شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

۱۰ مربی در ۱۰۰ سال


۱۰ مربی در ۱۰۰ سال

ثبات عامل موفقیت فوتبال آلمان

صد سال پیش بود که تیم ملی فوتبال آلمان راهی باسل شد تا نخستین بازی ملی رسمی اش را مقابل سوییس برگزار کند اما گویی یک میلیون سال از آن روز می گذرد.

پنجم آوریل ،۱۹۰۸ چیزی نزدیک به ۳۵۰۰ هوادار آلمانی شاهد اولین پر و بال زدن عقاب های جوانشان بودند.

آن روز حال و هوای استادیوم عاری از رفتارهای خشن و زننده امروزی بود؛ به هواداران گفته شده بود تیم محبوبشان را با صدای بلند تشویق نکنند و با شکلات های خوشمزه و زیبا از تماشاگران بانو پذیرایی می شد.

هرچند مردان سوییس که سه سال قبل ازآن تاریخ اولین بازی ملی شان را تجربه کرده بودند، توانستند با نتیجه ۵-۳ پیروز میدان باشند اما فریتز بکر ۱۹ ساله نخستین گل ژرمن ها را به ثمر رساند تا نخستین گل فوتبال ملی آلمان به نام او ثبت شود.

و بیست و ششم مارس ۲۰۰۸ یواخیم لو و شاگردانش به باسل برگشتند تا در مقابل دیدگان ۳۸۵۰۰ تماشاگر پر هیاهو شکست پرگل صفر - ۴ را به سوییس تحمیل کنند.

بر خلاف صد سال پیش که مراسم قبل از مسابقه به نوشیدن چند لیوان آبجو بین دو حریف ختم شده بود، این بار آلمان ها با پزشکان تیم، روانشناسان، فیزیوتراپ ها، کارشناسان رسانه و حتی آشپزهای مخصوص تیم همراه بودند.

میگساری پیش از مسابقه، هواداران آرام و بی سروصدا و تعارف شکلات به بانوان علاقه مند به فوتبال به کتاب تاریخ سپرده شد؛ درست مثل عادت بد تیم ملی آلمان که عادت داشت، چندین بازی پشت سر هم تن به شکست بدهد.

بعد از تجربه نخستین شکست، یک سال زمان لازم بود تا آنها انتقام شان را سوییس بگیرند. سفیدپوشان آلمان شکست های زیادی را تجربه کردند که بدترین شان دریافت ۹ گل از انگلیس بود، آن هم بدون گل زده اما دو هفته بعد بود، که با ثبت پیروزی یک - صفر مقابل سوییس در کالسروهه بالاخره طعم پیروزی را چشیدند.

سزار لوییس منوتی، که آرژانتین را به قهرمانی در جام جهانی رساند در جایی گفته بود: آلمان ها همه تولید یک کارخانه هستند؛ شاید کارخانه تولید آهن آلات. اشاره او به لیست بلند بالایی از بازیکنان افسانه ای آلمان بود که لحظه ای دست از تلاش بر نداشتند و خود را در ساختن تاریخ فوتبال آلمان مسؤول می دیدند.

بازیکنانی نظیر فرانس بکن باوئر، اووه سیلر، فریتز والتر، گرد مولر( برترین گلزن آلمان) و لوتار ماتئوس که رکورد دار بازی در تیم ملی است، در زمین فوتبال به روح برتری طلبی ژرمن ها تجسمی عینی دادند تا سه جام قهرمانی جهان به سال های ۱۹۵۴ و ۱۹۷۴ و ۱۹۹۰ را به خانه ببرند و در ۱۹۷۲و ۱۹۸۰ و ۱۹۹۶ قهرمان اروپا شوند.

علاوه بر این افتخارات آنها چند بازی به یاد ماندنی هم در تاریخ صد ساله شان دارند: پیروزی ۳-۲ برابر مجارستان در فینال جام جهانی ،۱۹۵۴ شکست ۲-۴ مقابل انگلیس در فینال ۱۹۶۶ و مصاف جانانه با ایتالیا در نیمه نهایی جام ۱۹۷۰ که به شکست ۳-۴ آلمان منتهی شد.

اما نخستین پنالتی منجر به گل در تاریخ جام جهانی هم نام آلمان ها ثبت شد: در بازی نیمه نهایی ۱۹۸۲ مقابل فرانسه. ۱۴ سال بعد،در یورو ،۹۶ آلمان نخستین تیمی بود که با قانون گل طلایی پیروزی را جشن گرفت.

ژرمن ها تا کنون در ۴۵۷ مسابقه از ۸۰۰ بازی شان پیروز میدان بوده اند، ۱۶۴ بار با حریف مساوی کرده اند و ۱۷۹ باز به زانو در آمده اند. به این آمار باید ۱۷۸۲ گل زده و ۹۶۵ گل خورده را اضافه کرد. علاوه بر این در فاصله سال های ۱۹۵۲ تا ۱۹۹۰ تیم ملی آلمان شرقی ۲۹۳ بازی به میدان رفت، که مهمترین آنها تحمیل شکست یک - صفر به آلمان غربی در جام جهانی ۱۹۷۴ بود.

تئو زوانزیگر، رییس فدراسیون فوتبال آلمان معتقد است: فوتبال آلمان تاریخ درخشان و موفقی به نام خود ثبت کرده. کافی است به دستاوردهای فوتبال آلمان خصوصا پس از جنگ جهانی دوم نگاهی بیاندازید. بدون شک فوتبال یکی از دلایل نگه داشتن مردم در این کشور در روزهای سخت بوده.

ثبات یکی از فاکتورهای اصلی موفقیت آلمان در یک قرن گذشه بوده؛ تیم ملی آلمان در صد سال گذشته تنها ۱۰ مربی به خود دیده .سپ هربرگر افسانه ای ۲۸ سال روی نیمکت مربیگری سفید پوشان نشست و نخستین افتخارش هم قهرمانی در جام جهانی ۱۹۵۴ بود. آخرین مربی که پیش از یواخیم لو روی نیمکت نشست یورگن کلینزمن بود که تنها ۲ سال دوام آورد.

در کنار پیشرفت تدریجی تیم ملی فدراسیون فوتبال آلمان هم که هشت سال زودتر تأسیس شده بود روند رو به رشد خود را آغاز کرد.

توماس هکبارت، مدیر بخش ارتباطات این فدراسیون می گوید: فدراسیون هم درصد سال گذشته قدم به قدم رشد کرد و حالا با ۲۰۰ نفر شاغل در ۲۱ دفتر منطقه ای و پوشش ۶.۵ میلیون عضو یکی از بزرگترین اتحادیه های ورزش اروپا است. افراد زیادی چه به شکل حرفه ای و چه آماتور با این فدراسیون در ارتباط اند.

یکی از حرفه ای ترین بخش های فدراسیون فوتبال آلمان مربوط به فوتبال بانوان است که بیش از یک میلیون عضو دارد. هکبارت ادامه می دهد: به همین دلیل بود که میزبانی جام جهانی ۲۰۱۱ بانوان به آلمان داده شد. پیشرفت فوتبال بانوان در آلمان فوق العاده بود.

علاوه بر موفقیت در زمین مسابقه، آلمان و فدراسیون را می توان معنای آشکار کمال در جهان فوتبال دانست. در کنار پیشرفت فوتبال در صد سال گذشته، تیم ملی و مدیریت سازمان دهنده آن تصویری عالی از خود ارائه داده اند، که اوج آن در میزبانی جام جهانی ۲۰۰۶ به رخ جهانیان کشیده شد.

هکبارت در این باره می گوید: جام جهانی ۲۰۰۶ موفقیت بزرگی برای آلمان بود؛ چه از لحاظ نمایش تیم ملی و چه به لحاظ میزبانی. فدراسیون ثابت کرد به خوبی چنین تورنمنتی را اداره می کند آن هم در کمال امنیت و افتخار. جام جهانی ۲۰۰۶ از زمین تا آسمان با جام جهانی ۳۴ آلمان متفاوت بود؛ شاید ۱۰۰ سال دیگر هم چنین حرفی درباره جام ۲۰۰۶ عنوان شود.

فاطمه حلاجی



همچنین مشاهده کنید