجه مسابقه آخر با کروات ها حذف شده باشیم و این امر محصول یک سری نتایج و تعداد زیادی مسابقه بوده است. من در آینده نزدیک شرح دقیق تری را در این خصوص می دهم.

از بابت حذف انگلیس واقعاً متأسفم ، اما این را پایان کار خودم در صحنه مربیگری نمی دانم و برعکس اعتقاد دارم نسبت به ابتدای زمان انتصابم به عنوان مربی تیم ملی انگلیس به مربی بهتری بدل شده ام و الآن پخته تر از آن زمان هستم. این یک ناکامی قطعی و مسلم بود، اما من از این قضیه چیزهای زیادی را آموخته ام و دوباره به پا خواهم خاست و برای پیکار بعدی مهیا خواهم شد. من ازآنها نیستم که بروم لب ساحل و استراحت کنم.»

● منفورتر از تیلور

اما مشکل مک لارن این است که پس از نمایش ضعیف و نتایج ضعیف تر انگلیس در دوره کار وی و حذف از «یورو ۲۰۰۸» (در بهترین شرایط برای صعود)، کمتر کسی در انگلیس جایی بهتر از ساحل و دریا را برای او مناسب می داند. پس از جام جهانی ۱۹۹۴ که انگلیس از رسیدن به دور نهایی آن بازماند، این نخستین جام بزرگی است که انگلیسی ها قادر به راهیابی به دور پایانی آن نشده اند و مک لارن حالا به اندازه طراح آن ناکامی و مربی وقت انگلیس (گراهام تیلور) منفور است و شاید هم بیشتر از او، زیرا از آن ماجرا اکنون ۱۳ سال می گذرد!

وصال روحانی‎

منبع: Evening Standard



همچنین مشاهده کنید